cloudopslag icoon

Waar moet je op letten bij het kiezen van je cloudopslag?

Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je je stellen om de meest geschikte cloudopslag te vinden? In onze koopgids vind je meer uitleg en advies.

Stap-voor-stap gids

Waarom zou je kiezen voor een clouddienst?

Voordelen van het gebruik van een clouddienst voor back-up en delen van bestanden

  • Je data is veilig. Je hebt een kopie van je bestanden op een andere plaats. Gaat je toestel kapot of wordt het gestolen, dan ben je niet meteen je belangrijke foto’s of documenten kwijt. Het voordeel van de cloud ten opzichte van een externe back-up die bij je thuis ligt, is dat al je bestanden zich fysiek op een nadere locatie bevinden. Ze zijn dus veilig in het geval van diefstal, waterschade of een brand.
  • Deel gemakkelijk bestanden. Als je bestanden in de cloud staan, kun je die makkelijk delen met vrienden of familie. Heb je vakantiefoto’s of -video’s in de cloud, dan kunnen die gedeeld worden door een link te sturen. In de meeste gevallen moet de andere persoon zelfs geen account hebben bij de dienst om de bestanden te kunnen bekijken.
  • Meerdere toestellen geback-upt. De meeste clouddiensten bieden een oplossing aan voor zowel je computer als je smartphone. Je moet je dus niet bezig houden met eerst je smartphone naar je computer te back-uppen, om die daarna op een harde schijf te zetten. Je downloadt dan een programma op je computer, en een applicatie op je smartphone. Op die manier kan je makkelijk je bestanden vanop beide toestellen back-uppen.
  • Geen kopzorgen. Eens je de clouddienst hebt geïnstalleerd en ingesteld, moet je er niet meer naar omkijken. Bestanden worden automatisch geback-upt of gesynchroniseerd naar de cloud als je toestel verbonden is met het internet.

Risico's en nadelen van het gebruik van een clouddienst

Een clouddienst is geen magische oplossing waarbij niets fout kan gaan. Je legt je bestanden in de handen van een derde partij. De bedrijven beweren wel steeds dat ze niets met je bestanden en data doen, maar je kunt hier niet altijd zeker van zijn. Sommige clouddiensten werken via zogenaamde zero-knowledge versleuteling. Dat houdt in dat de data zodanig wordt versleuteld dat de clouddienst zelf niet kan zien welke data je uploadt, zelfs al zouden ze dit willen. Maar niet elke dienst werkt met dat type versleuteling.

Er is ook altijd het risico dat de dienst zijn voorwaarden of prijzen aanpast. Tot juni 2021 had je bijvoorbeeld gratis ongelimiteerde opslag voor foto's en video's op Google Foto’s. Nu is die limiet vastgezet op 15 GB voor de gratis dienst. Gaat de dienst achter de cloudopslag failliet, dan moet je ook naar een andere oplossing zoeken. Die gegevens ben je normaal gezien niet kwijt, meestal heb je wel de tijd om je data over te zetten naar een andere dienst als je clouddienst ermee stopt.

In vergelijking met andere oplossingen, zoals bijvoorbeeld een NAS die je bij je ouders laat staan, kan een clouddienst duurder uitkomen. Een NAS met 2 harde schijven vind je al vanaf €300. Als je €10 per maand betaalt voor een clouddienst, is je NAS dus al terug verdiend na 2,5 jaar. 

Terug naar boven

Back-up of synchronisatie: wat is het verschil en welke optie past het beste bij jouw behoeften?

Wees je ervan bewust dat er twee manieren zijn om je bestanden op te slaan in de cloud: back-uppen en synchroniseren. Hoewel er vaak naar beide wordt gerefereerd met de term “back-up”, is er een belangrijk verschil.


Als je een back-up maakt van je bestanden wil dat zeggen dat je die bestanden kopieert naar de cloud, en dat die daar blijven staan totdat jij ze verwijdert. Wis je die bestanden niet in de cloud, dan is er ook geen reden dat ze van de cloud zouden verdwijnen.  

Synchronisatie van je bestanden of mappen kun je het best zien als een complete spiegeling van al je bestanden en mappen op je toestel in realtime.

Het is dus belangrijk dat je weet of je aan het synchroniseren bent of aan het back-uppen om te vermijden dat je bestanden verwijdert op je toestel omdat je denkt dat die nog in de cloud staan.

Moet je dan kiezen voor back-up of synchronisatie? Dat hangt af van hoeveel data je nodig hebt en wat je zoekt in een back-up. Met een back-up is de kans kleiner dat je bestanden verliest, omdat er dan nooit iets wordt verwijderd uit de cloud. Maar op die manier gebruik je wel meer data. Verwijderde bestanden op je toestel blijven staan in de cloud, waardoor je het overzicht in de cloud kunt verliezen.

Bij synchronisatie heb je minder data nodig omdat verwijderde bestanden op je computer ook worden verwijderd in de cloud. De structuur is ook overzichtelijker omdat die exact hetzelfde is als op je toestel. Daar tegenover staat dat het risico op het verliezen van een bestand groter is. Als je per ongeluk een bestand verwijdert op je toestel, en dit pas door hebt na de maximale bewaarperiode (de meeste clouddiensten houden verwijderde bestanden nog een bepaalde tijd bij), dan ben je dit bestand voorgoed kwijt.

Bij de meeste diensten kun je enkel synchroniseren en niet back-uppen, terwijl de term “back-up” soms door de programma’s zelf foutief wordt gebruikt wanneer het eigenlijk over synchronisatie gaat.

Terug naar boven

Belangrijke factoren om te overwegen bij het kiezen van een cloudopslagdienst

Opslaglimieten en prijzen

De twee belangrijkste factoren om te bekijken bij het kiezen van een opslagdienst zijn de opslaglimiet en de prijs. Deze twee zijn nauw met elkaar verbonden. Wil je 1 TB (terabyte) opslag, dan zit je tussen de € 5 en 10 per maand. Voor 2 TB betaal je eerder € 10-20 per maand.

Hoeveel opslag je nodig hebt hangt af van hoeveel data (bestanden, foto’s…) je hebt, hoeveel toestellen je wilt back-uppen (enkel die van jou, of heel je familie?), en hoe vaak je nieuwe data creëert. Maak je vaak familiefoto’s en -video’s in hoge kwaliteit, dan heb je ook meer opslagruimte nodig.

Bij de meeste diensten kan je snel overschakelen naar een plan met meer data als je na een tijd beseft dat je cloudopslag vol zit.

Beschikbaarheid en toegankelijkheid van bestanden

Kijk ook naar de platformen (besturingssystemen) waarop de dienst beschikbaar is. iCloud van Apple werkt bijvoorbeeld wel op Windows, maar is niet compatibel met Android. De meeste diensten hebben een programma of applicatie op Android, iOS, Windows en MacOS.

Ben je iemand die vaak foto’s of andere bestanden deelt met familieleden en vrienden? Ga dan ook na hoe makkelijk dit is met de dienst. Sommige clouddiensten laten je alleen toe bestanden te delen met anderen als zij ook een account hebben bij dezelfde dienst. Kies idealiter voor een clouddienst waar dit niet vereist is: het delen van bestanden is in dat geval zo simpel als het delen van een link.

Beveiliging en privacy

Hoogstwaarschijnlijk zet je je hele digitale leven op de clouddienst. Denk dus goed na over de dienst die je kiest, en ga voor eentje die goed scoort op veiligheid en privacy. Een van de populairdere diensten bleek uit onze test niet beschermd te zijn tegen een zogenaamde brute-force aanval. Daarbij probeert een hacker toegang te krijgen tot je account door enorm veel wachtwoorden te proberen op korte tijd. Hackers kunnen proberen toegang te krijgen bij diensten die hier niet tegen beschermd zijn door in een paar seconden tijd miljoenen wachtwoorden te proberen. Is een clouddienst hier wel tegen beschermd, dan zijn slechts een tiental pogingen per minuut mogelijk.

Ga ook voor een dienst die je privacy zo veel mogelijk respecteert, en niet te veel gebruikersdata verzamelt.

Je vindt die informatie terug bij de productfiche van elke dienst in onze vergelijker.

Terug naar boven