Nieuws

Tidal: streaming aan hoge audiokwaliteit voor select publiek

03 april 2015
Tidal

Eerder deze week werd het nieuwe streaming platform Tidal aan het grote publiek voorgesteld. Tidal wil zich onderscheiden van directe concurrenten Spotify en Deezer door het aanbod van muziek in HiFi-kwaliteit. Wij maakten een eerste balans op van deze nieuwe speler.

Op het eerste gezicht duiken er geen grote verschillen op tussen Spotify en Tidal. De interfaces en de werking van de mobiele applicatie zijn erg gelijkaardig. Bij beide kunt u eveneens inloggen via Facebook. Wat Tidal op dit moment echter niet aanbiedt, is een programma dat kan worden gedownload naar de pc. Wie via Tidal muziek wil beluisteren op de pc, moet dan ook telkens naar de website van Tidal surfen. Tamelijk omslachtig.

Ruim en gevarieerd muziekaanbod

Qua muziekaanbod is Tidal erg vergelijkbaar met Spotify. Het aanbod beperkt zich niet tot bekende popartiesten. Ook heel wat artiesten van eigen bodem prijken op de lijst. Het aanbod aan muziekvideo’s is daarentegen beperkter dan verwacht. De website van Tidal pakt uit met het feit dat de streamingdienst toegang biedt tot talrijke muziekvideo’s. Onze zoektocht leverde echter slechts magere resultaten op. Een voorbeeld, van Madonna - zelf aandeelhoudster van Tidal - vonden we slechts 6 muziekvideo’s terug, van DJ Tiësto zelfs maar 2.

Kwaliteit tegen een hoge prijs

Het grootste verschil zit echter in de audiokwaliteit. Tidal biedt twee soorten – uitsluitend betalende - abonnementen aan. Enerzijds is er een standaardabonnement (Tidal Premium), waarbij de geluidskwaliteit (bandbreedte 96 kbit/s in lage kwaliteit, 320kbps in standaardkwaliteit) gelijkaardig is aan die van Spotify. Hiervoor betaalt u maandelijks € 9,99 (evenveel als bij Spotify Premium).

Anderzijds biedt Tidal ook een abonnement aan voor € 19,99 (Tidal HiFi), waarbij u de muziek in HiFi-kwaliteit (FLAC 1411 kbit/s) kunt beluisteren, wat overeen zou moeten komen met een goed opgenomen CD. Om optimaal van die hoge geluidskwaliteit te kunnen genieten, moet u echter over een aangepaste geluidsinstallatie beschikken. Voor de doorsnee consument zullen de verschillen amper hoorbaar zijn.

Kortom, de duurste optie is in onze ogen enkel weggelegd voor een select publiek dat er – met een degelijke geluidsinstallatie (€ 3000 en meer) – ook daadwerkelijk de meerwaarde van ervaart. Voor de andere optie is het een kwestie van welke streamingdienst u verkiest, aangezien de prijzen nagenoeg gelijk zijn.