Nieuws

Essentiële oliën: géén bewezen werking bij corona!

07 april 2020
Essentiële oliën: géén bewezen werking bij corona

Sommige firma’s beweren dat essentiële oliën hulp kunnen bieden in de strijd tegen het coronavirus. Geloof dit niet, want daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. 

Als we de Franse farmacoloog Pierre Franchomme mogen geloven, kunnen bepaalde essentiële oliën (sterk geurende extracten afkomstig van kruiden, bloemen en planten) hulp bieden in de strijd tegen het coronavirus. 

Om Covid-19 te voorkomen, moet je dagelijks een paar druppels olie van guavebladeren innemen, klinkt het. Word je toch ziek? Dan moet je je voeten insmeren met etherische olie van edele laurier. Op zijn website (met webshop) geeft hij nog een aantal tips. 

Franchomme is niet de enige die in de kracht van etherische oliën gelooft om corona mee aan te pakken. Op het internet vonden we verschillende webshops die uitpakken met claims. 

 • Monica-Can van Aromalifestyle.nl raadt zes antivirale etherische oliën aan die bescherming bieden tegen corona. Om te inhaleren of te verstuiven in je huis. 
 • Op essentiele-olien.nl (een website vol spelfouten) wordt het verdampen van tea tree gemengd met eucalyptus en pepermuntolie aangeraden. 
 • Hannelore van Puurhannelore.be beweert dan weer dat o.a. een dagelijks koffielepeltje citroentijmolie voor het ontbijt zinvol is om jezelf en je omgeving te beschermen tegen corona.
 • Pharmasimple.com selecteerde en verkoopt zeven essentiële oliën om je immuunsysteem tijdens deze periode van quarantaine een boost te geven.
 • Op www.aude-maillard.fr, een site waar je online cursussen over aromatherapie kunt kopen, worden vier oliën aangeprezen.

(onderaan enkele screenshots van problematische publicaties)

Is het echt aangetoond dat essentiële oliën bescherming bieden? 

Op verschillende websites wordt verwezen naar wetenschappelijk onderzoek dat zou aantonen dat bepaalde essentiële olieën een anti-virale werking hebben. 
Er zijn inderdaad studies die een beperkt anti-viraal effect suggereren op bijvoorbeeld herpes-simplex of het influenzavirus. Enkele kanttekeningen daarbij:

 • Dit zijn veelal zogenaamde “in vitro” studies met cellen die in een labo gekweekt zijn. Op basis daarvan kun je niet besluiten dat een bepaalde essentiële olie enig nut heeft bij mensen.
 • Zoals de webshop Chi.nl zelf terecht opmerkt: er is (nog) geen onderzoek beschikbaar naar de werking van essentiële oliën op het nieuwe coronavirus. Een eventueel effect op het herpes-simplex- of influenzavirus kun je niet zomaar doortrekken naar het huidige coronavirus.

Stop met die claims!

Dus neen, het is helemaal niet bewezen dat essentiële oliën enig nut hebben in de strijd tegen corona (of eender welke andere infectie). Dat is ook de conclusie van de Amerikaanse gezondheidsautroiteit (FDA) die onlangs een firma op de vingers tikte die beweerde van wel. 

Ons verzoek aan bovenvermelde webshops is dan ook: haal die valse claims van jullie website. Het probleem met zulke claims is dat mensen zich mogelijk onterecht beschermd voelen, wat kan leiden tot meer risicogedrag.

Overweeg je toch een aankoop? 

Dan moet je weten dat er contra-indicaties zijn en het gebruik van essentiële oliën gepaard kan gaan met bijwerkingen (bv. uitslag of ademhalingsmoeilijkheden). Begin niet op eigen houtje te experimenteren, maar vraag raad aan je huisarts of apotheker. 

 

Enkele screenshots van problematische publicaties:

 • Pierre Franchomme LAB

 • Aromalifestyle.nl 

 • Essentiele-olien.nl

 

 • Puurhannelore.be

 • Pharmasimple.com

 

 • Aude-maillard.fr