Nieuws

Google Chromecast: appmuziek door grote boxen

18 januari 2016
Google chromecast

Het nieuwe snufje van Google – de Chromecast Audio – biedt de gelegenheid om muziek te beluisteren van op uw smartphone of tablet door de speakers van uw stereo-installatie. Dat kon al via bluetooth-functionaliteit, hetzij ingebouwd in uw versterker, hetzij door een aparte adapter aan te sluiten.

Het streamen van muziek met een mobiel toestel en de diensten die zich daarop richten zoals Spotify, Apple Music, Google Play Music enz. zijn momenteel erg in trek. Dat leidt er toe dat muziekliefhebbers vaak op zoek moeten gaan naar een oplossing om hun bestaande stereo-installatie te blijven gebruiken. 

Hoe aansluiten?

Tot onze grote verbazing zit er geen handleiding bij de Chromecast Audio. Het enige wat in de buurt komt, is een tekening met instructies aan de binnenkant van de verpakking. Dat is te weinig. U komt zo niet te weten dat u voor bijna alle versterkers of AV-receivers een adapter nodig hebt voor de meegeleverde 3.5 mm jack naar RCA afhankelijk van de audio input in uw stereo-installatie. Die meegeleverde jack kabel is overigens tamelijk kort. 

Na onderzoek bleek ook dat de Chromecast audio jack-aansluiting zowel een analoge als een digitale uitgang kan herbergen waardoor het toestel zelfs multikanaal-audio kan overdragen. Die info vindt u in een onlinehandleiding, maar zit dus niet bij het toestel zelf, vreemd genoeg.

De Chromecast app configureren

Na installatie zal de Chromecast app het toestel detecteren waarmee u uw muziek wilt beluisteren. Vervolgens geeft u de details in van uw wifi-netwerk zodat de Chromecast zich verbindt met uw router. Door die verbinding fungeert uw smartphone als een soort afstandsbediening waardoor hij veel minder energie verbruikt en zodat de muziek niet wordt onderbroken door binnenkomende berichten. Met bluetooth is dat wel het geval.

Muziekapps, maar met beperkingen

Alle apps die compatibel zijn met Chromecast kunt u gewoon downloaden. U dient wel te weten dat u met de gratis versie van Spotify niet kunt streamen. Met Google Play Music kunt u geen muziek streamen die u via een extern apparaat (bijvoorbeeld uw pc) op uw smartphone hebt gezet en Apple Music wordt zelfs helemaal niet ondersteund.  

Chromecast Audio of bluetooth?

Alleen de meer recente stereo-installaties ondersteunen bluetooth. Als uw muziekinstallatie geen draadloze mogelijkheden heeft, zult u moeten kiezen tussen een bluetooth ontvanger (reeds beschikbaar onder de € 30) of de Chromecast Audio (€ 39 in de Google store). 

Weet dat de Chromecast Audio een hoger luistercomfort en betere geluidskwaliteit biedt, en langere afstanden kan overbruggen dan bluetooth (slechts 10 meter). Als u echter al beschikt over een bluetoothverbinding en daarover tevreden bent, ligt de keuze bij u of de extra investering in deze Chromecast de moeite waard is. Wij vinden veeleer van niet.

Bent u op zoek naar een draagbare luidspreker voor uw smartphone of tablet? Vergelijk meerdere modellen in onze koopwijzer draagbare luidsprekers.