Persbericht

Meer dan 100 meldingen op het platform www.test-aankoop.be/stopcoronamisbruik van Test Aankoop

07 april 2020

#StopCoronaMisbruik

Test Aankoop ontving reeds meer dan 100 meldingen op  zijn platform tegen corona-misbruik  sinds de lancering afgelopen week. De meerderheid van de klachten hebben betrekking op plotse prijsstijgingen. De experten van de consumentenorganisatie zetten zonder oponthoud de strijd verder tegen valse info en foute verklaringen die de ronde doen op websites en online verkoopsplatformen en de volksgezondheid in gevaar brengen. De consumentenorganisatie benadrukt dat het meldpunt ondertussen open blijft en roept op om zonder aarzelen enig misbruik van de corona-crisis te rapporteren.

Een platform om misbruik te melden

De coronacrisis raakt onze hele maatschappij op economische en sanitair vlak. Jammer genoeg maken bepaalde ondernemingen en online winkels gebruik van de wijd verspreide angst gelinkt aan het coronavirus om namaakmedicijnen of volledig onnodige voedingssupplementen te verkopen, exuberant hoge prijzen te vragen of dure leveringskosten aan te rekenen. Op 30 maart werd het nieuwe platform  online geplaatst om melding van dit misbruik te signaleren.

 

Een honderdtal serieuze klachten ontvangen op één week tijd

Op één week tijd ontving Test Aankoop een honderdtal meldingen die het waard waren om in detail te laten analyseren door de experten. Het is geen verrassing dat de grote meerderheid hiervan te maken heeft met de prijsverhogingen voor beschermingsmateriaal (maskers en hydroalcoholische gel), voedingswaren en levensmiddelen. Test Aankoop noteert ook een vijftiental meldingen met betrekking tot leveringskosten en uitgestelde leveringen. 

 

Test Aankoop spoort ‘fake news’ op

Er worden niet alleen meldingen opgevraagd en geanalyseerd, Test Aankoop zoekt ook naar fake news en fraude op het internet. Meerdere webshops, zoals Releafes en CBDolie.nl, doen uitschijnen dat CBDolie (cannabidiol) kan helpen bij het bestrijden van het coronavirus. Volgens MHBioShop kan CBD zelfs bij een vergevorderde infectie soelaas bieden om de pijn te verzachten, infecties te bestrijden, werkt het slaapbevorderend en vermindert het stress. “Er zijn zelfs studies die aantonen dat cannabinoïden bijdragen aan het verbeteren van de longcapaciteit “ gaat de verkoopwebsite verder. “Een goede zaak want het coronavirus brengt vooral schade toe aan de luchtwegen en longen”. Er zijn echter nergens studies voorhanden die bewijzen dat CBDolie de immuniteit verhoogt, och dat ze op één of andere manier zou beschermen tegen het coronavirus.

 

Chinese kruiden hebben hun doeltreffendheid tegen de symptomen van het coronavirus al bewezen, zo werd een lichte besmetting met Covid-19 afgeremd om te evolueren naar een ernstigere variant en werkt het ook preventief”, zo staat er te lezen op de website van het Centrum voor accupunctuur en gezondheid Chen. Ook op de webstek van het Internationaal centrum voor accupunctuur en traditionele Chinese accupunctuur staan soortgelijke uitlatingen. De webshop  chineseacupuncturecentrum.nl heeft een gamma aan producten voor in de vorm van pillen, thee en poeders die in België kunnen geleverd worden. Wetenschappelijk bewijs dat de traditionele Chinese geneeskunde doeltreffend is tegen SRAS-CoV-2 tijdens een behandeling of preventief is echter nooit bewezen.

 

Als we Pierre Franchomme, een Franse apotheker, moeten geloven zijn bepaalde essentiële olieën (heel geparfumeerde kruidenextracten van bloemen en planten) doeltreffend in de strijd tegen het coronavirus. Enkele dagelijkse druppels goyava-extract zouden ervoor zorgen dat een Covid19 besmetting wordt afgewend. Moest men alsnog besmet raken volstaat het om de voeten in te wrijven met een essentiële olie op basis van edele laurierbes. Het is echter nooit bewezen dat essentiële olieën een noemenswaardige werking hebben tegen de bestrijding van Covid19, of gelijke welke andere infectie. Dat is ook de conclusie van het Amerikaanse gezondheidsagentschap (FDA) dat recentelijk een onderneming op de vingers tikte die gelijkaardige info verspreidde.

 

Test Aankoop reageert tegen deze misleidende beweringen die mogelijks een vals gevoel van veiligheid zouden kunnen teweeg brengen bij consumenten waardoor ze geneigd zouden zijn om risicovol gedrag te gaan vertonen. Test Aankoop verwittigde daarom het FAVV, FAGG, FOD Volksgezondheid, en de FOD Economie.

 

Ondanks de maatregelen die door Facebook werden genomen tegen verkopers die op basis van fake news in het kader van Covid-19 hun producten aan de man brachten werden een groot stuk van de producten die door Test Aankoop aan de kaak werden gesteld te koop aangeboden op het sociale media platform. De consumentenorganisatie bracht Facebook op de hoogte via de daarvoor voorziene kanalen en zal toezien op het feit dat de meldingen worden opgevolgd.

 

Test Aankoop aan de kant van de consument

Consumenten kunnen al hun vragen in het kader van de Covid-19 epidemie (annulering van een vlucht, uitstel van een hypothecair krediet, etc.) stellen op het nummer 0800 29 510 (van maandag tot donderdag van 9u tot 18u en vrijdag van 9u tot 17u). Een volledig dossier staat ook tot hun beschikking op www.test-aankoop.be/corona

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.