Dossier

Muziek downloaden: wat mag en wat niet?

10 januari 2013
muziek downloaden

10 januari 2013

Jaarlijks vergelijken wij de voornaamste online muziekwinkels van het moment. Vooral hun prijs, aanbod en mogelijkheden variëren sterk. Bovendien zijn niet alle muzieksites - zelfs niet alle betalende - in regel met de wetgeving op de auteursrechten. Wij zochten daarom uit waar u onbezwaard, gemakkelijk en voordelig uw favoriete muziek kunt downloaden.

Wat is wettelijk?

Liedjes op uw computer uitwisselen met andere gebruikers via een zogenaamd peer-to-peer-programma zoals LimeWire of Vuze, is illegaal. Enkel als auteursrechtelijk beschermde muziek met instemming van de uitvoerders en producenten wordt aangeboden, mag u die met een gerust geweten downloaden. Sommige – vooral beginnende – muzikanten stellen hun werk gratis ter beschikking op het internet om aan bekendheid te winnen. Daar is dus niets mis mee. Daarnaast is er genoeg keuze aan Belgische en internationale websites die naar eigen zeggen tegen betaling liedjes aanbieden waarvoor ze conform de wet auteursrechten betalen. Of dat laatste ook echt gebeurt, valt echter niet altijd even gemakkelijk te achterhalen. Ons standpunt blijft dat u met een gerust geweten muziek kunt downloaden van een betaalsite die in haar algemene voorwaarden duidelijk bevestigt de wet op de auteursrechten na te leven.

Een ruim aanbod

iTunes is ongetwijfeld de grootste en bekendste muzieksite in ons land. Maar ook op andere websites hebt u een grote keuze aan voornamelijk populaire internationale nummers. Vaak is het aanbod zelfs groter dan in de platenzaak. Aan de hand van een gratis voorstukje kunt u uitmaken of u een nummer leuk vindt. Om het te downloaden betaalt u doorgaans amper € 1 en zo'n € 10 voor de hele cd. Bij heel wat internationale - met name Russische - websites ligt de prijs nog een pak lager. Meestal bent u dus goedkoper af dan in de handel, tenzij u een promotie op de kop kunt tikken.

Een positieve evolutie waar we al jarenlang voor ijveren, is dat alle digitale muziek inmiddels ook vrij is van beveiliging. Voorheen konden nummers beveiligd met DRM (Digital Rights Management) niet op alle mp3-spelers draaien en maar een beperkt aantal keren worden gekopieerd. Als u nummers wilt downloaden in een ander formaat dan mp3, moet u wel nagaan of uw mp3-speler daarmee overweg kan.

Waar zit het verschil?

Behalve de prijs kunnen ook de mogelijkheden en het gebruiksgemak van muzieksites sterk verschillen. Sommige laten u een album bijvoorbeeld in één keer kopiëren, andere enkel nummer per nummer. Bepaalde websites voorzien wel in een eigen downloadmanager om het downloaden te vergemakkelijken, maar die is niet altijd even handig en overzichtelijk.

De betalingsmethode kunt u meestal kiezen, maar de procedure is niet altijd even duidelijk noch soepel. In geval van een computercrash valt u uw muziekcollectie trouwens niet altijd (makkelijk) te recupereren. Op sommige muzieksites kunt u gekochte nummers gemakkelijk opnieuw downloaden, maar onder meer bij iTunes kan dat niet. Hebt u geen back-up gemaakt, dan zit er dus niks anders op dan de klantendienst te contacteren, zonder garantie dat u uw aankopen terugkrijgt.