Dossier

Audiostreaming

09 januari 2014
muziekstreaming

09 januari 2014

Uw lievelingsnummer door de woonkamer laten schallen vanaf uw smartphone, tablet of computer: dat kan door de muziek naar een draadloze luidspreker te streamen.

Wat is streaming?

Streaming, een veelgebruikte toepassing op het internet, laat u toe om audiostromen (luisteren naar de radio op het internet) of videostromen (video on demand) af te spelen. Deze worden uitgezonden, u moet hiervoor dus geen bestanden downloaden. Data worden tijdelijk bewaard, maar niet als een bestand. Ze worden rechtstreeks overgebracht naar een multimedia-lezer.

Op dit principe is ook audiostreaming gebaseerd: nummers uit uw muziekbibliotheek op uw smartphone, tablet of (draagbare) computer, kunt u rechtstreeks naar een compatibele draadloze luidspreker streamen.

Zonder draad, zonder verhuis

Hoe werkt het versturen van muzikale data naar een uw compatibele luidspreker zonder draad?

U hebt een zender nodig - een smartphone, een tablet of een (draagbare) computer - die is uitgerust met wifi of bluetooth en waarop uw favoriete muziek staat.

U hebt ook een ontvanger nodig, meer bepaald een draadloze luidspreker die compatibel is met uw smartphone, tablet of (draagbare) computer.

Het grote voordeel van deze technologie is dat een "fysieke" verbinding, zoals een kabel of een docking station voor uw smartphone, tussen zender en ontvanger niet meer nodig is.

Alle draadloze luidsprekers zijn ontworpen om te kunnen worden verplaatst. Dit laat u toe om bijvoorbeeld naar muziek te luisteren in de veranda of in de tuin. Maar sommige modellen zijn speciaal ontworpen om mee te nemen op reis. Wie zijn luidspreker graag overal mee naartoe neemt, kiest het best voor een specifiek model. Van alle modellen die wij hebben getest, zijn er drie die daarvoor in aanmerking komen.

Wat is een compatibele luidspreker?

Bijna alle grote audiomerken stellen dit type van product voor, maar weet dat de verschillende modellen niet allemaal op op dezelfde manier verbinding maken. De vijf belangrijkste draadloze verbindingen: AirPlay, DLNA, Bluetooth, Sonos en NFC.

Vooraleer u een draadloze luidspreker koopt: verzeker u ervan dat deze gebruik maakt van een draadloze verbinding die compatibel is met uw smartphone, tablet en/of (draagbare) computer. Werkt uw tablet bijvoorbeeld met AirPlay en Bluetooth? Kies dan een luidspreker die beide verbindingsmogelijkheden ondersteunt.

Uw brontoestel in verbinding brengen met uw luidspreker

Wie een luidspreker heeft gekocht, moet het toestel nog installeren. Mensen met weinig ervaring op dit vlak trekken zich hierbij dikwijls de haren uit het hoofd, vooral zij die gebruik maken van een toestel dat werkt met AirPlay of DLNA. Enige kennis van uw lokale netwerk en de handleiding lezen, zijn een must.

Daarom leggen we u, vooraleer we u de resultaten van onze test met draadloze luidsprekers voorleggen, in detail uit hoe de verschillende soorten draadloze verbindingen werken.