Nieuws

Kan ik binnenkort thuis testen of ik momenteel besmet ben met het coronavirus?

10 september 2020

Neen, ook met de snelle tests die in aantocht zijn, moet er door een gezondheidsmedewerker een staal worden genomen in de neus of keel. Bovendien is ook voor het lezen van de resultaten geregeld specifieke apparatuur vereist.

In de media duiken er de laatste dagen heel wat hoopgevende berichten op over de snelle antigenentesten voor het coronavirus. Het gaat hier over een diagnostische test waarmee kan worden nagegaan of je op dat moment al dan niet besmet bent. Of je in het verleden al een besmetting hebt doorgemaakt, kun je enkel achterhalen door middel van een serologische test die de aanwezigheid van antilichamen in je bloed gaat opsporen. In tegenstelling tot de huidige diagnostische testen wordt er bij deze snelle antigenentesten niet gezocht naar kenmerkende genen van het virus, maar wel naar specifieke eiwitten, oftewel antigenen. Bij sommige van deze tests kan je na een kwartier al weten of je al dan niet besmet bent.

Thuistest nog niet voor morgen

Ook voor deze snelle antigenentests zul je nog eerst langs een arts of een andere gezondheidsmedewerker moeten passeren. Net zoals bij de huidige diagnostische tests is er immers ook een staal van de neus of keel vereist. Bovendien is er voor verschillende van deze snelle antigenentesten ook speciale apparatuur nodig om het resultaat te kunnen lezen. Kortom, niet iets wat je snel even in de zetel thuis kunt doen dus.

Er wordt uiteraard wel onderzoek verricht naar zo’n thuistest. De piste die daarvoor nu wordt bekeken is om te werken met speeksel. Maar voorlopig is zo’n snelle test die je zelf kunt afnemen en aflezen dus nog niet op de markt.

Sneller resultaat, maar geen garanties

Een negatieve snelle antigenentest biedt je helaas geen garanties. Om de eiwitten te kunnen traceren, moet de virusconcentratie immers hoog genoeg zijn. Daarbij komt ook nog dat de onderzoeken naar de diagnostische waarde van deze testen in de meeste gevallen zijn uitgevoerd bij personen die symptomen vertoonden. Hoe goed deze test werken bij wie geen symptomen vertoont, blijft dus vooralsnog koffiedik kijken. Bovendien zijn de cijfers die nu worden geponeerd voor de diagnostische waarde van deze tests enkel en alleen afkomstig van de firma’s zelf. Het is dus nog wachten op onafhankelijke studies om deze te bevestigen.

Desalniettemin blijven de snelle antigenentests een goede zaak. Personen met veel virusdeeltjes, de zogenaamde superverspreiders, zullen hoe dan ook positief testen en op die manier sneller in quarantaine kunnen gaan. Ook de contracttracing kan op die manier sneller in gang worden gezet.