Koopgids

Koopgids hoofdtelefoons

03 maart 2021
koopgids hoofdtelefoons

Het grote aanbod aan hoofdtelefoons maakt kiezen niet eenvoudig. Welk type is het meest voor jou geschikt? Welke technische kenmerken zijn belangrijk bij je aankoop? En welke mogelijkheden kunnen nuttig zijn?

Nuttige mogelijkheden

Bepaalde functies en mogelijkheden kunnen erg handig zijn, vooral onderweg of in geval van slijtage.
Afstandsbediening

commande de contrôleBij sommige hoofdtelefoons kan je de muziek bedienen via een kleine afstandsbediening op de kabel of via knoppen op de oorschelp. Hiermee kan je de hoofdtelefoon aan en uit zetten (on/off), de muziek starten en pauzeren (play/pause), het volume regelen, naar het vorige of volgende nummer overgaan (previous/next) of een oproep aannemen en beëindigen.

Verwijderbare kabel
Kies bij voorkeur voor een hoofdtelefoon met een verwijderbare kabel (met een jack-aansluiting aan beide zijden). Na verloop van tijd raakt de kabel immers vaak versleten en verbogen. Als hij verwijderbaar is, kan je hem in dat geval gewoon vervangen. Zo hoef je de hoofdtelefoon niet te laten herstellen.
Inklapbare hoofdtelefoon

Een inklapbare hoofdtelefoon is plaatsbesparend. Dichtgeklapt is hij compacter en dus gemakkelijker op te bergen en mee te nemen. Er bestaan verschillende inklapsystemen (zie foto’s).

Casque pliableCasque pliableCasque pliable

Opbergtasje
Sommige hoofdtelefoons en oortjes worden geleverd met een opbergtasje op maat. Dat kan bestaan uit zacht of stevig materiaal en beschermt ze tegen stoten en valpartijen. Geen overbodige luxe als je de hoofdtelefoon vaak onderweg gebruikt, zeker als het een prijzig model is.
Vervangbare oorkussens
De oorkussens van on- en around-ear hoofdtelefoons zijn vaak gemaakt uit schuim, omhuld met stof, synthetisch materiaal of leer. Na een aantal jaren kunnen die kussentjes echter vuil en versleten raken of scheuren. Kies je voor een hoofdtelefoon met verwijderbare oorkussens, dan kan je ze eenvoudig vervangen.
Verschillende oordopjes
In-ear hoofdtelefoons worden meestal geleverd met 2 of 3 paar oordopjes van verschillende grootte voor een optimale pasvorm in het oor. Je kan zelfs oordopjes met een andere vorm en uit materiaal naar keuze bijkopen voor nog betere geluidsisolatie en meer draagcomfort.
Geen mini jack meer

Nieuw sinds de iPhone 7 en de 7 Plus (sinds 2016) was dat ze geen 3,5 mm mini jack-aansluiting meer hadden voor een hoofdtelefoon.

Apple beweert deze aansluiting te hebben afgeschaft om de toestellen waterdichter te maken en te kunnen voorzien van een grotere batterij. Die argumenten houden echter geen steek, aangezien er smartphones met een jack-aansluiting bestaan die toch heel waterdicht zijn en een goede batterijduur hebben. Tegelijkertijd brengt Apple ook draadloze bluetooth-oortjes op de markt die vrij prijzig zijn.

Helaas beschikken steeds minder high-end smartphones over een mini jack-aansluiting.

Beter geluid via kabel

Volgens ons zijn oortjes en hoofdtelefoons met kabel (dus ook een jack-aansluiting) nog altijd beter, omdat ze een betere geluidskwaliteit leveren dan draadloze modellen die via bluetooth werken. Die laatste kunnen trouwens geen “Hi-Res” audiosignaal doorgeven en hebben vaak last van interferentie. Zogenaamde “Hi-Res” bluetooth-koptelefoons zijn die naam dus niet waardig.

Apple wil zijn beslissing goedmaken door te voorzien in een adapter voor de oplaadpoort van je iPhone, waarop je oortjes of hoofdtelefoons met kabel kunt aansluiten.

Technisch gezien kun je die dus blijven gebruiken. Maar dat dit een adapter vereist, maakt het natuurlijk minder aantrekkelijk. Bovendien kun je dan geen muziek beluisteren via een hoofdtelefoon met kabel terwijl je je iPhone oplaadt. Wij hebben dan ook onze bedenkingen bij deze keuzes en uitleg.