Dossier

Spelconsoles

28 juni 2007
spelconsoles

De laatste generatie spelconsoles belooft u een unieke spelervaring. Dankzij het uitgebreide en diverse spelaanbod zijn ze trouwens niet alleen bedoeld voor rasechte gamefanaten. De PlayStation 2 en 3, Xbox 360 en Wii hebben elk hun troeven op het vlak van gamen en multimedia. Ook de draagbare Nintendo DS en PlayStation Portable (PSP) weten een breed publiek te boeien. Niet alleen de consoles, maar vooral spellen en accessoires blijven echter prijzig. Maak dus een strategische keuze...

Uw spelvoorkeur

In de eerste plaats hangt uw keuze af van het soort van spel dat u verkiest. Niet alle spellen zijn namelijk compatibel met om het even welke console. Het zijn juist de exclusieve titels die de consoles een heleboel trouwe aanhangers opleveren. Daarnaast proberen fabrikanten een zo breed mogelijk publiek aan te spreken met gevarieerde spelgenres en nieuwe speltechnieken. Zo introduceerde de Wii met zijn bewegingssimulatie een actieve manier van gamen: de bewegingen die u met de controller maakt, worden weerspiegeld op het scherm. Erg leuk voor sportgames, maar minder geschikt voor bepaalde andere spellen. De draagbare Nintendo DS mikt evenees op een uiteenlopend publiek, bijvoorbeeld met geheugenoefeningen of eenvoudige kinderspelletjes.

Achterwaartse compatibiliteit

Hoewel hun prijs doorgaans vrij snel zakt, blijven de meest recente consoles en hun accessoires behoorlijk prijzig. Als u niet noodzakelijk het nieuwste van het nieuwste hoeft te hebben, kunt u dan ook een koopje doen door een oudere console te kopen in de gewone handel of op de tweedehandsmarkt.
Bezit u nog een oudere Xbox, PlayStation 2 of Game Cube en wilt u die inruilen voor een nieuwe console? Dan bent u misschien geneigd om trouw te blijven aan dezelfde fabrikant (respectievelijk Microsoft, Sony en Nintendo). Als u de opvolger in huis haalt, kunt u bepaalde oudere spellen en accessoires namelijk blijven gebruiken. Maar let op, afhankelijk van de console is de achterwaartse compatibiliteit beperkt!

Multimediatoepassingen

De Wii is – op zijn accessoires na - dan wel de goedkoopste van de laatste generatie spelconsoles, maar biedt ook de minste mogelijkheden. Net als de GameCube houdt de jongste telg van Nintendo het uitsluitend bij games. De Xbox 360 en PS3, daarentegen, kunnen net als hun voorgangers ook dvd’s spelen. Meer nog, PS3 speelt tevens Blu-ray, een van de opvolgers van de huidige dvd. De Xbox kan dan weer dienst doen als mediacenter om computerbestanden rechtstreeks via de console weer te geven. Beide beschikken over een uitgebreide harde schijf en een uiterst krachtige processor. In tegenstelling tot de Wii zijn ze trouwens in staat om volledige hogedefinitiebeelden weer te geven. De mogelijkheden en prestaties zijn dus indrukwekkend, maar de prijs is navenant!
De draagbare Nintendo DS voorziet in een breed spelaanbod, maar biedt momenteel weinig extra mogelijkheden. Met de wat duurdere PlayStation Portable kunt u daarentegen ook muziek beluisteren, foto's en video's bekijken, surfen enz. Mits aankoop van de nodige accessoires kunt u de PSP zelfs gebruiken als gps of fototoestel.

Geteste merken

  • Microsoft Xbox 360
  • Nintendo DS
  • Nintendo Wii
  • Sony PlayStation 2
  • Sony PlayStation 3
  • Sony PSP