Nieuws

Hoofdtelefoons: duurder vaak enkel mooier

03 november 2014
casques audio plus chers

03 november 2014

Uw favoriete muziek verdient een hoofdtelefoon van een degelijke kwaliteit. Gezien het uitgebreide gamma aan modellen, is een goede keuze maken echter geen gemakkelijke opdracht. Hoewel vaak anders wordt gedacht, blijkt de prijs geen garantie voor een degelijke geluidskwaliteit.

Inleiding

Op zoek naar een hoofdtelefoon?

In onze test namen we 13 on-ear modellen van ongeveer € 100 of € 200 onder de loep, waaronder eveneens twee draadloze modellen. Een on-earmodel komt, zoals de naam al doet vermoeden, volledig op de oren te zitten en valt meestal iets compacter uit dan een over-ear variant. Andere modellen die u vandaag in de winkel aantreft  zijn de in-ear (onder meer oortjes) en sport-exemplaren. 

Handig onderweg

De on-earmodellen richten zich in eerste instantie op een markt die de hoofdtelefoon hoofdzakelijk buitenshuis wilt gebruiken. De meeste exemplaren uit onze test - uitgezonderd die van Sennheiser en Denon - zijn dan ook opvouwbaar, waardoor ze makkelijk in uw tas passen. Bij heel wat van de geteste hoofdtelefoons krijgt u bovendien een draagtas bij, zodat uw hoofdtelefoon beschermd is, wanneer u hem opbergt.

Mooi, goed of beide?

Of u € 100 of € 200 wilt uitgeven aan uw hoofdtelefoon, hangt vooral af van uw persoonlijke smaak (en uw budget). De verschillen zitten immers hoofdzakelijk in het design en niet, zoals soms wordt gedacht, in de geluidskwaliteit. Sterker nog. Eén van de duurste exemplaren uit de test heeft een ronduit zwakke geluidskwaliteit. Laat u dus  niet (mis)leiden door de prijs en test de hoofdtelefoon in de winkel zeker even uit met het toestel waarmee u hem wilt gebruiken. Op die manier bent u zeker van de kwaliteit.

Beperkte compatibiliteit

Wilt u uw hoofdtelefoon gebruiken voor uw smartphone? Verlies dan de compatibiliteit van de volumeknop met uw besturingssysteem niet uit het oog. Bij de meeste modellen doet deze optie het uitsluitend in combinatie met IOS, bij één andere hoofdtelefoon is deze optie dan weer beperkt tot het Android besturingssysteem. Er is slechts één model uit onze selectie dat een volumeregeling voor beide besturingssystemen aanbiedt, al wisselen de meningen over de geluidskwaliteit daarvan.