Nieuws

Coronabedrog: onze klachten maken een verschil

14 mei 2020
picture

De afgelopen weken gingen we op jacht naar oplichters die, al surfend op de angst voor het coronavirus, hun zakken vullen. Deze voorbeelden illustreren dat zo’n klopjacht wel degelijk effect heeft.  

Tot nu toe kregen we op ons meldpunt #stopcoronamisbruik meer dan 400 meldingen over mogelijke oplichterij en misbruik binnen. Bijna een kwart daarvan ging over frauduleuze websites, twijfelachtig beschermingsmateriaal en zogezegde “remedies” waarvan het nut verre van bewezen bleek. Onze medewerkers schuimden elke dag ook zelf het internet af, op zoek naar wanpraktijken. De ergste gevallen rapporteerden we aan de autoriteiten. 

Het moet gezegd: over het algemeen betreuren we de traagheid of zelfs het gebrek aan reacties van bepaalde nationale toezichthoudende autoriteiten. Enkel de VDAB reageerde prompt op een van onze klachten.

Wat niet wil zeggen dat onze klopjacht geen effect heeft. Hieronder enkele voorbeelden die illustreren dat we wel degelijk vooruitgang boeken.

 

Energetica Nature past zijn website aan

Energetica Natura maakte tot voor kort volop reclame voor supplementen en zilverwater die bescherming zouden bieden tegen het coronavirus. Daar is niets van aan natuurlijk. Op 10 april rapporteerden wij deze firma bij de autoriteiten. Enkele dagen nadien waren de meeste problematische claims van de website verdwenen. 

Pittig detail: in tussentijd kregen we reeds twee brieven van de advocaat van het bedrijf in de bus. Daarin speelde het bedrijf de onschuld zelve, alsof er nooit iets fout op hun website stond en wij fantasten zijn ... De advocaat eist een rechtzetting en dreigde met gerechtelijke stappen omdat wij zijn cliënt in een slecht daglicht stelden. 

Neen, daar liggen wij niet wakker van. Hoofdzaak is dat het internet weer een beetje onzin armer is. Daar doen we het voor. 

VDAB stopt samenwerking met energetisch therapeut

Op Facebook botsten we een aantal weken geleden op een energetisch therapeut die in de strijd tegen corona videoconsultaties promootte. Via WhatsApp of Messenger bood ze “healing op afstand” en “orthomoleculair” advies over supplementen aan. De grootste nonsens. Tot voor kort kon je deze kwakzalverij betalen met … door de overheid gesubsidieerde loopbaancheques. De dame in kwestie kon dat regelen omdat ze ook werkte als erkend loopbaancoach. 

We brachten meteen de VDAB op de hoogte, want dit is natuurlijk regelrechte fraude. Die aarzelde gelukkig geen seconde: de samenwerking werd prompt stop gezet. Vraag blijft hoe het mogelijk is dat zo iemand als erkend loopbaancoach aan de slag kan. De VDAB beloofde om dit te onderzoeken. 

Eén loopbaancheque brengt een coach maar liefst € 550 op (goed voor vier uur coaching), waarvan de Vlaamse overheid € 510 voor haar rekening neemt. Dat is dus dik verdiend …

Verschillende CBD-shops haalden coronaclaims offline

Na drie weken wachten, verwijderde Facebook eindelijk de misleidende posts van Releafes en CBD-olie.nl die we op het sociale mediaplatform rapporteerden. Daarin werd gesuggereerd dat CBD-olie bescherming biedt tegen het coronavirus. Daar is geen greintje bewijs voor. Ook andere CBD-shops durven niet meer (openlijk) beweren dat CBD-olie helpt tegen COVID-19. 

We betreuren weliswaar dat we zo lang op een reactie van Facebook moesten wachten. Andere posts die we rapporteerden (over Chinese kruiden en essentiële oliën) staan na een maand nog steeds online. Nochtans vroeg Europees Commissaris van Consumentenbescherming Didier Reynders in maart ook aan Facebook om extra inspanningen te doen om misbruik in de context van COVID-19 op te sporen en te bannen. 

Viasophia verkoopt geen dure, homeopathische pakketten meer

Op 10 april rapporteerden we Viasophia bij de autoriteiten. Dit Hasseltse opleidingscentrum (arts, noch apotheker) bood dure, samengestelde pakketten aan om COVID-19 te voorkomen én te behandelen. Prijskaartje daarvan was bijna € 69, voor een pakket waar je een kleine maand mee toekomt. 

Wat zat daarin? Onder andere spagyriek, gemmotherapie en homeopathische middelen die je, volgens het bedrijf, best al in huis kan hebben wanneer er symptomen van Corona zouden optreden. Bewijs dat deze middelen werken? Dat is er niet. 

Kort na onze klacht werd Viasophia op de vingers getikt door de autoriteiten. Sindsdien biedt de firma deze pakketten niet langer aan. 

Nog enkele overwinningen

  • Puurhannelore.be verwijderde haar blogpost over hoe je jezelf met behulp van essentiële oliën kunt beschermen tegen het coronavirus. Ze raadde onder andere een dagelijks koffielepeltje citroentijmolie voor het ontbijt aan. Lees hier waarom dit onzin is
  • Ook webshop Chi Natural Life rapporteerden we aan de autoriteiten. De firma adviseerde tot 3000 mg vitamine C te nemen, evenals 3 gram spirulina per dag. Nochtans is de aanbevolen hoeveelheid vitamine C voor volwassenen slechts 110 mg/dag. Neen, het is helemaal niet bewezen dat grote hoeveelheden vitamine C en spirulina je beschermen tegen het coronavirus. Het desbetreffende artikel staat op dit ogenblik niet meer online. Het zou bewerkt worden. Volgende week zou er een aangepaste versie verschijnen. Laat ons hopen dat we ook dit geval op het lijstje van overwinningen zullen kunnen plaatsen.