Nieuws

Sony BM10: de missing link

13 maart 2014
Sony BM

13 maart 2014

Muziek via uw smartphone of tablet op uw stereoketen beluisteren zonder wirwar van kabels of ingewikkelde procedures? Dat kan dankzij de audio-interface van Sony BM10, die ongeveer € 50 kost. Aan de dure kant, maar de klankkwaliteit is er dan ook wel.

Liefhebber van een goede klank? Vind de toestellen die bij u passen dankzij de aankoopgids in onze nieuwe audiorubriek.

U hebt een kwalitatieve stereoketen waarvan de versterker geen draadloze ontvanger heeft en u wenst, voor zo weinig mogelijk geld en draadloos, ook de muziek van uw mobiele bronnen daarop af te spelen (smartphone, tablet of laptop)? In dat geval is de Sony BM10 interface een eenvoudige oplossing, zowel qua installatie als gebruik, die een goede klankkwaliteit oplevert.

Goede geluidskwaliteit

Dit kleine doosje (dat past in de handpalm) ontvangt via Bluetooth (AptX-protocol, het meest krachtige) de digitale signalen die via uw mobiele bronnen worden uitgezonden. Hij zet de signalen om in analoge signalen en stuurt ze daarna via Cinch-kabels (niet meegeleverd) naar uw versterker door.

Wij hebben dit systeem getest en op de meeste audiosystemen is het verschil in kwaliteit met een bekabelde verbinding nauwelijks hoorbaar. Let op: als de Bluetooth-versie van uw bron ouder is dan AptX zal uw muziek wel afgespeeld worden maar geniet u niet van de beste klankkwaliteit.

Zeer praktisch: als uw mobiele bron ook met NFC-technologie is uitgerust, kunt u deze door een eenvoudig fysiek contact met de interface in- en uitschakelen. Als dat niet het geval is, moet u de gebruikelijke Bluetooth-procedure volgen om de twee toestellen aan te koppelen.

De Sony BM10 kan aangesloten worden op een stopcontact (kabel meegeleverd) maar hij verbruikt zeer weinig elektriciteit: ongeveer 1€ per jaar in stand-by modus.

Geen goede alternatieven

De Sony-interface is op het internet te koop vanaf € 50. De verkoopprijs die Sony aanbeveelt, bedraagt dan weer € 59. Dat is wat aan de dure kant, maar welke alternatieven zijn er? Een nieuwe versterker kopen met draadloze ontvanger is nog veel duurder. Een goedkope interface met een oude Bluetooth-versie kopen? De klankkwaliteit zou u kunnen teleurstellen. Een bekabelde verbinding tussen de bron en de versterker zorgt voor een betere klankkwaliteit maar deze oplossing is niet altijd praktisch. Het is namelijk niet gemakkelijk om de gebruikelijke functies van een smartphone te gebruiken (oproepen, surfen op het internet, ...) wanneer deze met een kabel verbonden is.