Dossier

Bevrijd je gigabytes in Windows 10

24 november 2017
windows 10

Misschien heb je hem al geïnstalleerd, en anders is het voor binnenkort: de herfstupdate van Windows 10. Microsoft gaat nogal slordig om met de update-bestanden die het naar je pc downloadt, waardoor er achteraf veel rommel achterblijft. De herfstupdate is de grootste tot nu toe, hoog tijd voor wat orde op zaken!
Er zit natuurlijk wat meer achter dan enkel slordigheid. De updates die naar jouw computer worden gedownload blijven daar na de installatie staan om ze naar andere Windows-computers door te sturen wanneer die dezelfde updates willen downloaden. Microsoft gebruikt deze techniek om het netwerkverkeer van de miljoenen computers die dezelfde updates downloaden te spreiden. Zo gaat het downloaden sneller en kan Microsoft besparen op zijn serverinfrastructuur. Daarnaast wordt de vorige versie van Windows ook 10 dagen bewaard voor in het geval dat je wil terugkeren naar de toestand van je computer voor de meest recente update.

 

De bezem erdoor

Allemaal goed en wel, maar intussen staan er heel wat onnodige gigabytes op jouw harde schijf terwijl je die ruimte misschien juist nodig hebt. Zo pak je het aan:

  1. Ga naar Start > typ Schijfopruiming > rechtsklik op het zoekresultaat en kies Uitvoeren als administrator.
  2. Selecteer je systeemschijf (C:) en klik op OK.
  3. Vervolgens berekent de tool hoeveel ruimte er kan worden vrijgemaakt.
  4. Selecteer Vorige Windows-installaties en Tijdelijke installatiebestanden en klik vervolgens op OK.

Schijfopruiming

Hoewel deze installatiebestanden na een tijdje vanzelf worden opgeruimd kan het geen kwaad om toch af en toe schijfopruiming uit te voeren. Op elk van onze testcomputers konden we op die manier meer dan een gigabyte aan onnodige bestanden verwijderen.