Dossier

Hoe geraak je af van ongewenste software of apps?

23 januari 2020

Op elke Windows-computer of Android-smartphone staan er programma’s of apps voorgeïnstalleerd waar je niet om hebt gevraagd en die je mogelijk nooit gebruikt. Ze vallen onder de noemer bloatware: wat is dat precies en (hoe) krijg je het verwijderd?

Bloatware is ongewenste software die vaak al op je toestel staat geïnstalleerd wanneer je het koopt. Het gaat dan om programma’s die de fabrikant of provider toevoegt aan het standaard besturingssysteem van je computer of mobiele toestel. Dat kunnen proefversies van games, virusscanners, hulpprogramma’s enzovoort zijn.

Niet zelden hebben fabrikanten een overeenkomst met de makers van de software of apps. Als ze de proefversie van pakweg een antivirus op hun toestellen installeren, krijgen ze daarvoor betaald, bijvoorbeeld een bedrag voor elke verkochte licentie van de antivirus.

Waarom is bloatware problematisch?

Bloatware neemt onnodige opslagruimte en RAM-geheugen in, weegt op je batterij en kan de opstartsnelheid van je toestel beïnvloeden.

Daarnaast kan de software veiligheidsrisico’s inhouden. Vorig jaar werd bijvoorbeeld een kwetsbaarheid ontdekt in een bloatware-programma op HP-computers. Hackers konden die misbruiken om administratorrechten voor malware te verwerven.

Ook privacy is een issue. Heel recent hebben meer dan 50 privacy-organisaties een probleem met bloatware op goedkope Androidtoestellen aan de kaak gesteld. Veel van die door de fabrikant voorgeïnstalleerde apps blijken data van de gebruiker te verzamelen zonder dat die zich daarvan bewust is. Het gaat in de meeste gevallen om apps die niet in de Google Play Store beschikbaar zijn en dus niet zoals andere apps gescreend worden op ongeoorloofde machtigingen, kwetsbaarheden of malware. Bovendien kunnen gebruikers die apps niet verwijderen.

In een open brief hebben de organisaties daarom maatregelen aan Google gevraagd, zoals eenzelfde screening als bij andere apps en de mogelijkheid om ze te verwijderen.

Wat kun je tegen bloatware doen?

Op je computer kun je ongewenste programma’s gewoon verwijderen. Bloatware verwijderen op je smartphone is zoals gezegd niet altijd mogelijk, maar je kunt ongewenste apps wel uitschakelen.

Op je computer

Ga naar Start > Instellingen > Apps. Kies een programma in de lijst en klik op Verwijderen.

Twijfel je of het programma dat je wilt verwijderen mogelijk toch nuttig is? De gratis tool Should I Remove it kan je helpen. Die scant je pc en geeft voor elk van de programma's via een percentage aan hoe zinvol de gebruikers van de Should I Remove It-community het vinden om het programma te verwijderen.

Op je smartphone

Een manier om van bloatware af te geraken is door je toestel te rooten, maar dat is niet zonder risico en dus niet aan te raden voor een leek. Probeer dus eerst een ongewenste app te verwijderen. Lukt dat niet, dan kun je ze normaal gezien wel uitschakelen.

Als je een app uitschakelt, verwijder je alle app-data, zoals updates en vermijd je dat die op de achtergrond blijft werken. Een uitgeschakelde app verschijnt niet meer op je start- of apps-scherm, maar wel nog in de lijst met apps bij je instellingen. Heb je je vergist, dan kun je de app daar altijd weer activeren.

Ga op je Android-toestel naar Instellingen en zoek naar de lijst met apps. Vaak vind je die terug onder Apps of iets in die aard. Selecteer de app waar je vanaf wilt en druk op Verwijderen. Lukt dit niet, dan kies je Uitschakelen.

Server Error