Dossier

5 nuttige gratis programma's voor je pc

24 januari 2019
laptop

Volgens het spreekwoord is enkel het zonlicht gratis, maar sommige gratis software bewijst het tegendeel. Van een alternatief voor Microsoft Office over een mediaspeler tot een wachtwoordmanager: we presenteren vijf nuttige computerprogramma’s.

Goede software hoeft niet noodzakelijk betalend te zijn. Je vindt heel wat gratis programma’s die hun taak meer dan behoorlijk vervullen. Wij maken een selectie van 5 nuttige programma’s met uiteenlopende functies.

Privazer

 

In september vorig jaar stelden we je in het artikel ‘De permanente verdwijntruc’ (zie Test Connect 18 van september/oktober 2018) software voor waarmee je de volledige inhoud van een harde schijf permanent kan verwijderen. Wil je datzelfde doen met bestanden op je systeemschijf, dan is het volledig wissen van de harde schijf waarschijnlijk wat overdreven.

Daarom is er het programma Privazer. Via het keuzemenu van Privazer kies je of je de bestanden in je prullenmand permanent wilt wissen, of oude al gewiste bestanden permanent wilt verwijderen. Die laatste optie betekent dat geen van de bestanden die je van je harde schijf hebt verwijderd nog kunnen worden teruggehaald.

7Zip

 

Zipbestanden kan je standaard met Windows maken en uitpakken. Er zijn echter heel wat andere en vaak betere formaten (lees: die toelaten om bestanden nog kleiner te verpakken) die niet door Windows worden ondersteund.

7Zip is een open source programma dat de meest courante formaten ondersteunt. Na installatie kan je bovendien heel eenvoudig vanuit het rechtsklikmenu kiezen hoe je de gecomprimeerde bestanden wilt uitpakken.

LibreOffice

 

Ook basistaken van je computer moeten geen geld kosten. Voor het maken van documenten, rekenbladen of presentaties is LibreOffice een volwaardig open source alternatief voor Microsoft Office.

LibreOffice ziet er wat minder modern uit maar ondersteunt alle Microsoft Office-bestandsformaten en kan je flink wat geld besparen.

VLC

Er bestaat een kluwen aan verschillende videobestandsformaten en coderingen, en de in Windows ingebouwde videospeler schiet al gauw tekort. Voordat je je laat verleiden om de nodige codecs via een Google-zoektocht op allerlei schimmige websites te downloaden, weet dat er een veilig open source mediaspeler bestaat die zowat alle mediabestanden de baas kan: VLC.

Het van oorsprong Franse programma mocht onlangs 18 kaarsjes uitblazen en is intussen al meer dan 3 miljard (!) keer gedownload. VLC bestaat voor zowat elk platform, en met de VLC remoteapp kan je je smartphone als afstandsbediening gebruiken.

Hoe je het programma concreet installeert, lees je in Test Connect 18 van september/oktober 2018.

LastPass

 

Met een gemiddelde van 22 accounts per persoon is het vrijwel onmogelijk om voor elke account een verschillend sterk wachtwoord te onthouden. Wachtwoordmanagers kunnen je daarbij helpen en zijn dus een goede manier om je accounts extra te beveiligen. Dat is overigens een goed voornemen voor het nieuwe jaar.

Uit onze test van wachtwoordmanagers (zie ook Test Connect 17 van juli/augustus 2018) blijkt dat LastPass erg goed is, zo goed dat het niet alleen de titel van Beste van de Test verdiende, maar de gratis versie werd ook Beste Koop. Bovendien is de gratis versie zo compleet dat die perfect voldoet voor de meeste gebruikers.