Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Helpen superfoods tegen het coronavirus?

15 april 2020

Dankzij de lockdown slaan we met z'n allen aan het koken. De ideale gelegenheid om zogenaamde superfoods (kurkuma, matcha, chia) te gebruiken (of misbruiken). Producten rijk aan voedingsstoffen, maar zijn ze daarom ook goed voor ons immuunsysteem en bieden ze bescherming tegen het coronavirus? Helaas niet. Ons immuunsysteem zit iets complexer in elkaar.

Pinterest, Facebook, Instagram, ... Op social media vind je tal van posts over supervoeding, recepten, tips en voedingssupplementen die ons immuunsysteem een “boost” zouden geven. Sommigen beweren in de context van de huidige pandemie zelfs dat je dankzij deze boost minder risico loopt besmet te worden met het coronavirus.

Superfoods

Het internet wordt overspoeld door superfoods, zoals kurkuma, gember en kaneel. Zo zien we tegenwoordig “gouden melk” of “kurkuma latte” opduiken, een drank waar deze drie kruiden allemaal inzitten. De basisingrediënten zijn, uiteraard, melk (of een plantaardig alternatief), kurkuma, kaneel en gember. Hier voegt men over het algemeen kardemom en honing aan toe. Voedzaam is het ongetwijfeld, lekker waarschijnlijk ook. Maar de grote vraag is: wat doet het met ons immuunsysteem?

Laten we het trendy “Golden Milk Latte” als voorbeeld nemen om onze immuniteit beter te begrijpen en te weten welke voedingsstoffen onze immuniteit ondersteunen.

Immuniteit: wat is dat en hoe werkt het?

Het immuunsysteem - ons natuurlijke afweersysteem tegen externe vijanden - omvat alle mechanismes waarmee ons lichaam zich tegen indringers beschermt. Dat systeem moet steeds “op zijn hoede” zijn, aangezien we op elk moment te kampen krijgen met micro-organismen (bacteriën, virussen, schimmels en parasieten) die ons belagen. Tot op vandaag is het voor onderzoekers nog grotendeels onduidelijk hoe complex het immuunrespons is en welke onderlinge verbindingen een rol spelen. Wel weten we dat het, zoals de naam aangeeft, om een dynamisch “systeem” gaat, niet om één enkele entiteit. Een goede werking vergt evenwicht en harmonie. 

De verleiding is natuurlijk groot om ons immuunsysteem te willen versterken. Toch bestaat er tot op heden helaas geen enkel wetenschappelijk bewijs dat dat zou kunnen. Het aantal verschillende immuuncellen is immens. Zo ook het aantal verschillende families immuuncellen, die allemaal anders reageren op de te bestrijden “vijand”. Logisch dus dat pogingen om de immuuncellen te versterken allesbehalve evident zijn. Voeding, beweging, leeftijd, stress, andere factoren; onderzoekers zijn constant in de weer om de effecten ervan op ons immuunrespons te kennen. 

De immuunrespons neemt af naarmate we ouder worden. Infecties aan de luchtwegen, griep en longontstekingen behoren tot de belangrijkste doodsoorzaken bij 65-plussers. Tal van studies tonen aan dat senioren sneller infectieuze aandoeningen oplopen en er ook sneller door sterven. Dit is wat we nu meemaken met COVID-19.

Bron van micronutriënten?

Het lijkt erop dat ook tekorten aan bepaalde micronutriënten - zink, selenium, ijzer, koper, foliumzuur en vitamine A, B6, C en E - onze immuunrespons kunnen aantasten. Hun precieze rol staat echter nog niet vast en het dient allemaal nog verder wetenschappelijk goedgekeurd te worden.

Dit verklaart meteen de huidige marketinghype rond superfoods, vooral aangestuurd door bepaalde webshops. De definitie van superfoods is namelijk dat ze rijk zijn aan nutriënten. Nutriënten die de immuniteit zouden “voeden”. Toch is er nog geen enkel bewijs dat kurkuma of andere kruiden ook echt onze immuniteit zouden versterken, laat staan dat ze ons beschermen tegen infecties en ziektes.

Welke wetenschappelijke bewijzen?

Nemen we opnieuw ons voorbeeld van de “latte”, dan zien we dat kurkuma, gember en kaneel rijk zijn aan antioxidanten (die onze cellen beschermen tegen schade van oxidatieve stress), alsook aan ontstekingsremmende bestanddelen. Als er al aanwijzingen bestaan voor een mogelijke invloed op ons immuunsysteem, is er geen enkel overtuigend bewijs van een positieve werking tegen infecties (ook niet voor virale infecties zoals COVID-19).
 

 

In vitro (in een laboratoriumomgeving) zijn er antivirale effecten aangetoond van curcumine, het actieve bestanddeel van kurkuma, al bestaan er geen in-vivostudies die een positief effect aantonen. Het feit dat een plant het aantal antilichaampjes in het bloed verhoogt, wil nog niet zeggen dat deze plant ook meteen de volledige immuniteit bevordert.

Hetzelfde geldt voor kaneel, met kaneelaldehyde als meest veelbelovende actieve bestanddeel: in vitro zijn de bacterie- en schimmeldodende effecten wel aangetoond, maar klinische testen op grote schaal slagen er niet in om dit effect bij de mens te bewijzen. Wat gember betreft wijzen sommige studies op een antibacteriële en/of antivirale activiteit, al ontbreken ook hier betrouwbare wetenschappelijke bewijzen.
 

Vertrouw op je gezond verstand

Eigenlijk moeten we realistisch zijn: willen we een eventueel beschermend effect verkrijgen, dan zouden we astronomische hoeveelheden van deze kruiden moeten binnenspelen. Terwijl we ze hoogstens gebruiken om onze voeding mee te bestrooien. Als we ook nog rekening houden met de vrij lage biologische beschikbaarheid van deze actieve substanties, dan gebruiken we in werkelijkheid maar minieme hoeveelheden.

In ons dossier over superfoods vind je nog andere populaire superproducten zoals matchapoeder, chiazaad of boerenkool/kale.
 
 
Om op natuurlijke wijze een goede immuniteit te behouden, mag je zeker ook de tips rond slaap- en basishygiëne en rond gezonde voeding en beweging niet uit het oog verliezen. Uiteindelijk is dat het beste wat we in deze gezondheidscrisis kunnen doen.

Naar het dossier evenwichtige voeding

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

101 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/01/2021

Ik bestel alle boodschappen online en ga zelden winkelen. Ook met kortingsfolders als https://www.rabato.com/nl/dirk lukt het me om geld te besparen

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/12/2020

Interessante statistieken voor cijferaars maar het meermaals NIET IN VOORRAAD zijn van producten in RECLAME, voor mij in een afhaalpunt van Collect&Go, en dat men ook daarna niet wil leveren is wat de mij financieel raakt. Een hoop technische uitleg van COLRUYT waarom dat dit niet mogelijk zou zijn doet niets af aan het feit dat ze de wet wetens en willens overtreden. Ik hou echter alle bewijzen goed bij. Via uw zoekfunctie krijg ik echter geen treffers die me verder helpen, alsof ik de enige zou zijn met dit voor mij en mijn vrienden veelvuldig voorkomend probleem.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/10/2020

OP 23 oktober 2020 schrijft TA dat de huisproducten bij Cora duidelijk zijn gedaald en na dit artikel staan enkele grafieken met verschillende supermarkten . Ik mis daar helemaal LIDL in ( en deels ook Makro, waar ik denk te ervaren dat dit vooral stijgingen zijn , maar kan me vergissen hoor ) Doch Lidl als zoals het gelijke beeld van ALDI, die zou toch moeten mee opgenomen/vergeleken

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/11/2020
, Gereageerd:

Lidl en Makro hebben geen website met online prijzen. Het is dan ook praktisch niet haalbaar om voor Lidl en Makro dagelijks prijzen van een hele productmand op te volgen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/11/2020
, Gereageerd:

Heeft ALDI dan wel zo een site ? Ik dacht het niet . Wat Aldi heeft , heeft Lidl ook, dat is een algemene lijn. Trouwens www.lidl.be , hier vindt je al veel prijzen , al zijn het de prijzen van de wekelijkse artikelen in de wekelijkse folder. Ze doen beter dan Aldi. Het blijft een ernstig tekort beide winkels niet in de vergelijking op te nemen , zeker als dit landelijk verspreide winkels zijn en Cora dat niet is , noch bv. Intermarché.

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/11/2020
, Gereageerd:

Alles staat en valt bij de beschikbaarheid van online data, zeker als je dagelijks de prijzen wil opvolgen.
Bij Aldi vind je wel prijzen op hun website, ook al kan je geen boodschappen online bestellen.
Vorig jaar had Lidl een proefproject en was het wel mogelijk om online de prijzen te volgen. Maar dit is momenteel niet meer mogelijk. Dat is de enige reden waarom Lidl niet in deze vergelijking is opgenomen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/12/2020
, Gereageerd:

Wie kan hun folders dan niet raadplegen op internet? Bij Lidl en Makro heb ik dikwijls gekeken naar hun folders online. Sterker nog: de daar gepubliceerde RECLAME-aanbiedingen moeten ze zels wettelijk gezien leveren, terwijl van andere producten de rekken al eens leeg mogen blijken te zijn! Dat is ook de onzin van deze studies: bij Collect&Go zitten om de haverklap producten niet bij uw bestelling. Zelfs reclameaanbiedingen wat onwettig is. Ook later aan die voorwaarden leveren willen ze niet. Wel vervangproducten... die ze dan niet aan die reclamevoorwaarden willen aanrekenen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/10/2020

Als het prijsniveau van Colruyt veel lager ligt bij de start van deze meting, is deze grafiek niets waard. Dan is TA zelfs verantwoordelijk om mensen op een dwaalspoor te brengen. Nu lijkt het dat Delhaize so gentil is om de zakken, maar als je al veel te hoog zit en nu nog eens extra geld verdiend door Corona, is hun inspanning zo klein en iedereen, inclusief test aankoop, trapt in deze val.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/08/2020

Waarom wordt Colruyt de lof toegezwaaid door te nuanceren dat het waarschijnlijk nog de goedkoopste is? Colruyt verdient dit absoluut niet. De exponentiële stijging tijdens de lockdown in omzet en dus winst van de supermarkten staat In schril contrast met het zware verlies van de horeca.
Alsof dit nog niet rendabel genoeg was, besloot Colruyt om de grootste prijsstijging (5%) van de sector door te voeren. Door hun hebzucht worden alle Colruyt klanten, die het reeds moeilijk hebben tijdens deze Coranatijd nog supplementair gestraft. FOEI, Colruyt! Het doet mij denken aan de zwarte markt praktijken tijdens de oorlog.
Delhaize liet zijn prijzen zakken met 1%. Colruyt kon dit in principe ook, maar verkoos om inhalig te worden. Het siert u niet, Colruyt! Ik en vele anderen hopen dat deze 'misplaatste' strategie een einde zal maken aan de hegemonie van de laagst geprijsde.
Mijn besluit staat vast: gezien de daling van Delhaize en de sterke stijging van Colruyt zal ik vanaf heden mijn boodschappen doen bij Delhaize, waar het altijd efficiënter, overzichtelijker, klantvriendelijker en vooral aangenamer is om te shoppen.
Patrick Meert - Aalst

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/12/2020
, Gereageerd:

Na een klein jaar Collect&Go shoppen met niet geleverde producten (ook in reclameaanbieding en nee, niet meer achteraf door tegoedbon!) heb ik mijn besluit genomen: vaarwel de oude vertrouwde kruidenier Colruyt. Ik ga met u mee naar bijvoorbeeld de Delhaize!

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/08/2020

Waarom wordt Colruyt de lof toegezwaaid door te nuanceren dat het waarschijnlijk nog de goedkoopste is? Colruyt verdient dit absoluut niet. De exponentiële stijging tijdens de lockdown in omzet en dus winst van de supermarkten staat In schril contrast met het zware verlies van de horeca.
Alsof dit nog niet rendabel genoeg was, besloot Colruyt om de grootste prijsstijging (5%) van de sector door te voeren. Door hun hebzucht worden alle Colruyt klanten, die het reeds moeilijk hebben tijdens deze Coranatijd nog supplementair gestraft. FOEI, Colruyt! Het doet mij denken aan de zwarte markt praktijken tijdens de oorlog.
Delhaize liet zijn prijzen zakken met 1%. Colruyt kon dit in principe ook, maar verkoos om inhalig te worden. Het siert u niet, Colruyt! Ik en vele anderen hopen dat deze 'misplaatste' strategie een einde zal maken aan de hegemonie van de laagst geprijsde.
Mijn besluit staat vast: gezien de daling van Delhaize en de sterke stijging van Colruyt zal ik vanaf heden mijn boodschappen doen bij Delhaize, waar het altijd efficiënter, overzichtelijker, klantvriendelijker en vooral aangenamer is om te shoppen.
Patrick Meert - Aalst

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/08/2020

Wij kijken elke week de reclamefolders na. Het loont de moeite om in verschillende winkels langs te gaan. Vooral de acties van 1+1 of 2+1 gratis worden in het oog gehouden. Wanneer er kortingen zijn waarvoor grotere hoeveelheden moeten aangekocht worden, dan spreken wij af met de kinderen. Eén iemand doet de aankoop en de goederen worden verdeeld. Wij knippen ook bonnen uit. Alle kleine beetjes helpen immers. Dus ja de prijzen zijn dan wel gestegen maar je kan, door uit je doppen te kijken, toch een deel besparen. Nog een tip : kijk steeds onmiddellijk je rekening na. Het gebeurt regelmatig dat bepaalde kortingen uiteindelijk niet verrekend zijn op je rekening. Dan is het de boodschap om dadelijk te reageren. Je krijgt dan het verschil wel meestal terugbetaald zonder problemen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/08/2020

Lijkenpikkers. In crisistijden nog meer winst maken. Retailers leveren geen meerwaarde, enkel minderwaarde.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020

En dan, zoals Colruyt , maar blijven beweren dat zij de goedkoopste zijn: " De laagste prijs!"

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/12/2021
, Gereageerd:

Wat mij het ergste stoort is dat testaankoop ook in die val trapt!

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/06/2021
, Gereageerd:

Wat opvalt is dat TA wel spreekt van een goedkoopste kar bij Colruyt, maar de prijzen zijn zo laag omdat de kwaliteit van de verse waren er systematisch op achteruit gaat. Dan krijg je natuurlijk betere prijzen maar klanten kennen ook wel het verschil. Fruit dat nooit afrijpt, aardappelen die te ruw behandeld werden en inwendig vol zwarte plekken zitten, kleiner kalibers, soms vreselijk zure druiven, citrusfruit enz... Ik ga evenveel naar Delhaize en ook daar hapert de toelevering (vooral reclameaanbiedingen die niet en nooit komen: het is bijna een Delhaize klassieker).

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/06/2021
, Gereageerd:

Dag Herman, naar jaarlijkse gewoonte stelde Test Aankoop verschillende winkelmandjes samen om de prijzen tussen de supermarktketens onderling te vergelijken: een met merkproducten, een met witte producten, een met huismerken en merken van Aldi en Lidl, en tot slot een gemengd mandje met merkproducten, witte producten én producten van huismerken.

Je kunt al heel wat besparen - gemiddeld 45 % - door producten van huismerken te kopen in plaats van merkproducten. De besparing kan nog oplopen als je ook witte producten in je winkelmand opneemt. De verschillende winkelmandjes kun je bovendien combineren met verse groenten en fruit of vlees naargelang je deze productcategorieën in de supermarkt of elders aankoopt. 

Als we kijken naar het prijsniveau van de verschillende supermarkten en die omzetten in een index, geeft onze enquête aan dat Colruyt (of Collect&Go) de goedkoopste winkel is (index 100) voor de mix van merken, witte producten en huismerken die de gemiddelde Belg koopt. Dat is althans het geval als Colruyt reageert op de prijzen die Albert Heijn hanteert. In dat geval houdt het Albert Heijn nipt af, met een prijsverschil van amper 1%.

Als Colruyt en Collect&Go niet op een Albert Heijn-winkel hoeven te reageren omdat er geen in de buurt is, ligt hun prijsniveau meteen een stuk hoger, meer bepaald 7 %.

Datzelfde prijsniveau – dus index 107 – is ook het prijsniveau van Okay, de buurtwinkel van Colruyt, als die reageert op de prijzen van Albert Heijn. Doet Okay dat niet, dan ligt zijn prijsniveau 15 % hoger dan de index 100 van de goedkoopste Colruyt-winkels. De winkels van de Carrefour-groep zijn 15 tot 19 % duurder dan de goedkoopste Colruyt-winkels.

De winkels van Spar, (AD)Delhaize, Intermarché en Makro zijn gemiddeld 21 à 22 % duurder dan de goedkoopste Colruyt-winkels. Match is gemiddeld zelfs 31 % duurder.

Behalve de prijs, spelen de nabijheid, de kwaliteit van het aanbod en de tevredenheid een rol bij je keuze voor een bepaalde supermarkt. In onze supermarktmodule vind je voor elke supermarkt informatie over de producten die in onze tests het label van “beste van de test” of “beste koop” kregen. Tevens vind je er informatie over 16 tevredenheidscriteria zoals de tevredenheid over de gekochte producten of de wachttijd aan de kassa. Voor die elementen kun je de supermarkt van je voorkeur met andere supermarkten vergelijken. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/12/2021
, Gereageerd:

De prijs is duidelijk niet het enige punt om te vergelijken. Wat de Colruyt winkelsbetreft, het voorbije decennium is de cocurentiestrijd sinds de komst van Heijn wel gunstig voor de prijzen in de Colruyt. Dat counteren ze met voor groenten- en fruitkenners duidelijke kwaliteitsverlagingen, die ik al heb willen tevergeefs aankaarten. De kwaliteitslabeling mag gerust tamelijk ruw zijn voor mijn part, gebruik desnoods een vast panel die wekelijks winkelt om smaak, afrijping of zieke producten te beoordelen buiten alleen maar de prijs. Meermaals zijn de vruchten bijvoorbeeld te zuur, ook te onrijp geplukt zodat ze niet afrijpen, minderwaardige soorten, en met resten van insecticides en vooral fungicides.
Dat wordt ook betaald maar niet zelden is er te veel uitval of afval (bijvoorbeeld bij aardappelen die niet zacht behandeld worden bij het verhandelen: krijgen inwendig kneuzingen die zwarte verkleuringen geven.)
Dan wordt ook Colruyt duur!

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/12/2021
, Gereageerd:

(vervolg)
Ik begrijp ook niet dat TA al een halve eeuw fruit test en bij druiven die een bepaalde natuurlijke waas kunnen hebben niet zien dat die nagebootst werd door sproeistoffen met een gelijkaardige kleur. Bij druiven met fungiciden meestal.
Wie de moeite doet om door wijnstreken te rijden enkele dagen voor de pluk ziet de wolken van de sproeimachines boven de druivenrijen uitstijgen. De lege bussen fungicides liggen dan aan de rand van het perceel voor wie wil weten welke producten toegepast worden. In de Colruyt en Delhaize zie je dan ook dikwijls de verdroogde druppels fungicide op de vrucht zitten. Nochtans zou volgens TA al die jaren nooit de limiet overschreden zijn...
Ook de zogenaamd biologisch geteelde vruchten blijken dikwijls nep te zijn. Waarom moet het telkens een of ander TV-programma zijn die dat ontdekt?

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020

Net zoals vroeger koop ik meestal producten waarbij grote korting wordt gegeven als je ze met meer dan 1 stuk aankoopt. Ik ondervind dus niet echt een grote prijsstijding.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020

En dan, zoals Colruyt , maar blijven beweren dat zij de goedkoopste zijn: " De laagste prijs!"

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020

Ik dacht dat de discussie over koopkracht zou gaan, maar blijkbaar wordt er meer gezwets over Corona maatregelen (niet dat it niet belangrijk is), dan over onze portemonnee. Daar gaat het artikel toch over. Ik vind dat u als consumentenvereniging dit wel even verder mag uitdiepen en de bevoegde instanties hierboven mag interpelleren. Door op de vlakte te blijven zetten we geen stap verder en blijven we braaf in het rijtje lopen. De nieuwe indexering komt er trouwens pas in mrt 2021.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/08/2020
, Gereageerd:

Beste Ireen, het is net door de evolutie van de supermarktprijzen regelmatig onder de aandacht te brengen en de resultaten van onze studie bekend te maken dat elke consument weet hoe het nu precies zit met de supermarkt waar ie de aankopen doet. Maar het is ook de verantwoordelijkheid van de consument die, met deze beschikbare informatie, op zoek kan gaan naar een goedkopere supermarkt of handelaar in de buurt ! Zo kan de consument ook op zijn/haar beurt een invloed hebben op de prijzen en verandering teweegbrengen. Aan de hand van onze module kan je alvast op zoek gaan naar de goedkoopste supermarkt in je buurt : https://bit.ly/2VyCXzd  . Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/07/2020

Waarom stelt Test Aankoop steeds de warenhuizen in de belangstelling ? Hoeveel zelfstandige handelszaken hebben ze al kapot gemaakt ? Ik koop geen vlees, geen fruit, geen groenten, geen brood en gebak, geen vis, geen huishoudtoestellen, geen wijn enz... in een warenhuis. Nu met de coronacrisis waren de zelfstandigen ineens weer goed om de bevolking uit te nood te helpen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/08/2020
, Gereageerd:

Dag André, we hebben zeker oog voor de lokale handelaars of boeren ! Hoewel we de prijszetting van de supermarkten op de voet opvolgen en regelmatig de evolutie van de prijzen communiceren naar de consument toe, kan je op onze site ook ons dossier raadplegen dat enkele waardevolle alternatieven oplijst (zoals maaltijdboxen, buurtwinkels, ... ) waar je je inkopen kan doen en zo tegelijk de lokale handel kan ondersteunen. Ik geef je graag de link ernaartoe mee: https://bit.ly/2Q9nEe1 . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/07/2020

de winkelkar is overduidelijk duurder geworden. Omdat ik een beperkt budget heb, kom ik nauwelijks toe met mijn leefgeld per week. Ik stel dit elke week telkens vast. Telkenmalen controlleer ik het kassa ticket en vraag me af wat ik meer heb gekocht, niets dus.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/08/2020
, Gereageerd:

Hallo Micheline, het is inderdaad uitkijken geblazen als je inkopen doet ! Via onze module kan je alvast de goedkoopste supermarkt in je buurt opzoeken, ik geef je graag de link ernaartoe mee :  https://bit.ly/2VyCXzd . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/07/2020

Volkomen mee eens. Totaal onbegrijpelijk dat dit wordt toegelaten. Nóg een berg plasticafval erbij.

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/06/2020

Mensen worden in de war gestuurd. Er worden met kletsen andere prijzen om de oren geslagen. Niemand weet nog wie duur en goedkoop is

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/06/2020

Bij Colruyt moet ge nu altijd veel kopen om korting te krijgen soms 3 tot 6 verpakkingen wat mensen met een klein inkomen of die op een klein appartement wonen en geen kelder of andere bergruimte hebben niet kunnen zoals laatst bij aankoop van 3 verpakkingen cola van 2 liter 25% korting dus wie geld genoeg heeft winkelt goedkoper

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/06/2020

Ik ben 80 jaar. Ik ga eenmaal per week naar Carrefour Market in Mortsel. Heb nog nooit problemen ondervonden. Niet aanschuiven om binnen te mogen, niet al te veel volk. Het enige wat ik doe, is mijn handen ontsmetten als ik binnen ga, en nadat ik de goederen (in een bak) in de wagen heb geplaatst. En thuis handen wassen na t'sorteren.

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/06/2020

Waarom wordt het dragen van mondmaskers niet verplicht bij het winkelen???!

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/06/2020
, Gereageerd:

Sommige winkels doen dit wel maar zo'n verplichting voor het dragen van mondmaskers bij het betreden van de winkel moet dan wel duidelijk aangekondigd worden aan de consument (bijvoorbeeld aan de ingang). Momenteel zijn mondmaskers enkel verplicht als je het openbaar vervoer neemt. Winkeliers en handelaars kunnen het dragen van mondmaskers dus verplichten voor hun eigen zaak, maar het is uit eigen initiatief, het is geen verplichting van overheidswege ! 

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/07/2020
, Gereageerd:

Klopt volledig. Het gekke is dat een enquête leert dat 70% van de deelnemers vinden dat het verplicht zou moeten worden gemaakt. De bedenking die ik hierbij maak is: als 7 op de 10 mensen dit effectief zouden toepassen (zelfs zonder verplichting) dan zou de meerderheid een duidelijk signaal geven: draag een mondmasker!

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/06/2020

Het ogenblik is aangebroken om de zelfstandige kleinhandel te herwaarderen door de overheden en de suprematie van de warenhuisketens te doorbreken en te stoppen. Hoeveel slagers, bakkers, vishandels, gespecialiseerde fruitwinkels zijn er nog. Ik hoop dat de mensen inzien dat - spijtig dat ik het moet zeggen - dank zij de coronacrisis deze mensen terug wat erkenning kregen.


Meld je aan om toegang te krijgen.

04/06/2020
, Gereageerd:

Ik ben er nog enkele vergeten : viswinkels waar je lekkere verse vis kunt kopen. Elektrozaken die je niet behandelen als een nummer maar waar je nog klant bent. Fotografen die je wegwijs maakten in het fotograferen en die je het geschikte toestel verkochten. Bloemisten. Ik vergeet er waarschijnlijk nog welk enkele.
Bovendien heeft kwaliteit een prijs en ik loop niet mee met de kudde die alleen witte producten koop.