Vragen ?
Test-Aankoop staat u graag bij voor:
- vragen & klachten
- juridisch & medisch advies


Nog geen lid ?
Bel ons vrijblijvend met de code "advies" op het nummer 02 542 32 00
en ontdek de voordelen van ons lidmaatschap.

De Test-Aankoop wereld:
Nieuws

Petitie betaalbare geneesmiddelen overhandigd aan minister De Block

31 augustus 2017
Petitie betaalbare geneesmiddelen overhandigd aan minister De Block

De prijzen die farmaceutische firma’s vragen voor hun geneesmiddelen zijn onbetaalbaar geworden. Samen met andere organisaties eisen wij maatregelen om de spiraal van stijgende prijzen te doorbreken. Op 30 augustus hebben wij de 43 000 handtekeningen van onze petitie voor solidaire gezondheidszorg overhandigd aan minister van Volksgezondheid De Block.

In detail

Onbetaalbare prijzen

De prijzen voor geneesmiddelen swingen de pan uit. Vooral geneesmiddelen om kanker, auto-immuunaandoeningen en zeldzame ziekten te behandelen nemen een steeds grotere hap uit het budget. Er zitten heel wat gelijkaardige producten in de pijplijn, en we mogen dus ook de vraag om forse terugbetalingen verwachten.

Enkele voorbeelden:
  • Sovaldi: geneesmiddel voor de behandeling van hepatitis C, waarvoor de firma Gilead ruim € 52 000 vroeg voor een behandeling van drie maanden.
  • Soliris: dit geneesmiddel van de firma Alexion voor de behandeling van een zeldzame nieraandoening koste in 2011 bijna 9,2 miljoen euro aan onze sociale zekerheid voor de behandeling van 25 patiënten.
  • Opdivo en Keytruda: de vraagprijs van het farmabedrijf Bristol-Myers Squibb om een patiënt met Opdivo te behandelen voor gevorderde huidkanker, komt gemiddeld neer op ruim € 57 000 voor zes maanden. Sommige patiënten moeten een jaar of zelfs langer worden behandeld, met een navenante rekening van meer dan € 100 000. De vraagprijs van MSD voor Keytruda, een gelijkaardig product, bedraagt bijna € 90 000 voor de gemiddelde behandelingsduur.

Te weinig meerwaarde en innovatie

  • Veel nieuwe geneesmiddelen bieden geen meerwaarde ten opzichte van de reeds bestaande producten. Volgens een analyse van het onafhankelijke tijdschrift Prescrire betekent slechts 2 % van de geneesmiddelen die tussen 2000 en 2013 in Frankrijk op de markt kwamen een échte vooruitgang, en 7 % een meerwaarde ten opzichte van de bestaande producten. Dat terwijl nieuwe geneesmiddelen wel altijd gepaard gaan met meer risico’s omdat het veiligheidsprofiel van zulke producten nog niet volledig in kaart gebracht is.
  • Al hebben farmabedrijven enkele baanbrekende producten ontwikkeld voor de behandeling van kanker, het voordeel van veel geneesmiddelen is volgens een recente studie veeleer mager. Zo rekten de 71 geneesmiddelen die het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA tussen 2002 en 2014 goedkeurde voor de behandeling van gevorderde kwaadaardige tumoren in organen zoals borst en darmen, het leven van de patiënten met slechts 2,1 extra maanden.
  • In dezelfde studie stellen de onderzoekers ook vast dat farmaceutische firma’s zich in de ontwikkeling van hun kankergeneesmiddelen zeer vaak op eenzelfde doelwit richten: 74 % (124) van de producten in de pipeline van negen farmaceutische firma’s hebben een actiemechanisme dat sterk gelijkt op reeds bestaande geneesmiddelen, of op andere producten in ontwikkeling. Zo'n vermenigvuldiging van onderzoeksinspanningen is verspilling van middelen.


?

Hulp nodig?

Bel ons op dit nummer

 02 542 33 94

ma-vr 9-12.30 u. | 13-17 u. (vr tot 16 u.)