Nieuws

Binnenkort geen iTunes meer op Mac

11 juni 2019

iTunes zal niet meer terug te vinden zijn in de volgende versie van macOS. Het beroemde Appleprogramma wordt vervangen door drie reeds bestaande applicaties: Apple Music, Apple TV en Apple Podcasts. Jouw muziekbibliotheek en abonnementen blijven wel gewoon toegankelijk en iTunes blijft voorlopig ook nog beschikbaar voor Windows en mobiele toestellen.
iTunes is waarschijnlijk een van de meest emblematische programma’s van Apple, maar zal toch vanaf de herfst van 2019 niet meer beschikbaar zijn op Mac-computers. MacOS Catalina, de volgende versie van het Mac-besturingssysteem, zal iTunes dus niet langer aanbieden.

Multifunctioneel, maar ook te gulzig

iTunes werd gelanceerd in 2001 als een eenvoudig programma om muziek te beheren. De applicatie is daarna langzaam uitgegroeid tot een digitale alleskunner waarmee je video’s en podcasts kunt afspelen, een iPhone kunt synchroniseren of films kunt streamen.

Die multifunctionaliteit ligt echter ook aan de basis van de grootste zwakte van iTunes: de applicatie vraagt veel van je computer, wat vaak voor frustratie zorgt bij de gebruikers.

Van één naar vier applicaties

Het programma wordt vervangen door drie applicaties: Apple Music voor het beheer van je muziekbibliotheek (inclusief cd’s), Apple TV voor films en series en Apple Podcasts voor het luisteren naar audiobestanden. Deze drie toepassingen bestaan al een tijdje en zijn dus niet helemaal nieuw voor het brede publiek. Ze zullen je nog steeds toegang geven tot al je muziek en video’s (aankopen en abonnementen).

Het is echter nog onduidelijk hoe Apple een onderscheid zal maken tussen aangekochte en gehuurde nummers, want dit is een bekend probleem bij de Music-app. Reeds aangekochte iTunes-cadeaukaarten (die je kunt inwisselen voor een tegoed op je Apple-account) blijven geldig.

Een vierde en volledig nieuwe applicatie zal zorgen voor de synchronisatie tussen Mac-computers en andere apparaten van Apple, zoals de iPhone en de iPad. Het gaat eigenlijk om software die een zijbalk aan de Finder toevoegt waarmee je je iPhone of iPad kunt beheren (en waarmee je back-ups van die apparaten kunt bewaren op de harde schijf van je Mac-computer).

Kan ik iTunes blijven gebruiken?

iTunes zal beschikbaar blijven voor Windows en de mobiele toestellen van Apple. Het is echter nog niet duidelijk hoe lang de applicatie nog zal worden geüpdatet.

In iOS 13, de volgende versie van het besturingssysteem voor iPhones en iPads, zal je iTunes gewoon verder kunnen blijven gebruiken. De ontwikkeling van de drie nieuwe applicaties krijgt wel voorrang. Het oude iTunes is dus niet langer een prioriteit.

Kies de beste muziekdienst

Wil je een streamingdienst kiezen die aan je wensen voldoet, dan kun je onze test van online muziekdiensten raadplegen.

Naar onze test van streamingdiensten