Nieuws

Naar een maximale prijs van handgels en mondmaskers

21 april 2020
corona fake prijzen handgels mask

De prijzen van mondmaskers en flesjes ontsmettende handgels liggen soms hoger dan vóór het coronavirus. We vragen om een maximum toegelaten verkoopprijs voor flacons handgel en voor mondmaskers.

Sommige bedrijven, webshops en zelfs apothekers profiteren van het angstgevoel dat in deze tijden van coronavirus bij veel consumenten leeft. Daardoor durven ze overdreven prijzen te vragen voor mondmaskers en flesjes handgel.

Zo kreeg een woon-zorgcentrum van zijn apotheker een factuur van ruim € 700 voor 120 chirurgische mondmaskers, wat neerkomt op zo'n € 6 per stuk. Een klant stuurde ons een kassaticket van een apotheker waarop deze € 19,45 aanrekende voor 250 ml handgel, terwijl we datzelfde potje voor € 4,17 op de webshop van het merk vinden. En dan hebben we het nog niet over de buitensporige prijzen die op social media gevraagd worden voor mondmaskers en handgel.

Dit zijn slechts enkele van de meest treffende voorbeelden van de 41 klachten die via ons meldpunt de voorbije weken noteerde over prijsstijgingen, meer bepaald van mondmaskers (17) en van handgels (14). In ruim de helft van de gevallen ging het om een aankoop bij een apotheker, maar ook om prijzen op Bol.com, Facebook of in supermarkten. 

Wanneer is een mondmasker « overdreven » duur ?

Mondmaskers type FFP2 worden vandaag door online apothekers verkocht voor een gemiddelde verkoopprijs van € 5,69/stuk. Echter krijgen we van klanten ook stukken hogere prijzen door, gaande van € 5,90 per stuk tot maar liefst € 15/stuk. De prijzen voor chirurgische mondmaskers schommelen over het algemeen tussen € 0,10 en 0,30/stuk. 

Op die manier kunnen we een beeld schetsen van « normale prijzen » voor deze producten. Tot voor kort wisten we amper van het bestaan van deze producten, laat staan dat we in staat waren om een juiste inschatting te maken hoeveel ze kostten! De prijs voor mondmaskers is niet wettelijk bepaald en valt onder de vrije markt. Echter zoals de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) aangeeft, is het verboden om misbruik te maken van schaarste. Dat geldt echter niet voor niet-apothekers, met als gevolg dat zij op online handelsplaatsen zulke gezondheidsproducten proberen aan te bieden.

Sinds het uitbreken van de lockdown worden de mondmaskers in principe enkel nog verkocht in apotheken en zijn ze voorbehouden aan personen die er echt nodig hebben.  

Ontsmettende handgels: grote prijsverschillen

Voor ontsmettende handgels gold hetzelfde principe. Hier werden de regels echter versoepeld, zodat de gels nu op verschillende plekken verkocht kunnen worden, ook online.
In volgende tabel vergelijken we voor desinfecterende handgels de prijzen die klanten via onze website doorstuurden met de prijzen die we op het internet tussen begin en midden april aantroffen bij apothekers of parafarmaceutische winkels. We geven wel mee dat de aankoopprijzen voor grondstoffen sinds het uitbreken van de coronacrisis gestegen zijn. 

Het valt op dat de hoogste genoteerde prijzen stukken hoger liggen dan de gemiddelde huidige verkoopprijzen. Daarnaast stellen we vast dat de prijs per liter stijgt naarmate het om een kleinere verpakking gaat, met grote prijsverschillen tussen de inhoudsmaten als gevolg. We raden dus aan om in de mate van het mogelijke een grotere verpakking te kopen.

 

Naar een maximale prijs van handgels en mondmaskers 

Om speculatie tegen te gaan passen onze zuiderburen van Frankrijk sinds 5 maart een « wettelijke maximumprijs » toe voor desinfecterende gels. Voor busjes van 50 ml is de prijs geplafonneerd tot € 2, voor verpakkingen van 100 ml tot €3, voor 300 ml tot € 5 en voor 1 liter tot € 15. We roepen de Belgische overheid op een gelijkaardig maximumbedrag te hanteren om de bevolking te beschermen tegen eventueel misbruik. Voor handgels en voor mondmaskers.

Het staat voor ons buiten kijf dat de meeste apothekers hun taak als zorgverlener ter harte nemen en niet per se winst proberen te maken. We willen trouwens van de gelegenheid gebruikmaken om deze zorgverleners te bedanken, die ook in deze moeilijke tijden ten dienste staan van de bevolking.

 

Vergeet niet je handen te wassen met zeep en voldoende afstand te bewaren

We geven nog eens mee dat een goede handhygiëne (je handen wassen met water en zeep) en social distancing de belangrijkste preventieve maatregelen vormen. Ontsmettende handgel heeft enkel nut wanneer je in de onmogelijkheid bent om je handen met water en zeep te wassen.
Heb je zelf ook te veel betaald voor zo'n product? Of heb je ernstige twijfels bij een verkooppunt of bij misleidende claims? Laat het ons weten via dit formulier. Onze experts van het speciale platform voor misbruik en voor pogingen tot fraude zullen je info onderzoeken.