Dossier

Hoe kies je een e-reader en download je e-books?

05 maart 2021
e-reader-of-app-voor-uw-tablet

De e-readersmarkt blijft stabiel en wordt gedomineerd door dezelfde spelers, met Amazon Kindle op kop. De consument is de winnaar want alle modellen zijn aan te bevelen, zelfs de goedkoopste. Maar je kunt er ook voor kiezen om je e-books, die steeds toegankelijker worden, op een tablet te lezen.

Een overzicht

Halverwege de jaren 2000 liet de e-reader een toekomst zonder papier doorschemeren, wat voor ongerustheid bij de boekenuitgevers zorgde. Toch blijft het elektronisch leesapparaat vandaag een nicheproduct. De markt blijft verrassend stabiel en het verkoopvolume is al enkele jaren nauwelijks veranderd. De hoofdrolspelers blijven dezelfde. Ze zijn met zo weinig dat we slechts vier merken hebben getest, waaronder Amazon, die de beste van de test blijft met zijn Kindle.

Vertraagde veroudering

Vanwaar die stabiliteit? Ten eerste is een e-reader een vrij eenvoudig apparaat waarvan het softwaregedeelte nauwelijks verandert. In dit tijdperk van snelle veroudering beschikt het toestel daarom over een bijna buitengewone levensduur voor een digitaal apparaat: des te beter voor de consument.

Aan de andere kant is de autonomie van een e-reader nog altijd erg hoog (tot enkele weken) waardoor je de batterij kunt sparen door het aantal oplaadcycli te verminderen.

De e-reader onderscheidt zich vooral van de tablet en de smartphone door zijn scherm met elektronische inkt die weinig energie verbruikt. Bovendien raken de ogen minder vermoeid en blijft het apparaat goed leesbaar in de volle zon.

Net als papier, maar lichter

Lezen op zo’n scherm benadert de leeservaring met papier. Met het voordeel van het gewicht natuurlijk: je e-reader blijft altijd licht, of je nu een boek van 10 of van 1 000 pagina’s downloadt. Een voordeel voor wie zijn koffer vult met romans als hij op vakantie gaat. Een ander voordeel van digitaal: de grootte en de stijl van de karakters zijn instelbaar. En net als op papier kun je alles van aantekeningen voorzien en markeren.

De e-reader is zelfs niet per se kwetsbaarder dan een boek omdat hij steeds beter tegen spatten en regen bestand is. Deze (relatieve) waterdichtheid is tegenwoordig wijdverspreid en het merendeel van de apparaten van onze test scoren goed op dit vlak, behalve de instapmodellen.

Systematisch achtergrondverlichting

Het komt zelden voor dat een e-reader het allernieuwste design vertoont. Hij is meestal uitgerust met een scherm van ongeveer 6 inch omgeven door dikke randen, waardoor het apparaat royale afmetingen krijgt. De nieuwste modellen vertonen de neiging om dunner te worden, terwijl de schermdiagonaal en een goede ergonomie behouden blijven.

Niet alle apparaten hadden vroeger een achtergrondverlichting. Gelukkig is deze functie zo veralgemeend dat alle e-readers in onze test ermee zijn uitgerust. Geen extra licht nodig, wat handig is om te lezen in bed of in de auto.

De opslagcapaciteit van een e-reader (tussen 4 en 32 GB) lijkt misschien erg laag, maar je moet weten dat een e-book slechts enkele megabytes (MB) “zwaar” is. Je kunt dus honderden of zelfs duizenden boeken op je apparaat downloaden. Let wel op de opslagcapaciteit als je een fan bent van audioboeken, deze nemen namelijk veel meer ruimte in.

Een 4G-verbinding is naar onze mening overbodig. Op vakantie vind je altijd wel een wifi-spot om je te behelpen.