Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Jaag met ons mee op coronakwakzalvers

30 maart 2020

Heel wat bedrijven hebben geld geroken en misbruiken de coronacrisis om nutteloze, valse of veel te dure producten te verkopen. We willen zulke bedriegers ontmaskeren, en daarvoor kunnen we jouw hulp goed gebruiken!

Bepaalde bedrijven, webshops en zelfs criminele organisaties profiteren van de angst over het coronavirus om namaakmedicijnen en nutteloze voedingssupplementen aan de man te brengen, of om buitensporige prijzen te vragen voor mondmaskers en ander beschermingsmateriaal. Afgelopen week schreef Europees Commissaris van Consumentenbescherming Didier Reynders sociale media, zoekmachines, marktplaatsen en andere platformen aan om bedrog te bannen. Zij kregen tot vrijdag 27 maart de tijd om te laten weten hoe ze dat gingen doen.

Ook wij willen komaf maken met zulke oplichterij, en daarvoor roepen we jullie hulp in om de naleving van deze deadline op te volgen. Zie jij dat er nog steeds misbruik wordt gemaakt van de coronacrisis, laat het ons dan weten. Zo kunnen wij de zaak onderzoeken en indien nodig actie ondernemen.

  • Misleidende claims zoals bv. voedingssupplementen die zouden beschermen tegen het coronavirus;
  • Buitensporige prijzen voor bv. mondmaskers, handdschoenen of handgel;
  • Websites met valse geneesmiddelen of andere namaakproducten zoals mondmaskers.

Een voorbeeld gezien of heb je twijfels bij een bepaald product of verkooppunt? Laat het ons weten via dit formulier en onze experts gaan ermee aan de slag.

Naar het formulier

Enkele tips om in je achterhoofd te houden vooraleer je iets zomaar gelooft of deelt.

Hoed je voor valse experts

Ga er niet zomaar vanuit dat een persoon die beweert een expert te zijn dat ook daadwerkelijk is. Op dit ogenblik wordt op verschillende websites, zoals deze, verwezen naar een zekere Dr. Andrew W. Saul. Deze “internationale expert op het gebied van vitaminetherapie” raadt hoge dosissen vitamine C aan om je tegen het coronavirus te beschermen. Dat dit werkt, is niet bewezen. Op Quackwatch staat deze man vermeld tussen de aanhangers van bedenkelijke methodes. Niet meteen de meest betrouwbare bron. En al zeker geen persoon die je als expert inzake coronavirus kunt beschouwen!

Ga er ook niet zomaar vanuit dat een persoon die als autoriteit naar voor wordt geschoven écht bestaat. Niet bestaande experts aanhalen, is een strategie die wel vaker wordt gebruikt om nepnieuws te verkopen. Van de Chinese experts die in een recente digitale kettingbrief warm citroenwater aanprezen tegen het coronavirus, is geen spoor terug te vinden, meldt AFP Fact Check. De universiteit waar één van hen zou werken, bestaat niet.

Blijf weg van bekende valse-nieuwssites

Tal van websites die geruchten verspreiden over het coronavirus, zoals www.ninefornews.nl en www.earthmatters.nl, hebben een reputatie als valse-nieuwssite. Google hun URL tezamen met een trefwoord als “nepnieuws”, “fake news” of “hoax” en je ziet meteen een aantal waarschuwingen opduiken.
Tip: op de Hoax-wijzer, de Décodex van Le Monde en de website van mediabiasfactcheck.com kun je nagaan of een website al dan niet betrouwbaar is. Jammer genoeg zijn niet alle websites beoordeeld. Kenmerkend voor valse-nieuwssites is dat ze zich profileren als “het andere nieuws” en emotioneel beladen taalgebruik en beelden gebruiken. Je vindt er dikwijls ook allerhande vergezochte complottheorieën op terug.

Geloof geen webshops

Is er iets te koop? Dan moet je datgene wat wordt verteld zeker met een grote korrel zout nemen. Verschillende handelaars zien in tijden van coronapaniek duidelijk hun kans om de verkoopcijfers van op te krikken. De webshop Energetica Natura promoot bijvoorbeeld allerhande voedingssupplementen en zilverdeeltjes tegen het coronavirus, terwijl het helemaal niet bewezen is dat dit enig effect heeft. Sommige van deze middeltjes kunnen schadelijk zijn. Ondertussen heeft het bedrijf een aantal valse claims verwijderd, maar jammer genoeg nog niet alles. 

Een ander bedrijf dat geld rook en onlangs een webshop voor mondmaskers opstartte en onterecht als de beste bescherming tegen het coronavirus aanprees, is ondertussen offline gehaald. Het Laatste Nieuws schreef daar onlangs over.

Hier lees je hoe je een valse webshop met namaakproducten herkent.

Ga na of er al een fact-check is gebeurd

Fact-checkorganisaties en klassieke media kloppen op dit ogenblik overuren om claims over het coronavirus te verifiëren. De kans is reëel dat de claims waar jij je vragen bij stelt al gefactcheckt zijn. Google een aantal trefwoorden tezamen met het woord “fact-check” om dit te weten te komen.

  • Hier haalt AFP Fact Check de claim onderuit dat warm citroenwater drinken helpt tegen het coronavirus.
  • Hier wordt door Politifact uitgelegd dat hoge dosissen vitamine C innemen NIET helpt om het coronavirus tegen te houden.
  • Hier weerlegt Snopes dat lookwater helpt tegen besmetting met het coronavirus.
  • Hier vertelt Factcheck.org dat industrieel bleekwater géén goede remedie is tegen Covid-19 .

Laat je leiden door betrouwbare bronnen

Op de website van de Wereldgezondheidsinformatie vind je een overzicht van verschillende mythes over het coronavirus die circuleren. De officiële informatie van onze overheid over het coronavirus kun je volgen op de website www.info-coronavirus.be. Voor betrouwbare informatie over het coronavirus, kun je uiteraard ook op onze website terecht.

User name

Deelnemen aan de discussie

Neem deel aan dit gesprek door je vraag of commentaar in onze community  Voeding & gezondheid te stellen

 12 reacties

User name
PRESENT BRIGITTA
28/03/2020

Als bedrijven die niet cruciaal zijn openblijven dan gaat de verspreiding van covid19gewoon verder gaan. Er zijn altijd mensen die de regels niet te nauw nemen en ook ziek komen werken.. En mensen verraden elkaar niet door loyaliteit en angst voor represailles. Ge moet wel In U kot blijven maar mag wel gaan werken, je kan toch ook bij elkaar komen en de veiligheidsnormen respecteren? Ik respecteer alle normen maar loop een enorm risi o op het werk en ben bang dat ik besmet zal worden en het overdragen naar mijn schoonmoeder van 86, mijn kleinkind dat suiker heeft mijzelf (57jaar)en mijn man die al drie keer een zware longontsteking gehad heeft.
Dat moest me toch even van het hart!
Grjs

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Ieder heeft er inderdaad zijn eigen verantwoordelijkheid in. Niet-essentiële winkels en handelszaken blijven gesloten, met uitzondering van voedingswinkels, apotheken, dierenvoedingswinkels en krantenwinkels. ^Bertrand

User name
GILBERT MARTIN
30/03/2020

vraagje, mag ik naar aveve rijden om zaaigoed te kopen,want mijn serre is mooi maar zonder zaad zal er niet veel groeien (afstand ong 10km enkel)

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Goeie vraag! Dit mag voorlopig niet omdat het over een niet-essentiële verplaatsing gaat. ^Bertrand

User name
MICHEL DE SCHEPPER
30/03/2020

Hallo,
Wanneer ik boodschappen doe, neem ik voorverpakte en niet voorverpakte (bv. groenten en fruit) artikelen mee. Die kunnen dus al aangeraakt zijn door andere (eventueel besmette personen). Hoe ga ik daarmee om? Ontsmetten of afkuisen met een bepaald product, of gewoon negeren en handen wassen?

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Het is best om ook de voeding inderdaad te wassen met water en zeep zodat je het risico verder kan verkleinen. ^Wim

User name
MICHEL DE SCHEPPER
30/03/2020

Hallo,
Wanneer ik boodschappen doe, neem ik voorverpakte en niet voorverpakte (bv. groenten en fruit) artikelen mee. Die kunnen dus al aangeraakt zijn door andere (eventueel besmette personen). Hoe ga ik daarmee om? Ontsmetten of afkuisen met een bepaald product, of
gewoon negeren en handen wassen?

User name
DIDIER LANGASKENS
31/03/2020

Volgens de viroloog Van Ranst, hoef je niet overbezorgd te zijn bij het winkelen. Over los fruit deelde hij mee deze goed af te spoelen en over verpakte voeding zei hij dat de kans bijzonder klein is dat daar het virus op zou aanwezig zijn. Handen wassen na het winkelen blijft natuurijk de hoogste prioriteit!

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Toch doe je het beter wel omdat het virus niet in je voeding zit, maar het wel even kan overleven op de voeding. Je vindt meer info in dit artikel dat we daarover publiceerden: https://bit.ly/3avxe3i ^Wim

User name
RENAAT ILIANO
31/03/2020

Er zijn heel wat verplichtingen in verband met de verspreiding van het coronavirus. Heel terecht ook al gaan ze soms wel heel ver. Begrijp niet waarom men niet iedereen verplicht om in de omgeving van andere personen (warenhuizen, winkels, enz) een mondmasker te dragen. Bij gebrek eraan zijn er andere mogelijkheden (sjaal, hoge kraag, desnoods zakdoek met elastiekjes). Mijn dochter, die geen naaister is, heeft zelf mondmaskers gemaakt. Ook al beschermd het drager ervan niet, het zou op zijn minst de verspreiding tegen gaan.

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

We hebben een interessant artikel gemaakt over het nut van de verschillende mondmaskers, ik geef je even de link mee: https://bit.ly/3bFYCvS ^Bertrand

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Dat heeft weinig zin omdat mondmaskers van niet erg nuttig zijn om een infectie met het coronavirus te voorkomen. Je handen wassen is veel effectiever. ^Bertrand