Koopgids

Koopgids hoofdtelefoons

03 maart 2021
koopgids hoofdtelefoons

Het grote aanbod aan hoofdtelefoons maakt kiezen niet eenvoudig. Welk type is het meest voor jou geschikt? Welke technische kenmerken zijn belangrijk bij je aankoop? En welke mogelijkheden kunnen nuttig zijn?

Drie soorten hoofdtelefoons

Er bestaan drie grote categorieën van hoofdtelefoons:

In-ear hoofdtelefoons

Écouteurs intra-auriculaires De lichtste en meest compacte modellen zijn de “oortjes” om rechtstreeks in je gehoorgang te stoppen. Hun grootste voordeel is het draaggemak. De geluidisolatie varieert echter sterk en hangt af van de vorm van de oortjes. De beste zijn voorzien van dopjes die de gehoorgang volledig afsluiten (zie foto). Die blijven beter zitten, zeker onderweg, en bieden ook een veel betere geluidsisolatie, omdat ze geen omgevingsgeluid doorlaten.

Dit soort van oortjes is erg geschikt om te sporten, omdat ze de lichaamsbewegingen niet hinderen. Zeker als ze voorzien zijn van oorclips, zodat ze tijdens het bewegen niet uit het oor kunnen vallen. Er bestaan verschillende soorten oorclips, zoals haakjes om achter het oor te bevestigen of vleugels om in de oorschelp te stoppen.

De laatste jaren zien we meer en meer draadloze oortjes op de markt. Enerzijds heb je bluetooth oortjes die paradoxaal genoeg vaak met een kabeltje aan elkaar zijn verbonden en anderzijds True Wireless oortjes die volledig los staan van elkaar. 

Draadloze oortjes met tussenkabel 

True Wireless oortjes zijn dus het meest discreet, praktische en ze wegen ook het minst. Ze zijn erg gebruiksvriendelijk, maar vertonen ook gebreken. De autonomie van de batterij is meestal beperkt en ze zijn redelijk duur. Voor dezelfde prijs kun je vaak een hoofdtelefoon vinden met een betere geluidskwaliteit. 

Apple Airpods

 

On-ear hoofdtelefoons

Deze hoofdtelefoons bestaan uit een boog en oorschelpen met zachte kussentjes om op het oor te plaatsen. Ze zijn vrij onopvallend, vaak redelijk klein, compact en dus licht, maar meestal niet erg comfortabel, doordat ze rechtstreeks op het oor drukken. Ook hun geluidsisolatie laat te wensen over, aangezien ze geen omgevingsgeluid tegenhouden.

Dit soort van hoofdtelefoon is wel gemakkelijk mee te nemen en dus handig onderweg (in de trein, het vliegtuig), op straat of zelfs op kantoor.

Around-ear hoofdtelefoons

Bij “around-ear” hoofdtelefoons rusten de oorkussens niet op de oren maar op het hoofd. Ze omhullen dus het volledige oor.

Deze hoofdtelefoons zijn groter en zwaarder, maar ook comfortabeler, doordat ze niet op de oren drukken (waardoor die niet warm worden), maar op de schedel. Ze bieden ook een betere geluidsisolatie, doordat de oorkussens het omgevingsgeluid dempen.

Ze zijn dus ideaal voor muziekliefhebbers, vooral voor thuisgebruik.