Koopgids

Koopgids hoofdtelefoons

03 maart 2021
koopgids hoofdtelefoons

Het grote aanbod aan hoofdtelefoons maakt kiezen niet eenvoudig. Welk type is het meest voor jou geschikt? Welke technische kenmerken zijn belangrijk bij je aankoop? En welke mogelijkheden kunnen nuttig zijn?

Technische kenmerken

Sommige informatie op de verpakking van oortjes of hoofdtelefoons is louter een marketingmiddel om je te doen geloven dat er niets beters bestaat. Wat is wel belangrijk en wat niet?
Frequentie

Op de verpakking van een hoofdtelefoon staat meestal het “frequentiebereik” of de “frequentierespons” (bv. 5 – 20 000 Hz). Die cijfers wijzen op de onderste en bovenste frequentie die de hoofdtelefoon kan weergeven (de mate waarin de lage en hoge tonen aanwezig zijn). In werkelijkheid heeft dat echter heel weinig invloed op de geluidskwaliteit.

Een goede raad: voor een optimale geluidsweergave schenk je beter aandacht aan de geluidskwaliteit van het brontoestel.

Hi-Res Audio

Op de verpakking van bepaalde audioapparatuur, zoals hooftelefoons, luidsprekers, versterkers enz., staat “Hi-Res Audio” (wat staat voor audio met hoge resolutie). Hi-Res Audio betekent dat de resolutie van de opname hoger is dan cd-kwaliteit en dat het toestel audiofrequenties kan weergeven die boven het hoorbare spectrum van het menselijke oor gaan. Het menselijk oor kan geluid waarnemen tot een frequentie van 16 000 à 20 000 Hz. Die hogere resolutie voor geluidsbestanden vinden wij een goede zaak, maar hogere frequenties dan het hoorbare spectrum? Louter een verkooptruc!

Weet trouwens dat dit logo in het leven is geroepen door de Japan Audio Society (JAS), een vereniging van Japanse audiofabrikanten (Sony, Panasonic, Pioneer enz.). Enkel de “aangesloten” fabrikanten mogen het logo gebruiken. Het gaat dus niet om een onafhankelijke instantie, maar om een groepering van merken die zichzelf een logo toe-eigenen.

Bovendien heeft “Hi-Res” enkel nut als het brontoestel een audiosignaal met hoge resolutie verstuurt. Aangezien de meeste mensen echter gecomprimeerde muziek beluisteren (via een streamingabonnement, Youtube enz.), heeft “Hi-Res” hoe dan ook weinig nut. Hi-Res streamingaanbiedingen worden steeds talrijker, maar het abonnement is (veel) duurder dan de standaardkwaliteit.

Raadpleeg eveneens ons dossier over onlinemuziekdiensten

Decibels (gevoeligheid)
De gevoeligheid wordt uitgedrukt in decibels (dB). Hoe hoger de gevoeligheid, hoe hoger de geluidssterkte die de hoofdtelefoon levert bij een bepaald vermogen. Hier hoef je echter geen rekening mee te houden bij je aankoop, want de gevoeligheid heeft geen invloed op de geluidskwaliteit van de hoofdtelefoon.
Impedantie
De impedantie wordt uitgedrukt in Ohm (Ω) en duidt op de weerstand van de hoofdtelefoon. Let erop dat de impedantie geschikt is voor het brontoestel dat je wilt gebruiken. Zoek je een draadloze hoofdtelefoon met batterijen voor mobiel gebruik (smartphone, mp3-speler), dan moet die idealiter een impedantie hebben van 16, 32 of eventueel 64 Ohm. Een hoofdtelefoon die je via de kabel wil aansluiten op je versterker of hifi-installatie, moet echter een veel hogere impedantie van enkele honderden Ohm hebben.
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

2 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/04/2021

Ik heb een sony WH-1000X m3. Volgens de testen de beste. Ikzelf kon het toestel niet instellen. Mijn dochter heeft dan via haar smartphone ongeveer 20 minuten bezig geweest. Ze moest voor registratie (waarom nodig?) foto's maken van mijn aangezicht, linker en rechteroor???
Het geluidsniveau aanpassen door met je vinger over de oorschelp te gaan werkt meestal NIET; wanneer het werkt krijg je telkens een vervelende pieptoon..
De noise canceling kan je ook instellen, maar hoe??
Deze hoofdtelefoon staat nu in mijn bureaukast, ongebruikt. Ik gebruik nu een type van 20€.

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/04/2021
, Gereageerd:

Hallo Walter, wat jammer om dit te vernemen. Het is waar dat de installatie van Sony hoofdtelefoons niet altijd voor de hand ligt voor mensen die minder gewend zijn aan deze apparaten. Daarom heb ik je probleem even voorgelegd aan onze expert van de betrokken dienst om je toch een oplossing aan te kunnen reiken. Zijn antwoord luidt als volgt:  

  • Het nemen van foto's van de oren is een optie die facultatief is, je hoeft het niet te doen. Het wordt gebruikt om de 360 Reality Audio tracks mogelijk te maken (en toegankelijk) via de Sony audiospeler. Dit formaat is niet erg gebruikelijk bij muziekdistributeurs, zodat de belangstelling beperkt is. Als je deze analyse niet wilt doen, klik je gewoon op "negeren" in plaats van "doorgaan".  
  • De tactiele geluidsregeling vergt enige gewenning, maar werkt heel goed als je de beweging eenmaal doorhebt. Onze expert gebruikt deze headset persoonlijk al 2 jaar en fouten zijn bij hem uiterst zeldzaam. Het is echter mogelijk dat je een defect apparaat hebt. In geval van twijfel is het misschien beter om naar de winkel te gaan waar je het hebt gekocht om te zien of dit het geval is of niet.
  • Je kunt de ruisonderdrukking instellen in de toepassing "Sony Headphones Connect" op jouw smartphone, in het tabblad "Geluid" en klik vervolgens op de knop die gekoppeld is aan "CTRL omgevingsgeluid". Als alternatief kan je in "Systeem" ook instellen dat de fysieke knop op je hoofdtelefoon de ruisonderdrukking in- of uitschakelt.

 Hopelijk slaag je er met dit advies alsnog in om deze hoofdtelefoon te doen werken, mvg, ^An