Nieuws

Bluetooth-hoofdtelefoons: twee opvallende modellen

04 februari 2019

De verkoopcijfers van bluetooth-hoofdtelefoons gaan door het dak. Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat meer en meer smartphones geen kabelaansluiting meer voorzien voor hoofdtelefoons en anderzijds met het feit dat bluetooth-hoofdtelefoons lucratiever zijn voor producenten. Wij zetten hier twee modellen in de schijnwerper die ons in het oog sprongen.

Wie vandaag kiest voor een bluetooth-hoofdtelefoon in plaats van een hoofdtelefoon met kabel werd wellicht zachtjes in die richting geduwd. Er zijn immers steeds meer bluetooth-modellen te verkrijgen en steeds minder smartphones die een kabelaansluiting voorzien.

Die tendens is in de eerste plaats goed voor de producenten, want een bluetooth-hoofdtelefoon kost gemiddeld € 120 terwijl een hoofdtelefoon met kabel gemiddeld slechts € 40 kost. Als je extra moet uitgeven voor een bluetooth-model is het dus extra belangrijk om een juiste keuze te maken. Via onze koopwijzer hoofdtelefoons kun je ongetwijfeld een ideaal model vinden.

Ga naar de koopwijzer hoofdtelefoons

Om je al een beetje op weg te helpen, bespreken we hieronder in detail de prestaties van twee modellen uit verschillende prijscategorieën: JBL Tune 600 BTNC en Sony WH-1000XM3.

JBL Tune 600 BTNC

Deze hoofdtelefoon waarvan de schelpen op je oren rusten (on-ear) weegt niet zo zwaar op je budget, maar hij kost nog altijd het dubbele van wat een hoofdtelefoon met kabel gemiddeld kost. De geluidskwaliteit is goed, maar niet te vergelijken met die van de onderstaande Sony.

Onze testers vonden de bassen iets te dominant, maar dat is een wel vaker voorkomend fenomeen bij hoofdtelefoons en valt bovendien vooral bij een jong publiek wel in de smaak. De ruisonderdrukking maakte weinig indruk op ons, maar de akoestische isolatie is dan weer wel goed.

Goede batterij en gewicht

Eens de batterij volledig is opgeladen, kun je deze JBL Tune 600 BTNC 23 uur lang gebruiken. En wanneer de batterij je in de steek laat, kun je nog altijd met een kabel je hoofdtelefoon aansluiten op je smartphone. Die moet dan wel uitgerust zijn met een Jack 3,5mmaansluiting of een Jack adaptor. 

Een lichtgewicht is deze hoofdtelefoon vooral in de letterlijke zin. Met zijn 177 gram is hij een van de lichtste Bluetoothhoofdtelefoons uit ons testgamma. Dat is uiteraard heel interessant als je hem voortdurend overal mee naartoe wilt nemen. Zelfs al is deze JBL Tune 600 BTNC dan geen aanrader voor wie een perfecte geluidsweergave zoekt, hij blijft een erg interessante keuze dankzij zijn prijskaartje en de ruisonderdrukkingsoptie.

Bekijk de testresultaten van de JBL Tune 600 BTNC

Sony WH1000XM3

Met een prijskaartje dat tegen de € 400 aanleunt, is het minste dat je kunt verwachten van de Sony WH1000XM3 dat de geluidskwaliteit uitstekend is. En die verwachting wordt absoluut ingelost.

Met een zeer rijke en dynamische klank die ook verrassend veel details weergeeft, behoort dit model tot het allerbeste wat we al hebben getest binnen de categorie van Bluetooth hoofdtelefoons. De twee voorgangers van de WH1000XM3 boden al een uitmuntende geluidskwaliteit, maar Sony heeft met zijn nieuwe model nog een tandje bijgestoken op dat vlak.

Ook met het draagcomfort zit het snor. De schelpen passen over je oren (overear) en het design is dermate hoogstaand dat zelfs na enkele uren luistergenot hij nog steeds even comfortabel zit. Toch raden we zoals bij elk model aan om ook de Sony WH100XM3 al in de winkel even te proberen, want niet ieders hoofd heeft dezelfde vorm, dus misschien zit hij net bij jou dat tikkeltje minder goed.

Uitstekende ruisonderdrukking, maar wennen aan toetsen

Dankzij de applicatie Headphone Connect (voor iOS en Android) kun je de instellingen aanpassen en onder andere het type ruisonderdrukking kiezen. De ruisonderdrukking is trouwens de beste van alle toestellen die we hebben getest.

Er zijn geen zichtbare knoppen of toetsen op de hoofdtelefoon, behalve een voor Google Assistant en een voor pairing. De andere toetsen zijn ingebouwd waardoor het volstaat dat je slechts een lichte druk uitoefent ter hoogte van de toetsen om bijvoorbeeld het volume aan te passen. Daar moet je in het begin mogelijk een beetje aan wennen.

Bellen en opladen

Via Google Assistant kun je telefoongesprekken laten doorverbinden naar je hoofdtelefoon. Tijdens onze tests presteerde het toestel zeer goed voor telefoongesprekken, maar net als bij andere soortgelijke hoofdtelefoons mag er niet veel omgevingsgeluid zijn, want anders ben je moeilijk verstaanbaar voor de persoon aan de andere kant van de lijn.

Opladen doe je met een USBCaansluiting en dankzij de Quick Charge technologie kun je na een tiental minuten opladen alweer rekenen op enkele uren luistergenot. Wanneer je hem volledig oplaadt, brengt deze Sony WH1000XM3 je maar liefst 27 uren onafgebroken in vervoering met zijn superieure geluidskwaliteit. Samen met het draagcomfort en de uitstekende ruisonderdrukking rechtvaardigt dat volgens Sony een prijskaartje van om en bij de € 400.

 Bekijk de testresultaten van de Sony WH1000XM3

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies