Dossier

Wat is het verschil tussen LED-, OLED- en AMOLED-schermen?

03 maart 2017

LED, OLED, LCD, AMOLED, … Gaat u in de multimediawinkel op zoek naar een tv, computerscherm of smartphone, dan wordt u vaak om de oren geslagen met een aantal verwarrende afkortingen. Test Connect legt voor u de belangrijkste verschillen uit.

LED (‘Light Emitting Diode’)

Een LED-scherm is in feite een klassiek LCD-scherm waarbij kleine LED-lampjes als achtergrondverlichting worden gebruikt: in het LCD-scherm zitten vloeibare kristallen die zelf geen licht geven, maar door de LEDs verlicht worden. De verlichting kan rondom het scherm zitten (Edge LED) of in zones achter het scherm (direct LED). De LED-LCD-schermen vervangen de oudere LCD-schermen die nog een soort mini-TL-lampjes als achtergrondverlichting gebruikten (CCFL-LCD).
LED is vandaag nog steeds de meest courante schermtechniek voor tv’s en monitoren, maar krijgt de laatste jaren sterke concurrentie van OLED.

OLED (‘Organic Light Emitting Diode’)

In tegenstelling tot bij LED-schermen geeft iedere pixel van een OLED-scherm zelf licht: een OLED-scherm is opgebouwd uit organische materialen die individueel licht geven aangestuurd door een elektrische spanning. Achtergrondverlichting is dus niet nodig. De belangrijkste voordelen tegenover LED zijn een beter contrast, een grotere kijkhoek, een snellere reactietijd en een groter kleurbereik. OLED-schermen kunnen bovendien nog dunner dan LED-schermen worden gemaakt. Belangrijkste nadelen zijn de hoge prijs, lagere helderheid t.o.v. LED en de kortere levensduur omdat de techniek nog niet 100 % op punt staat (pixels zijn bv. nog gevoelig aan slijtage).

AMOLED

AMOLED is het vaakst gebruikte type van OLED, alleen spreekt men in de context van tv’s en computerschermen doorgaans gewoon over OLED, terwijl de term AMOLED voor smartphones wordt gebruikt. In de praktijk is de betekenis nagenoeg dezelfde: de ‘AM’ staat voor ‘active matrix’: de pixels van een OLED-scherm vormen een raster waarbij iedere pixel afzonderlijk door de elektrische stroom wordt aangestuurd en zelf (‘actief’) licht geeft. Dit in tegenstelling tot PMOLED (‘passive matrix’) waarbij een hele lijn van pixels in één keer licht uitzendt. Tv’s, computerschermen en smartphones werken niet met PMOLED.

LED-schermen zult u nog steeds het vaakst in de winkel tegenkomen, maar de toekomst lijkt voor (AM)OLED weggelegd, die superieur is op het vlak van beeldkwaliteit.

Op zoek naar het juiste computerscherm? Onze koopgids in Test Connect 9 (maart/april 2017) kan u helpen een keuze te maken. Wilt u een nieuwe tv kopen? Raadpleeg dan onze koopwijzer Televisies. 

Naar de koopwijzer televisies