Dossier

Linux: gratis en opensource besturingssysteem

26 augustus 2020
Linux

Je hoeft niet noodzakelijk met het besturingssysteem van Microsoft te werken. Als je een even goed en gratis alternatief zoekt voor Windows, is Linux misschien wel iets voor jou.

Een andere filosofie

Heb je genoeg van Windows? Vind je het besturingssysteem van Microsoft te zwaar, ben je de onvermijdelijke updates beu of vind je dat het technologiebedrijf te nieuwsgierig is naar je data? Als je om welke reden dan ook van Windows af wilt, bestaat er een vrij beschikbaar, gratis alternatief: GNU/Linux.

Dit opensource besturingssysteem bestaat in talloze varianten of zogeheten Linux-distributies. Hoewel die één ding gemeen hebben, namelijk de Linux kernel, hebben ze elk hun eigen doelstellingen en filosofie. Naar onze mening is Linux Mint een van de beste opties voor een eerste kennismaking. Ze heeft een eigen werkomgeving, Cinnamon genaamd. Dit functionele en stijlvolle systeem is het meest populaire, niet in het minst dankzij de grafische overeenkomsten met Windows.

Linux is niet alleen gratis, maar heeft nog andere voordelen ten opzichte van Windows. In de eerste plaats staat het besturingssysteem erom bekend dat het stabieler is en lagere systeemeisen heeft. Het is ook minder in trek bij hackers, je hebt er geen account voor nodig en je activiteiten worden niet gedeeld. Bovendien heb je geen last van updates die je plots dwingen om je computer te herstarten: jij beslist zelf wanneer je ze installeert. Linux biedt je dus meer controle dan het besturingssysteem van Microsoft en kun je aan je wensen aanpassen.

Andere gewoonten

Perfect is Linux evenwel niet en wie voor een ander besturingssysteem kiest, moet ook zijn gewoonten aanpassen. De manier waarop je programma’s installeert en beheert is bijvoorbeeld toch wat anders dan bij Windows. Bovendien zijn niet alle met Windows compatibele programma’s en drivers dat automatisch ook met Linux. Maar al bij al is Linux Mint een haalbaar alternatief. De intuïtieve werkomgeving is voorzien van duidelijke uitleg, meestal in het Nederlands, en is zeer geschikt om kantoortoepassingen te gebruiken, e-mails te lezen, te surfen, foto's en video’s te bekijken of muziek te beluisteren.

Met behulp van ons stappenplan kun je het besturingssysteem uitproberen en indien gewenst installeren.