Nieuws

Kan ik COVID-19 krijgen van mijn huisdier?

08 april 2020
Kat zit op schoot en kijkt naar buiten.

Sinds de start van de eerste lockdown stellen baasjes van huisdieren zich vragen over eventuele coronabesmettingen tussen mens en dier. Een terechte bezorgdheid? Waar moet je op letten? 

We zitten met z'n allen flink wat meer thuis dan voorheen als we buitenkomen voor een wandeling of een boodschap nemen we alle voorzorgsmaatregelen in acht. Maar misschien maak je je zorgen over je huisdier: kan het besmet worden? Kan het het virus overdragen?  Deze vrees is waarschijnlijk het gevolg van berichten over een aantal gevallen van besmetting tussen mens en dier. Moet je je zorgen maken? Dit is wat we op dit moment weten.

1. Kan ik COVID-19 krijgen van mijn huisdier?

Vandaag bestaat er geen enkel bewijs dat huisdieren hun baasjes kunnen besmetten met het nieuwe coronavirus. Volgens het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) wordt het virus overgedragen van mens op mens, voornamelijk via druppeltjes bij het niezen, hoesten of zweten. Dit ondanks het feit dat het virus vermoedelijk afkomstig is van wilde dieren in China. Je hoeft je dier dus zeker niet naar een asiel te sturen.

2. Kan mijn huisdier COVID-19 krijgen van mij? 

Sinds het uitbreken van de epidemie zijn er enkele zeldzame gevallen waarbij het virus werd overgedragen van mens op dier. Wereldwijd werden twee katten, twee honden en een Maleise tijger in een zoo besmet met COVID-19 via de mens. Het wetenschappelijk comité van het FAVV bevestigt echter dat het risico beperkt is.

3. Kunnen dieren elkaar besmetten met het virus?

Op dit moment lijkt de kans zeer klein dat bijvoorbeeld een kat het virus overdraagt op een andere kat. Vroegere studies rond het SARS-COV-virus – het coronavirus dat aan de oorsprong lag van het SARS-virus tussen 2002 en 2004 – toonden aan dat katten effectief besmet kunnen worden en het virus onderling kunnen overdragen. Toch was er tijdens de SARS-pandemie geen enkel bewijs van een grootschalige verspreiding van het SARS-COV-virus onder huiskatten, of van een besmetting van kat op mens.

4. Welke voorzorgsmaatregelen kun je nemen voor je huisdieren?

Met volgende tips bescherm je je huisdier tegen elk risico op besmetting:

  • Vermijd contact met hun slijm (neus/mond/ogen).
  • Vermijd om voedsel met elkaar te delen.
  • Was grondig je handen vóór en na elk contact met je huisdier.
  • Blijf wandelen met je hond en laat je kat buiten als je dat normaal ook doet. Voor hen is dit even belangrijk als voor jou. Ben je ziek? Blijf dan thuis en hou je huisdieren binnen.

Let op: ontsmet hun poten of vacht nooit met desinfecterende producten zoals hydroalcoholische gel, Dettol, alcohol of bleekwater. De kans bestaat namelijk dat je huisdier brandwonden of vergiftigingen oploopt. Wil je absoluut je dier wassen, gebruik dan milde producten die speciaal voor dieren gemaakt zijn.

Vermijd om onderweg je dier te laten aaien door andere personen. Het virus kan namelijk worden overgedragen via elk oppervlak waarmee iemand met COVID-19 in contact is gekomen. Dat geldt dus ook voor de vacht van je huisdier. Vermijd ook om onderweg de kat van je buurman of -vrouw te aaien.

5. Wanneer moet je je dierenarts contacteren?

Als je huisdier hoest, niest, zich voortsleept en andere abnormale symptomen vertoont, dan bel je best je dierenartspraktijk om te kijken hoe je je huisdier kunt laten onderzoeken en behandelen.

Naar platform huisdieren


Dierenrechtenorganisatie GAIA opende een gratis telefoonnummer waar je terechtkunt met al je vragen rond je huisdier tijdens de lockdown. 0800/53 335. Lees ook de FAQ die ze hiervoor opstelden.

Kijk voor meer info over het coronavirus op de pagina met vragen die het FAVV opstelde.