Dossier

Linux: gratis en opensource besturingssysteem

26 augustus 2020
Linux

Je hoeft niet noodzakelijk met het besturingssysteem van Microsoft te werken. Als je een even goed en gratis alternatief zoekt voor Windows, is Linux misschien wel iets voor jou.

Een andere filosofie

Heb je genoeg van Windows? Vind je het besturingssysteem van Microsoft te zwaar, ben je de onvermijdelijke updates beu of vind je dat het technologiebedrijf te nieuwsgierig is naar je data? Als je om welke reden dan ook van Windows af wilt, bestaat er een vrij beschikbaar, gratis alternatief: GNU/Linux.

Dit opensource besturingssysteem bestaat in talloze varianten of zogeheten Linux-distributies. Hoewel die één ding gemeen hebben, namelijk de Linux kernel, hebben ze elk hun eigen doelstellingen en filosofie. Naar onze mening is Linux Mint een van de beste opties voor een eerste kennismaking. Ze heeft een eigen werkomgeving, Cinnamon genaamd. Dit functionele en stijlvolle systeem is het meest populaire, niet in het minst dankzij de grafische overeenkomsten met Windows.

Linux is niet alleen gratis, maar heeft nog andere voordelen ten opzichte van Windows. In de eerste plaats staat het besturingssysteem erom bekend dat het stabieler is en lagere systeemeisen heeft. Het is ook minder in trek bij hackers, je hebt er geen account voor nodig en je activiteiten worden niet gedeeld. Bovendien heb je geen last van updates die je plots dwingen om je computer te herstarten: jij beslist zelf wanneer je ze installeert. Linux biedt je dus meer controle dan het besturingssysteem van Microsoft en kun je aan je wensen aanpassen.

Andere gewoonten

Perfect is Linux evenwel niet en wie voor een ander besturingssysteem kiest, moet ook zijn gewoonten aanpassen. De manier waarop je programma’s installeert en beheert is bijvoorbeeld toch wat anders dan bij Windows. Bovendien zijn niet alle met Windows compatibele programma’s en drivers dat automatisch ook met Linux. Maar al bij al is Linux Mint een haalbaar alternatief. De intuïtieve werkomgeving is voorzien van duidelijke uitleg, meestal in het Nederlands, en is zeer geschikt om kantoortoepassingen te gebruiken, e-mails te lezen, te surfen, foto's en video’s te bekijken of muziek te beluisteren.

Met behulp van ons stappenplan kun je het besturingssysteem uitproberen en indien gewenst installeren.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

5 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/01/2022

Het overschakelen naar van windows naar linux vraagt wat tijd en gegoogle. Als je een gebruiksvriendelijke disto kiest valt het installeren mee. Dan steek je wat tijd in de applicaties kiezen die je nodig hebt. Maar eenmaal dat gedaan is, kan ik mij moeilijk voorstellen dat je terug wil naar windows. Behalve als je een applicatie nodig hebt die alleen op windows draait. Je kunt veel langer doen met je computer wat goedkoper is en je verliest minder tijd.

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/12/2021

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/10/2021

Ik ben 88 jaar oud en sinds +/- 15 jaar heb ik Windows laten varen en ik ben zeer tevreden met linux, die al bij al veel eenvoudiger, rapper, voor aanpassing vatbaar is. Er zijn veel distributies, vele aangepast aan een bepaald doel, geluid, video, tekenen en zelfs etisch hacken.
Ik heb o.a. een Dell d620 van 2005 die zich sleepte met Win XP en nu probleemloos werkt met LInux Mint Cinnamon 20.
Gans de familie werkt ermee, vooral de kinderen spelen ermee.
Leve Linux

En bedankt aan Test-aankoop voor het prometen erven

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/09/2021

Al jaren ben ik overtuigd Linux gebruiker. Blij dat Testaankoop er ook wat aandacht aan besteedt. Sinds jaar en dag worden computergebruikers in de richting gestuurd van het aanschaffen van een nieuw toestel wanneer een versie van een besturingssysteem niet meer verder ondersteund wordt of de pc de nieuwe update nauwelijks aankan.
Vandaag surf ik met Edge op mijn Linux pc, een Microsoft browser gebouwd naar het voorbeeld van de open source Chromiumbrowser. Microsoft heeft het begrepen: "If you can't beat them, you'ld better join them". Dit is een betere optie dan dit stabiele en gratis besturingssysteem compleet te negeren.
Linux Mint draait naadloos op een pc uit de middeleeuwen. Een goede oplossing voor de budgetbewuste computergebruiker. Vooral het onderwijs kan Linux beter omarmen in plaats van mee te gaan in het aanbod van de commerciële giganten die ons overtuigen dat we niet zonder hen kunnen. Het is een denkfout! Jonge mensen weerbaar maken is hen ook leren proeven en werken met open source ook voor dagdagelijkse schoolopdrachten, online cursussen en officetoepassingen. Linux Mint heeft het allemaal in huis.
Op dat vlak is er nog een weg af te leggen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/10/2020

Hoe personaliseer je linux hier is een filmpje.
www.youtube.com/watch