Koopgids

Koopgids hoofdtelefoons

03 maart 2021
koopgids hoofdtelefoons

Het grote aanbod aan hoofdtelefoons maakt kiezen niet eenvoudig. Welk type is het meest voor jou geschikt? Welke technische kenmerken zijn belangrijk bij je aankoop? En welke mogelijkheden kunnen nuttig zijn?

Draadloos of niet?

Een hoofdtelefoon die je met een kabel op je muziekspeler aansluit, levert nog altijd de beste geluidskwaliteit. Maar met een draadloze hoofdtelefoon heb je natuurlijk meer bewegingsvrijheid en geen last van een kabel.
Draadloze hoofdtelefoons zijn gewoonlijk voorzien van een batterij, meestal ingebouwd en oplaadbaar via USB. Die houdt het grofweg 10 tot 45 uur uit, wat ruim volstaat.

De meeste draadloze hoofdtelefoons (ongeveer 80 %) zijn trouwens ook met een kabel te gebruiken. Er is dan een gewone audiokabel meegeleverd, die je kan aansluiten om de batterij te sparen en vaak een betere geluidskwaliteit te verkrijgen.

In het algemeen werken draadloze hoofdtelefoons via een van de volgende technologieën:

Bluetooth

Een bluetooth-hoofdtelefoon levert een andere geluidskwaliteit dan een hoofdtelefoon met kabel, omdat het geluid meerdere bewerkingen ondergaat tussen de bluetooth-bron (smartphone, tablet of computer) en de luidsprekers van de hoofdtelefoon, waaronder een compressie. Muziekpuristen en -fanaten verkiezen dan ook nog steeds een hoofdtelefoon met kabel omwille van de betere geluidsweergave. Niettemin zijn de compressie en de geluidsweergave sterk verbeterd. Bovendien bieden de codecs die de bluetooth-technologie vandaag gebruikt (met name aptX) meer bandbreedte en dus een betere geluidsweergave.

Om tv te kijken is een bluetooth-hoofdtelefoon echter niet aan te raden. De signaaloverdracht via bluetooth zorgt namelijk voor een kleine vertraging, die merkbaar kan zijn als je tv kijkt. Daarom gebruik je hiervoor beter een RF-hoofdtelefoon (via radiofrequentie).

Radiofrequentie

Om tv te kijken zonder de anderen te storen, gebruik je het best een RF-hoofdtelefoon. Die heeft een groot bereik (enkele tientallen meters) en de radiogolven ondervinden geen hinder van obstakels. Het nadeel is dan weer een RF-hoofdtelefoon gevoelig is voor interferentie.

Infrarood

Een infraroodhoofdtelefoon heeft een vrij beperkt bereik van 5 tot 10 meter. Om tv te kijken is dat echter ruim voldoende. Een nadeel is wel dat de infraroodstralen niet door obstakels heen kunnen. Als er iemand voor de tv (de geluidsbron) loopt of als je de woonkamer verlaat, valt het geluid dus weg.