Dossier

5 beveiligingstips tegen ransomware

08 januari 2021
ransomware

Ransomware is een van de meest schadelijke vormen van malware. Maar weet jij wat deze gijzelsoftware precies doet en hoe je jouw toestellen en gegevens ertegen kunt beschermen? Wij geven alvast vijf tips om je te wapenen.

Ransomware is malware die je computer of bestanden gijzelt en losgeld vraagt om ze weer vrij te geven. De meest voorkomende en gevaarlijkste variant van ransomware, ook wel cryptoware genoemd, versleutelt al je bestanden met een onkraakbare encryptie. Alle met je computer verbonden harde schijven, netwerklocaties en cloudaccounts moeten eraan geloven.

Zodra het stiekeme werkje is gedaan stelt de malware je voor voldongen feiten en vraagt losgeld om je bestanden vrij te geven. Het betalen van het meestal stevige bedrag is helaas geen garantie dat je je bestanden terugkrijgt.

Hoe kan je jezelf beschermen? 

Dit is een duidelijk geval van voorkomen is beter dan genezen. Maar hoe doe je dat?

1. Maak offline back-ups
Zorg ervoor dat je over meerdere back-ups beschikt en koppel je harde schijf telkens los van je computer tussen twee back-ups. Op die manier vermijd je dat eventuele ransomware je back-up ook versleutelt. Meer informatie over back-ups lees je in ons dossier Een back-up maken.
2. Bescherm je mappen in Windows 10

In Windows 10 kan je bestanden tegen onder andere ransomware beschermen via de functie “Beschermde mappen”. Die laat je toe om voor door jou gekozen mappen te bepalen welke programma’s de bestanden die ze bevatten mogen bewerken. Zo zullen programma’s, waaronder ransomware en andere malware, die door Microsoft niet gekend zijn, of als onveilig worden beschouwd, geen wijzigingen kunnen aanbrengen in je bestanden.

Ga naar Start > Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows-beveiliging > Windows-beveiliging openen > Virus- en bedreigingsbeveiliging > Bescherming tegen ransomware en schakel Controlled folder access in.

Via de knop Beschermde mappen kan je kiezen welke van je mappen beschermd moeten worden, je persoonlijke mappen (Bureaublad, Documenten, Afbeeldingen, Video’s en Muziek) worden zodra je de functie activeert standaard al beschermd.

3. Update en scan

Houd je software up-to-date door de nodige veiligheidsupdates te installeren en scan je computer regelmatig op virussen en andere malware. Hulp nodig bij het kiezen van een geschikte virusscanner? Raadpleeg onze koopwijzer firewall- en antivirussoftware.

Naar de koopwijzer antivirussoftware

4. Let op met verdachte e-mails

Een onverhoedse klik op een bijlage of link in een mail kan je niet alleen geld of persoonlijke informatie kosten, ook je bestanden lopen een groot risico. Ransomware wordt meestal verspreid op dezelfde manier als phishingmails. Een verkeerde klik volstaat om je computer met malware te infecteren. Let bijzonder goed op met bijlagen en open ze nooit als je de afzender niet vertrouwt. Onverwachte bijlagen van een bekende afzender verifieer je best eerst bij de afzender.

Controleer een link voordat je erop klikt door met je cursor boven de link te zweven, de bestemming verschijnt dan langs je cursor of onderaan je scherm. Gaat hij niet naar de officiële website of is het een verkorte link, dan is hij waarschijnlijk vals. Een juist adres begint met de naam van de organisatie, gevolgd door een punt en dan “be”, “com”…: apple.com is bv. correct; login-apple.com is bv. vals.

Twijfel je? Typ dan zelf het bekende webadres in je browser. Misschien waarschuwt de officiële website zelf al dat er valse mails in omloop zijn.

Heb je een verdachte e-mail ontvangen, stuur hem dan door naar verdacht@safeonweb.be en markeer het bericht als spam alvorens het te verwijderen.

Meer tips tegen deze en gelijkaardige vormen van oplichterij vind je in ons dossier over phishing.

Naar de tips tegen phishing

5. Slachtoffer? Betaal niet zomaar!
Krijg je een melding dat je bestanden werden gegijzeld? Betaal niet zomaar losgeld om ze weer vrij te krijgen. Op de website nomoreransom.org kan je versleutelde bestanden laten scannen (klik op “Crypto Sheriff”) om te bepalen om welke ransomware het gaat. Indien voorhanden stellen zij een sleutel ter beschikking om je bestanden weer vrij te krijgen.

Laat de ransomware verwijderen door een computerhersteller of probeer het zelf met behulp van een programma zoals Malwarebytes. Doe zeker ook aangifte bij de lokale politie, dit kan helpen bij het opsporen van cybercriminelen en het voorkomen van toekomstige slachtoffers.

Veilig online? Cybersimpel!

Wil je meer tips omtrent internetveiligheid? Surf naar Cybersimpel.be. Je vindt er concreet advies om onder meer je onlineaccounts, -transacties en toestellen te beschermen. Bovendien geven we er tal van tips en tricks om je kinderen verstandig de online wereld te laten ontdekken.

Daarnaast bundelden we 80 tips in onze praktische gids 'Veilig online'. Als abonnee van Test Aankoop betaal je enkel € 1,95 administratiekosten. Bestel je gids hier.

Ontdek meer tips om veilig te surfen