Eerste indruk

Nieuwe Symfonisk luidspreker: Ikea en Sonos combineren betaalbaar design en kwaliteit

29 juli 2021

Na de tafellamp en het wandrek hebben Ikea en Sonos nu een wifiluidspreker ontwikkeld in de vorm van een... fotokader. Je kunt de Symfonisk ophangen of op de staander zetten, maar hoe dan ook brengt hij stijl in huis. En het geluid? We kregen de kans om het te testen. Dit zijn onze eerste indrukken.

Installatie

De inhoud van de doos is zeer beperkt: luidspreker, voedingskabel, wandsteunen en gebruiksaanwijzing die zoals gewoonlijk bij Ikea betekent dat je gewoon de applicatie moet downloaden om de instructies te zien.

Eenmaal de luidspreker is aangesloten, installeer je de Sonos S2 applicatie. We hebben de luidspreker niet alleen getest met wifi, zoals hij het meest zal worden gebruikt, maar ook met een ethernetkabel. Je koppelt de app met de luidspreker via NFC door je smartphone er vlakbij te houden. In principe althans, want onze poging mislukt. Dan maar de tweede optie: de luidspreker zendt een geluid uit dat door de Sonosapplicatie wordt herkend. Het vergt meerdere pogingen, maar uiteindelijk lukt het wel om te koppelen.

Zodra de Symfonik door je smartphone wordt herkend, verschijnt hij in de lijst van de klassieke Sonos luidsprekers. De app vraagt in welke kamer de luidspreker zich bevindt. Je kunt ook je favoriete streamingapplicaties aangeven. Nadat we Spotify hebben aangeduid, waarschuwt de app dat Sonos volledig toegang zal hebben tot het account van de gebruiker, inclusief de rechten om de bibliotheek aan te passen. Als je dat niet wilt, is het ook mogelijk om via de luidspreker naar Spotify te luisteren zonder te linken aan je Sonos-account. Dat doe je via Spotify Connect te streamen in plaats van de app van Sonos.

De Symfonik is compatibel met AirPlay 2, maar niet met bluetooth of met Google Chromecast. Je kunt er wel andere Sonos-luidsprekers mee verbinden.

Geluidskwaliteit

Wat meteen opvalt bij de eerste luistersessie: de kracht van de luidspreker. Je zou het niet meteen verwachten van dat fijne design (minder dan 6 cm dik), maar de bassen klinken eerder vet. En in tegenstelling tot andere draadloze apparaten waarbij de bassen alle andere nuances overvleugelt, levert de Symfonik een evenwichtig basgeluid waardoor ook hogere frequenties tot hun recht komen, al blijven we op dat vlak in vergelijking met andere hi-fi luidsprekers een beetje op onze honger zitten. Met dynamischere muziek kent hij dan ook wel wat moeite. Het bereik is zeer goed waardoor zangstemmen prima worden weergegeven.

Het Scandinavische ontwerp is zeer eigentijds (verschillende cover illustraties mogelijk), maar hindert wellicht bij de weergave van hoge tonen. Toch is de algemene prestatie ruimschoots voldoende voor een compacte fotolijst. Het geluidsvolume is misschien niet toereikend om de hele woonkamer te vullen.

Plaatsen

Je kunt de Symfonik in twee richtingen monteren: horizontaal of verticaal. Ons leek verticaal de meest natuurlijke keuze.

Als je hem alleen gebruikt, kun je moeilijk een hele ruimte met het geluid vullen. Het geluid klinkt ook iets te flets. Gezien zijn redelijke prijs (€ 179) raden we aan om een tweede Symfonik aan te schaffen zodat je je muziek in stereo kunt horen. Je kunt twee toestellen via een kabel met elkaar verbinden zodat je nog steeds maar één stopcontact nodig hebt. De verbindingskabel of kabelbedekker zijn niet meegeleverd. Ook al gaat het om een draadloos toestel, toch zijn er nog altijd kabels mee verbonden. Maar minder dan € 360 voor een stereo-installatie in je living: dat blijft interessant in vergelijking met de concurrentie.

Afwerking

De verpakking ziet er in orde uit en als we het toestel uitpakken, is de eerste indruk ook positief. We voelen wel meteen dat de voor- en achterkant van goedkoop plastiek zijn gemaakt. Het ziet er dus beter uit van ver dan van dichtbij. Positief is dat je kunt kiezen tussen verschillende foto’s en illustraties zodat je de fotokader kunt personaliseren en aanpassen aan je interieur.

Ons oordeel

Het energieverbruik bedraagt 2,5 W in stand-by en tussen 5 en 10 W in gebruik. Als er twee hebt, zit je dus aan 5 W in slaapstand. Dat is niet overdreven, maar ook niet ideaal. We vinden dat Ikea en Sonos een geslaagd huwelijk hebben gesloten tussen een aangenaam en sober design enerzijds en een correcte geluidskwaliteit anderzijds. En dat alles tegen een betaalbare prijs. De Symfonisk biedt een mooi geluid in een mooi design. Een combinatie die ongetwijfeld bij een groot publiek in de smaak zal vallen. Vooral bij diegenen die meer belang hechten aan mooi design dan aan een sublieme hi-fi installatie.

Weet je niet zeker of deze Symfonisk iets voor jou is of heb je nog andere vragen? Raadpleeg dan onze verschillende dossiers en vergelijkers van audioproducten.

Ga naar onze audiodossiers