Nieuws

Helpen vitamine C of andere supplementen tegen het coronavirus ?

10 april 2020

Vitamine C, zinc, cocktails van vitamine B, spiruline... Het internet, en dan vooral de sociale media, staan dezer dagen vol met tips om je minder vatbaar te maken voor het coronavirus. Wat moet je van al die berichten geloven? Zijn voedingssupplementen nuttig tegen Covid-19? Onze experten pluisden het uit.

Tussen de talrijke berichten die op het net circuleren met tips om je immuniteit te boosten om je te wapenen tegen de Covid-19-pandemie, zien we ook geregeld vitamine C opduiken. Hebben zulke supplementen echt een effect op ons immuunsysteem ?

Welke wetenschappelijke bewijzen ?

Het is inderdaad bewezen dat vitamine C een bepaalde ondersteunende rol speelt voor ons immuunsysteem. In het verleden (heel, heel lang geleden) werden er soms aanzienlijke vitamine C-tekorten vastgesteld. Vooral onder ontdekkingsreizigers die gedurende lange periodes enkel conserven aten. Zo’n tekort gaf vrij spel aan scheurbuik en daarmee gepaard infectieziekten zoals longontstekingen.

Het nut van hoge dosissen vitamine C als behandeling van verkoudheden of longproblemen – al dan niet veroorzaakt door het coronavirus – is daarentegen helemaal niet aangetoond. Er loopt op dit moment een studie in China naar het effect van infusies van hoge dosissen vitamine C in de behandeling van longproblemen die gelinkt zijn aan SRAS-CoV-2, het virus dat verantwoordelijk is voor de huidige pandemie. De resultaten daarvan zijn echter nog niet bekend. Een literatuurstudie uitgevoerd volgens de strenge regels van de Cochrane Library kon geen rol voor vitamine C aantonen in de preventie van verkoudheden.

Wees alert online

Dat gebrek aan wetenschappelijk bewijs weerhoudt bepaalde websites er toch niet van om reclame te maken voor vitamine C en andere supplementen in het kader van de huidige gezondheidscrisis. Zo wordt de vraag "Het coronavirus. Wat kun jij zelf doen?" op deze website beantwoordt met "Slik extra vitamine voor je weerstand". Uiteraard kun je de vereiste vitamines rechtstreeks bij hen online bestellen.

Ook op deze website vind je tal van praktische tips, die je ertoe aanzetten om verscheidene producten uit de webshop aan te kopen.

Misbruik van angstgevoel

Zulke websites vermelden doorgaans het coronavirus in titels en artikels, maar niet op de producten zelf of de bijhorende informatie. Wellicht een manier om zich in te dekken tegen eventuele klachten van klanten. Sommigen hebben, vermoedelijk uit schrik om op de vingers te worden getikt, hun communicatie reeds aangepast en de term “Covid-19” bijvoorbeeld weggehaald.

  • Deze site en ook deze leggen je uit hoe je je moet wapenen tegen virussen, zonder hierbij rechtstreeks te spreken over het coronavirus. Iets wat op meerdere sites gebeurt. Maar de publicatiedata verhullen in dit geval de link het de huidige pandemie.
  • Tal van coaches, online voedingstherapeuten , bloggers en vloggers spreken zich dezer dagen eveneens uit over de voordelen van vitamines en supplementen in het kader van het coronavirus. Ga hier niet zonder meer in mee. Stel jezelf altijd de vraag wat men tracht te verkopen.

Eén ding hebben ze allemaal gemeen: ze maken misbruik van de angst die er op dit moment leeft onder de bevolking.

Denk twee keer na voor je er koopt

Een evenwichtige voeding met twee stukken fruit en drie groenten per dag volstaat om je vitamine C-gehalte op peil te houden. Vooral citrusvruchten, kiwi’s, tomaten en broccoli zijn een goede bron van vitamine C. Overtollige vitamines worden niet opgeslagen in je lichaam, maar verdwijnen in je urine en ontlasting. Een kostelijke verspilling dus wanneer het om voedingssupplementen gaat.

Hoge dosissen vitamine C kunnen bovendien darmproblemen in de hand werken, zoals diarree en zelfs eventueel nierstenen.

Meer informatie over andere voedingssupplementen vind je terug in ons dossier “De zin en onzin van voedingssupplementen”

Naar het dossier

Enkele voorbeelden