Dossier

Handenvrij bellen

08 april 2014
handenvrij bellen

08 april 2014

Headsets voor uw gsm zijn handig om handenvrij te telefoneren, maar minder geschikt om muziek mee te beluisteren. Ook in de auto gebruikt u beter een speciale kit.

Koopadvies

Een headset voor uw smartphone ziet er net zo uit als de "oortjes" van een mp3-speler, maar is uitgerust met een microfoontje, een knop om telefoongesprekken te beantwoorden en (soms)ook een volumeknop.

Compatibiliteit

Doorgaans werkt zo'n headset met verschillende besturingssystemen en moet u dus niet telkens een nieuw stel kopen wanneer u switcht van toestel, al kan het zijn dat de volumeregeling niet werkt bij bepaalde systemen. U controleert dus beter eerst zijn compatibiliteit.

Comfort en geluidskwaliteit

Zo'n headset moet vooral comfortabel zijn en een goede geluidskwaliteit afleveren, zowel voor de microfoon als voor de oortjes, zowel voor telefoongesprekken als voor muziek. Jammer genoeg werden we niet lyrisch van de geteste producten. Ze zijn geschikt om handenvrij mee te telefoneren, maar daar blijft het doorgaans wel bij. De geluidskwaliteit van de oortjes tijdens gesprekken is behoorlijk, maar niet geweldig. Idem bij het beluisteren van muziek, waarvoor u sowieso beter investeert in een echte koptelefoon.

Liever niet op de weg

De "noise cancelling"-functie die op sommige sets aanwezig is, hebben wij niet getest, omdat die het omgevingsgeluid tracht buiten te sluiten. Dat lijkt ons bijzonder gevaarlijk wanneer men handenvrij belt op de weg, bijvoorbeeld tijdens het lopen, fietsen of autorijden. Vooral in de wagen blijft het aangewezen om een aparte handenvrije kit aan te kopen wanneer u achter het stuur wilt bellen, voor uw veiligheid én uw comfort.