Dossier

7 essentiële veiligheidstips voor 2019

22 november 2018
essentiële tips

De eindejaarsperiode is steeds een moment waarop we de balans maken van het voorbije jaar en voornemens formuleren voor het jaar dat volgt. Welke veiligheidstips neem je volgens Test Connect beter mee naar 2019?

Dit is alvast onze selectie van 7 essentiële tips die ook in het nieuwe jaar best een vast onderdeel blijven van je digitale survivalkit:

1. Gebruik veilige wachtwoorden

Een sterk wachtwoord is de beste verdediging tegen ongewenste indringers. Bescherm je accounts met unieke, sterke wachtwoorden. Om die allemaal te onthouden kan je gebruik maken van een wachtwoordmanager bv. LastPass of Dashlane. De gratis versies van die programma’s behaalden meer dan behoorlijke scores in onze test (zie Test Connect 17 van juli/augustus 2018).

Een goede manier om eenvoudig te onthouden maar tegelijk venijnig sterke wachtwoorden te maken is het gebruik van een “wachtzin”. Dat is zo eenvoudig als het klinkt; je gebruikt een willekeurige zin als wachtwoord. Pas op voor de addertjes onder het gras: een langer wachtwoord is veiliger, maar enkel als het voldoende onvoorspelbaar is. Als je een bestaande zin (een spreekwoord, titel, songtekst …) gebruikt, kan je net zo goed “123456” gebruiken want die wordt in een oogwenk gekraakt. Zorg er dus voor dat je een volledig zelfgemaakte zin gebruikt, liefst met leestekens en een cijfer. Een goed voorbeeld is dan volgende zin: “Op 3 juli heb ik (vier) aardappelen geplant.”.

2. Let op voor goedkope USB-laders

Als je straks op zoek gaat naar een extra lader voor de gadgets die je tijdens de eindejaarsperiode hebt gekregen, denk dan nog even terug aan ons onderzoek uit het voorjaar van 2018. De helft van de goedkope USB-laders die we testten bleek onveilig. Dit is dus een aankoop waarop je maar beter niet probeert te besparen.

3. Bescherm jezelf op publieke wifi

Als je straks op skivakantie vertrekt, vergeet dan niet om stil te staan bij de risico’s van publieke wifinetwerken en neem de nodige voorzorgsmaatregelen om jezelf te beschermen:

  • Vraag naar het officiële wifinetwerk.
  • Laat je computer weten dat je je op een openbaar netwerk bevindt.
  • Gebruik enkel websites met “HTTPS”.
  • Houd je toestellen up-to-date.
  • Laat je toestellen niet automatisch verbinden met openbare wifinetwerken.
  • Creëer je eigen hotspot met je smartphone.
  • Overweeg een VPN-dienst, bv. Tunnelbear Free (Beste Koop in Test Connect 16 van mei/juni 2018).

4. Een, twee, drie back-ups

We kunnen het niet genoeg herhalen: de beste manier om je te beschermen tegen het toenemend aantal virussen of ransomware op het internet is om regelmatig back-ups te maken van je gegevens. Voorzie niet één, maar drie kopieën van je bestanden: bv. een op je computer zelf, een tweede op een externe harde schijf en een derde in de cloud.

Je kan hiervoor de ingebouwde functie van Windows 10 of MacOS gebruiken, of een specifiek programma zoals Synchronicity.

Vergeet daarnaast je smartphone niet! Ook hier staan tal van gegevens op (contacten, foto’s enz.) die je liever niet zou verliezen.

5. Update, update, update

Je hoeft niet noodzakelijk een antimalware-app te installeren om je smartphone te beschermen tegen cyberaanvallen. Wel van essentieel belang zijn updates! Die zijn cruciaal om beveiligingsproblemen in je besturingssysteem of apps op te lossen.

6. Bescherm je privacy

Als je het belangrijk vindt dat je privacy op het internet wordt gerespecteerd, overweeg je beter tools die je online doen en laten niet constant volgen. DuckDuckGo (zoekmachine) en Firefox (browser) zijn bijvoorbeeld het proberen waard.

7. Een goede antivirus is een must

Naast een back-upplan, moet elke internetgebruiker over een goede antivirus beschikken om zijn computer te beschermen. De beste programma’s vind je met behulp van onze koopwijzer antivirussoftware.

Naar onze koopwijzer antivirussoftware