Koopgids

Koopgids hoofdtelefoons

03 maart 2021
koopgids hoofdtelefoons

Het grote aanbod aan hoofdtelefoons maakt kiezen niet eenvoudig. Welk type is het meest voor jou geschikt? Welke technische kenmerken zijn belangrijk bij je aankoop? En welke mogelijkheden kunnen nuttig zijn?

Ruisonderdrukking

Als je een hoofdtelefoon draagt op kantoor of op het openbaar vervoer, maakt achtergrondruis het vaak lastig om van je muziek te genieten. Er bestaan twee technieken om dat omgevingsgeluid te dempen, namelijk passieve en actieve ruisonderdrukking.

  • Passieve ruisonderdrukking is de geluidsisolatie van de hoofdtelefoon zelf. Bij een “around-ear” hoofdtelefoon (die over de oren heen zit), houden de oorkussens bijvoorbeeld het omgevingsgeluid tegen.
  • Actieve ruisonderdrukking is een techniek om omgevingsgeluid te onderdrukken door het op te nemen en om te keren. Zo wordt een “antigeluid” verkregen dat storende geluiden moet neutraliseren. Deze techniek vergt echter stroom, waardoor de batterijduur korter is.

Actieve ruisonderdrukking dempt goed lage en constante tonen, maar minder goed hoge en wisselende tonen. Tegen de hoge tonen is passieve ruisonderdrukking doeltreffender. Om het minst last te hebben van omgevingsgeluid, kies je dus het best voor een around-ear hoofdtelefoon met ruisonderdrukking.