Eerste indruk

Sonos Arc: goede luidspreker met houdbaarheidsdatum

31 juli 2020
sonos soundbar

Met de Arc heeft Sonos na 7 jaar een nieuwe soundbar op de audiomarkt gebracht. De stijlvolle en strakke soundbar levert een mooi geluid, maar is niet de beste oplossing om het geluid van je tv te verbeteren.

Voor de nieuwste soundbar van Sonos, de Sonos Arc, betaal je € 899. Wij spitsten onze oren en bestudeerden de soundbar van dichterbij. Onze eerste indruk.

Fraai design

De nieuwe Sonos Arc-soundbar is stevig gebouwd en heeft een gestroomlijnd design met daarop discreet het Sonos-logo. Ze is verkrijgbaar in het zwart of wit.

Sonos arc design

Aan de achterzijde bevinden zich twee schroefaansluitingen voor montage aan de muur, maar voor een muurbeugel moet je wel € 80 extra betalen.

Sonos arc achterzijde

Eindelijk HDMI

De Sonos Arc heeft een ethernetpoort maar wel van slechts 10/100 Mbps en uiteraard, naar goede Sonos-gewoonte, ondersteunt de Arc ook geen bluetooth.

Sonos arc aansluitingen

Wel beschikt de soundbar eindelijk over een HDMI-aansluiting. Dat was niet het geval bij zijn voorganger, de Sonos Playbar die sinds 7 jaar op de markt is. De soundbar ontvangt het geluidssignaal van de tv via eARC (enhanced Audio Return Channel). Er wordt ook een HDMI-kabel en HDMI-adapter naar optische aansluiting (Toslink) voor oudere tv-toestellen meegeleverd. 

Een duidelijke teleurstelling: zelfs in het jaar 2020 laat de Sonos-soundbar de DTS-ondersteuning nog steeds achterwege. Als je de soundbar alleen gebruikt om content te streamen van Netflix en co is dat geen probleem. Maar voor blu-raydisks is DTS het standaardformaat.

11 luidsprekers binnenin

Binnenin zijn er niet minder dan 11 luidsprekers die ieder individueel hun eigen D-klasse versterker hebben . Twee “tweeters” stralen naar de zijkanten, één recht vooruit. Twee laagfrequente luidsprekers zijn naar het plafond gericht en zijn zo ontworpen dat geluidseffecten van bovenaf te horen zijn (dit is voor Dolby Atmos).

De geïntegreerde far-field (afstands-) microfoons (om geluid veraf op te vangen) kunnen worden gebruikt om de spraakassistenten van Google en Amazon te activeren. Maar je hoeft dat niet te activeren als je dat niet wilt.

Krachtig home cinema geluid

De luistertest doet onze oren spitsen: de soundbar beschikt over het juiste surround format en levert een verrassend krachtig geluid voor home cinema.

Om zijn echte geluidsprestaties te meten hebben we de soundbar getest zonder een subwoofer of achterste luidsprekers. De bassen zijn redelijk krachtig, maar toch is het stereo-effect van de soundbar met zijn 114 cm niet echt opgewassen tegen een stereo-installatie. Bij het beluisteren van muziek biedt de Arc, net als andere Sonos-speakers, een ietwat kunstmatig en metaalachtig geluid, al klinkt het nog steeds vrij goed voor een soundbar.

Als slimme speaker voor de woonkamer is hij zeker geschikt. De soundbar ondersteunt, net als alle Sonos-luidsprekers, meer dan 50 streamingdiensten en is naadloos te integreren met andere Sonos-luidsprekers.

Echte surround? Extra speakers

Wil je echt een 5.1 surround system, dan moet je de subwoofer en Play One SL achterluidsprekers kopen. Dit brengt het totale kostenplaatje op € 2096.

Iets minder stroomverbruik

Sonos-speakers verbruiken normaal veel stroom in stand-by. De nieuwe soundbar doet het op dat vlak beter, maar verbruikt nog steeds 3,5 W, wat neerkomt op ongeveer €9 aan elektriciteit per jaar. Het stroomverbruik kan stijgen tot 60 W als je het volume op maximum zet, maar dat is niet aangenaam om naar te luisteren. Op een aangenaam luistervolume verbruikt de speaker tussen 10 en 25 W.

Verloren zonder internet en app

Net als bij alle Sonos-producten kun je niets doen zonder een smartphone en actieve internetverbinding. De speaker instellen gaat niet met behulp van je pc, je hebt een iOS- of Android-toestel nodig. Je kunt dus geen geluid van je tv afspelen zonder deftige installatie. Daarnaast moet je ook CEC in je tv activeren, anders hoor je gewoon niks.

De nieuwste speakers worden bovendien bediend met een nieuwe app die niet compatibel is met oudere speakers (bijvoorbeeld de Play:5 eerste generatie). Heb je oudere speakers, dan moet je zowel de Sonos S1 app als de nieuwe app downloaden.

Ander en beter

De Sonos Arc is een fraaie speaker die een mooi geluid levert met zelfs wat ruimtelijke elementen. Wil je een echt surround sound system, dan moet je bijkomende en dure luidsprekers aanschaffen.

Als je de Arc voornamelijk als tv-speaker wilt gebruiken, ga je beter voor een andere oplossing: de Arc heeft geen bijkomende HDMI-aansluitingen, Bluetooth en DTS, en werkt niet zonder app.

Bovendien weten we uit ervaring dat Sonos-producten niet voor eeuwig worden ondersteund. Ben je niet verknocht aan het Sonos-ecosysteem, en wil je liever geen € 899 uitgeven aan een product dat je na 7 jaar opnieuw moet vervangen (zolang wordt de software gemiddeld ondersteund), dan ga je beter voor een andere oplossing.

Onze koopwijzer soundbars kan je helpen een voor jou geschikte speaker te vinden.

Vergelijk soundbars

Technische fiche

Afmetingen

  • Hoogte: 8,7 cm; lengte 114 cm; breedte: 11,57 cm
  • Gewicht: 6,25 kg
  • Processor: CPU Quad Core 1,4 GHZ A-53
  • Geheugen: 1 GB SDRAM; 4 GB NV

Aansluitingen

  • Eén 10/100 Mbps-ethernetpoort
  • Eén HDMI-ARC-poort
  • Wifi: Maakt verbinding met iedere 802.11b/g/n, 2,4 GHz-router, maar AC wordt niet ondersteund
  • Stroomtoevoer: 100-240 V, 50-60 Hz AC, universele ingang
  • Infrarood-receiver
  • Compatibel met Apple Airplay 2 en Chromecast
User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

reacties

Wees de eerste om te reageren
Server Error