Persbericht

Test Aankoop hekelt de zogenaamde mirakelkuren tegen Covid-19

10 april 2020

#StopCoronaMisbruik

Sinds de lancering op 30 maart heeft het meldpunt van Test Aankoop om corona-misbruik op te  sporen, al meer dan 130 meldingen ontvangen. De experten van de consumentenorganisatie blijven  doorgaan met het opsporen en het aan de kaak stellen van de valse berichten die circuleren via websites onlineshops die willen misbruik maken van de  angst die Covid-19 bij de bevolking oproept om producten te verkopen waarvan de doeltreffendheid niet is bewezen.

Test Aankoop spoort fake news op

De experts van Test-Aankoop blijven fake news en - fraude die op het net circuleren onophoudelijk volgen. Het coronavirus is nieuw en tot op heden heeft geen enkel medicijn, ondanks massaal onderzoek, bewezen effectief te zijn.

 

Dat gebrek aan wetenschappelijk bewijs weerhoudt bepaalde websites er toch niet van om reclame te maken voor vitamine C en andere supplementen in het kader van de huidige gezondheidscrisis. Zo wordt de vraag "Het coronavirus. Wat kun jij zelf doen?" op deze website beantwoordt met "Slik extra vitamine voor je weerstand". Ook op deze website vind je tal van praktische tips, die je ertoe aanzetten om verscheidene producten uit de webshop aan te kopen. “Wanneer ons immuunsysteem op de proef wordt gesteld, kan het interessant zijn om ons te richten op voedingssupplementen. Hier zijn onze aanbevelingen met de producten die verkrijgbaar zijn in onze La Vie Claire-winkels”, klinkt het via weer een andere website. Deze Nederlandse site raadt dan weer aan om dagelijks 300 mg vitamine C in te nemen (de dagelijke aangeraden dosis is 110 mg) alsook 3 gram spiruline. Daarnaast zijn er ook coaches,online voedingstherapeuten , bloggersen vloggers spreken zich dezer dagen eveneens uit over de voordelen van vitamines en supplementen in het kader van het coronavirus.

 

Sommige verkopers van homeopathische middelen maken ook gebruik van angst en onzekerheid om "samengestelde pakketten" tegen het coronavirus aan te bieden, die tussen 49,95 euro (alleen preventieve geneesmiddelen) en 68,95 euro (preventie plus behandeling) kosten.

 

Gebrek aan wetenschappelijk bewijs

Hoewel erkend wordt dat vitamine C een ondersteunende rol kan spelen bij het immuunsysteem, is het nut van hoge doses vitamine C bij de behandeling van verkoudheid en/of longproblemen - al dan niet veroorzaakt door het coronavirus - nog niet aangetoond. Test Aankoop neemt het op tegen deze verkopers van producten met misleidende en onbewezen claims, die bij sommige consumenten een vals gevoel van veiligheid kunnen creëren. Enig wantrouwen is gepast ten overstaan van deze online shops die willen profiteren van de angst die er bij de bevolking is ten aanzien van Covid-19 en mensen willen aanzetten  tot het kopen van producten waarvan de effectiviteit niet is bewezen.


 

Test Aankoop volgt van dichtbij op

Op 23 maart jongstleden heeft de consumentenorganisatie een klacht ingediend bij het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en de FOD Economie tegen het medisch hulpmiddel ‘ViruProtect’ - over-the-counter keelspray - dat wordt voorgesteld als een doeltreffend middel ter bescherming tegen het coronavirus. Tot op heden is er geen wetenschappelijke informatie die de effectiviteit en veiligheid ervan aantoont. De autoriteiten hebben nog geen gevolg gegeven aan deze klacht. Test-Aankoop betreurt deze buitensporig lange reactietijd en stuurt een dringende herinnering aan de betrokken autoriteiten.

 

Test Aankoop aan de zijde van de consument

Consumenten kunnen al hun vragen over hun rechten in het kader van de epidemie (reisannulering, hypotheekuitstel, enz.) stellen aan 0800 29 510 (maandag tot donderdag van 9 tot 18 uur, en vrijdag van 9 tot 17 uur). Een volledig dossier is ook beschikbaar op www.testaankoop.be/corona.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.