Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Coronavirus: hoe besmetting herkennen en voorkomen?

25 februari 2020

Het nieuwe coronavirus uit het Chinese Wuhan verspreidt zich razendsnel. Ongerustheid over het nieuwe virus is op dit moment echter niet nodig. De Belgische gezondheidsautoriteiten zijn waakzaam en volgen de situatie op de voet.

Wat moet je weten over corona

Wat is het nieuwe coronavirus?

Het nieuwe coronavirus, dat COVID-19 werd gedoopt, behoort tot de familie van coronavirussen, die infecties kunnen veroorzaken gaande van een onschuldige verkoudheid tot ernstige ziekten (denk maar aan de SARS- en MERS-coronavirussen die enkele jaren geleden opdoken). De uitbraak van COVID-19 startte eind 2019 in de Chinese miljoenenstad Wuhan. Vandaar verspreidde het virus zich in een sneltempo naar vele andere landen.

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?

De symptomen van een infectie met het nieuwe coronavirus zijn hoge koorts, hoesten en ademnood. Bij een radiologisch onderzoek vinden artsen tekenen van een ernstige longaantasting. Vooral bij personen met een verzwakt immuunsysteem (ouderen en mensen met bestaande chronische aandoeningen) kan dit fataal worden.

Hoe herken ik het coronavirus?

Wie koorts, hoest of andere ademhalingsklachten ontwikkelt binnen twee weken na terugkeer uit gebieden met gekende besmetting of na nauw contact met iemand die recent in gebieden met gekende besmetting is geweest, wordt door de FOD Volksgezondheid geadviseerd telefonisch contact op te nemen met de huisarts en de reisgescheidenis en symptomen te vermelden. Naar de wachtzaal of naar spoed gaan wordt afgeraden. Alle huisartsen en ziekenhuizen weten wat ze moeten doen bij een vermoeden van infectie met het coronavirus.

Een referentielaboratorium in de KULeuven kan het virus snel identificeren. In het Brusselse Sint-Pieters ziekenhuis en in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen kunnen patiënten opgevangen en verzorgd worden in veilige omstandigheden. De gezondheidsinspectie informeert dan ook alle mensen met wie de patiënt contact had sinds hij/zij symptomen vertoonde. Zo voorkomen we dat het virus zich verder kan verspreiden in ons land.

Welke maatregelen kan ik treffen?

Besmetting met COVID-19 gebeurt via druppeltjes in de lucht wanneer besmette mensen hoesten of niezen. Daarom adviseert de FOD Volksgezondheid de bevolking om volgende voorzorgsmaatregelen te nemen, welke dezelfde zijn als diegene die je ook tegen de gewone griep beschermen: vermijd nauw contact met personen met symptomen van luchtwegaandoeningen en hanteer een goede handhygiëne (oa handen regelmatig wassen). Moet je zelf niezen of hoesten, bedek dan je mond en neus met een wegwerpzakdoekje. Het dragen van mondmaskers op publieke plaatsen heeft geen meerwaarde; het wordt enkel aangeraden voor verzorgend personeel en laboratoriumpersoneel die in contact komen met patiënten met het coronavirus.

Waar vind ik meer informatie?

Op de website van de FOD Volksgezondheid vind je meer informatie over COVID-19. Je vindt er ook de antwoorden op veelgestelde vragen. Wie met vragen zit kan ook telefoneren naar: 0800/14689.

Reis annuleren?

Heb je een reis geboekt en wil je deze annuleren omwille van de COVID-19 uitbraak? Dat kan natuurlijk altijd, maar hoogstwaarschijnlijk zul je wel annuleringskosten moeten betalen. Je leest er hier meer over.

Community

Gezondheid

community

Gerelateerde discussies