Koopgids

Koopgids hoofdtelefoons

03 maart 2021
koopgids hoofdtelefoons

Het grote aanbod aan hoofdtelefoons maakt kiezen niet eenvoudig. Welk type is het meest voor jou geschikt? Welke technische kenmerken zijn belangrijk bij je aankoop? En welke mogelijkheden kunnen nuttig zijn?

Ruisonderdrukking

Als je een hoofdtelefoon draagt op kantoor of op het openbaar vervoer, maakt achtergrondruis het vaak lastig om van je muziek te genieten. Er bestaan twee technieken om dat omgevingsgeluid te dempen, namelijk passieve en actieve ruisonderdrukking.

  • Passieve ruisonderdrukking is de geluidsisolatie van de hoofdtelefoon zelf. Bij een “around-ear” hoofdtelefoon (die over de oren heen zit), houden de oorkussens bijvoorbeeld het omgevingsgeluid tegen.
  • Actieve ruisonderdrukking is een techniek om omgevingsgeluid te onderdrukken door het op te nemen en om te keren. Zo wordt een “antigeluid” verkregen dat storende geluiden moet neutraliseren. Deze techniek vergt echter stroom, waardoor de batterijduur korter is.

Actieve ruisonderdrukking dempt goed lage en constante tonen, maar minder goed hoge en wisselende tonen. Tegen de hoge tonen is passieve ruisonderdrukking doeltreffender. Om het minst last te hebben van omgevingsgeluid, kies je dus het best voor een around-ear hoofdtelefoon met ruisonderdrukking.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

2 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/04/2021

Ik heb een sony WH-1000X m3. Volgens de testen de beste. Ikzelf kon het toestel niet instellen. Mijn dochter heeft dan via haar smartphone ongeveer 20 minuten bezig geweest. Ze moest voor registratie (waarom nodig?) foto's maken van mijn aangezicht, linker en rechteroor???
Het geluidsniveau aanpassen door met je vinger over de oorschelp te gaan werkt meestal NIET; wanneer het werkt krijg je telkens een vervelende pieptoon..
De noise canceling kan je ook instellen, maar hoe??
Deze hoofdtelefoon staat nu in mijn bureaukast, ongebruikt. Ik gebruik nu een type van 20€.

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/04/2021
, Gereageerd:

Hallo Walter, wat jammer om dit te vernemen. Het is waar dat de installatie van Sony hoofdtelefoons niet altijd voor de hand ligt voor mensen die minder gewend zijn aan deze apparaten. Daarom heb ik je probleem even voorgelegd aan onze expert van de betrokken dienst om je toch een oplossing aan te kunnen reiken. Zijn antwoord luidt als volgt:  

  • Het nemen van foto's van de oren is een optie die facultatief is, je hoeft het niet te doen. Het wordt gebruikt om de 360 Reality Audio tracks mogelijk te maken (en toegankelijk) via de Sony audiospeler. Dit formaat is niet erg gebruikelijk bij muziekdistributeurs, zodat de belangstelling beperkt is. Als je deze analyse niet wilt doen, klik je gewoon op "negeren" in plaats van "doorgaan".  
  • De tactiele geluidsregeling vergt enige gewenning, maar werkt heel goed als je de beweging eenmaal doorhebt. Onze expert gebruikt deze headset persoonlijk al 2 jaar en fouten zijn bij hem uiterst zeldzaam. Het is echter mogelijk dat je een defect apparaat hebt. In geval van twijfel is het misschien beter om naar de winkel te gaan waar je het hebt gekocht om te zien of dit het geval is of niet.
  • Je kunt de ruisonderdrukking instellen in de toepassing "Sony Headphones Connect" op jouw smartphone, in het tabblad "Geluid" en klik vervolgens op de knop die gekoppeld is aan "CTRL omgevingsgeluid". Als alternatief kan je in "Systeem" ook instellen dat de fysieke knop op je hoofdtelefoon de ruisonderdrukking in- of uitschakelt.

 Hopelijk slaag je er met dit advies alsnog in om deze hoofdtelefoon te doen werken, mvg, ^An