Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Mondmaskers tegen corona? Hou ze beschikbaar voor gezondheidswerkers

20 maart 2020

Mondmaskers op zich bieden onvoldoende bescherming tegen het coronavirus. Een respiratoir masker kan nog helpen, maar deze moet voorbehouden blijven voor gezondheidswerkers in ziekenhuizen en labo's. De klassieke chirurgische maskers geven enkel een vals gevoel van veiligheid. Veel belangrijker is het om regelmatig je handen te wassen en niet te niezen in de richting van anderen.

Helpen mondmaskers om een infectie met het coronavirus te voorkomen?

Neen, er is geen bewijs dat mondmaskers de overdracht van het virus bij gezonde personen zouden verminderen. Het coronavirus verspreidt zich immers via kleine druppels die vrijkomen wanneer je niest of hoest. Die druppels komen dan terecht op klinken, tafels, toetsenborden ... Daar kom je dan weer met je handen aan, waarna je met je handen aan je neus of ogen komt, wat we onbewust heel vaak doen. Zo kan de infectie zich gemakkelijk verspreiden. Mondmaskers zijn dus op zich onvoldoende om een infectie te voorkomen. Een goede handhygiëne is veel belangrijker.

Voor wie is het wél nuttig om een mondmasker te dragen?

  • Voor verzorgend personeel in ziekenhuizen waar besmette patiënten verzorgd worden en in laboratoria waar het lichaamsmateriaal van deze patiënten onderzocht wordt.
  • Voor patiënten die besmet zijn met het COVID-19 virus of symptomen van een dergelijke besmetting vertonen, en hun verzorgers thuis, om de kans op besmetting door de druppels die verspreid worden bij het hoesten, niezen en praten, te verkleinen.

Welke soorten mondmaskers zijn er?

Een chirurgisch masker is het meest gangbare model. Dit masker sluit niet naadloos aan op het gezicht, waardoor er altijd lucht langs de zijkanten loopt. Bovendien zijn de gaatjes in de stof zo groot, dat de virusdeeltjes – die zich via druppeltjes in de lucht verplaatsen - daar doorheen komen. Deze maskers beschermen je niet tegen besmetting met het COVID-19 virus.

Respiratoire maskers hebben een filter en beschermen daarom wél tegen een besmetting met een virus. Een groot nadeel van het dragen van deze maskers is dat het ademen zwaarder wordt. Daarom is dit soort masker praktisch onbruikbaar in het dagelijks leven. Deze maskers bieden enkel bescherming bij een volledig correct gebruik: het masker moet goed aansluiten op je neusbrug en rond je mond en moet met de nodige hygiëne worden aangebracht en verwijderd. Het is belangrijk dat deze respiratoire maskers voorbehouden blijven voor het personeel in ziekenhuizen en laboratoria.

Exclusief voor abonnees

Krijg exclusief toegang tot dit artikel

Word abonnee en krijg toegang tot alle informatie.

Tijdelijk 1 maand gratis daarna slechts €4,95 per maand


Ik abonneer me en krijg 1 maand gratis toegang
User name

Deelnemen aan de discussie

Neem deel aan dit gesprek door je vraag of commentaar in onze community  Voeding & gezondheid te stellen

 1 reacties

User name
PRESENT BRIGITTA
28/03/2020

Als bedrijven die niet cruciaal zijn openblijven dan gaat de verspreiding van covid19gewoon verder gaan. Er zijn altijd mensen die de regels niet te nauw nemen en ook ziek komen werken.. En mensen verraden elkaar niet door loyaliteit en angst voor represailles. Ge moet wel In U kot blijven maar mag wel gaan werken, je kan toch ook bij elkaar komen en de veiligheidsnormen respecteren? Ik respecteer alle normen maar loop een enorm risi o op het werk en ben bang dat ik besmet zal worden en het overdragen naar mijn schoonmoeder van 86, mijn kleinkind dat suiker heeft mijzelf (57jaar)en mijn man die al drie keer een zware longontsteking gehad heeft.
Dat moest me toch even van het hart!
Grjs