Nieuws

Apple Music: voordelig voor een gezinsabonnement

16 juli 2015
apple music

Niet slecht, maar ook niet revolutionair. Dat is kort samengevat onze eerste indruk van de nieuwe online muziekdienst Apple Music. Als u al een betalend abonnement hebt bij Spotify of Deezer en u er tevreden over bent, dan is er geen reden om over te schakelen. Behalve als u een abonnement wenst voor het hele gezin.

Een draagbare luidspreker nodig om uw favoriete muziek te beluisteren wanneer en waar u ook wilt?  Met onze Koopwijzer draagbare luidsprekers vindt u de meest geschikte speaker.

Apple start met muziekstreaming 

Met Apple Music zet de technologiereus zijn eerste stappen op de markt van online muziekstreaming. Momenteel is de dienst beschikbaar op Mac of PC, iPad (vanaf versie 2), iPhone (vanaf 4S) en iPod (5de generatie en later). De versies voor Android (en Sonos) volgen eind dit jaar. U krijgt toegang tot een groot muziekaanbod van ongeveer 30 miljoen liedjes van allerlei genres, en het aanbod is dus vergelijkbaar met Spotify.

Een niet zo geslaagde interface

Wij hebben Apple Music getest op een PC en een iPhone. Als u muziek wilt streamen op uw PC, moet u eerst iTunes 12.2 downloaden dat vrij traag en zwaar is (154 MB). Hebt u geen Apple-toestellen, dan zijn er op iTunes veel overbodige functies en in het algemeen is de gebruikersinterface vaak onduidelijk.

Op een iPhone is de interface ook niet echt geslaagd. Wij vonden deze minder intuitief en elegant dan dat we van Apple verwachtten. De instellingen van Apple Music moeten trouwens geregeld worden in het algemeen menu van de iPhone en niet in programma zelf.

Geluidskwaliteit

Apple Music streamt muziekbestanden (gecomprimeerd in het formaat AAC) in een kwaliteit van 256 Kbps in tegenstelling tot Spotify Premium dat muziek aanbiedt van 320 Kbps. De geluidskwaliteit van Apple Music is bijna evengoed als die van Spotify, maar wel niet zo goed als Tidal. Deze dienst, die op 31 maart 2015 is gelanceerd, biedt de beste kwaliteit aan op de markt want het gebruikt FLAC, een formaat zonder kwaliteitsverlies (1411 Kbps) vergelijkbaar met een goede CD-opname.

Voordelig gezinsabonnement

Kortom, als u tevreden bent van Spotify, Deezer, Rdio of een andere online muziekdienst, dan is een overstap naar Apple Music niet interessant. Maar wilt u een abonnement voor het hele gezin, dan is het wel de moeite waard. De prijs voor een individueel account bij Apple Music is € 9,99/maand (met een gratis proefperiode van 3 maanden), maar voor een gezin van maximum 6 personen kost het slechts € 14,99/maand. Ter vergelijking, een gezin van maximum 5 leden betaalt dubbel zoveel voor het gebruik van Spotify (€ 29,99/maand).