Nieuws

Chinese kruidenmengsels: écht effectief tegen Corona?

07 april 2020

De traditionele Chinese geneeskunde schiet te hulp in de strijd tegen het coronavirus! Bepaalde Chinese kruidenmengels zouden niet enkel zinvol zijn om covid-19 mee te behandelen, maar ook preventief nut hebben. Is dat bewezen? Absoluut niet! 

“Chinese kruiden effectief bewezen bij behandeling symptomen van het coronavirus”, lezen we op de website van Acupunctuur en Gezondheidscentrum Chen. Bepaalde kruidenmengels zouden niet enkel zinvol zijn om covid-19 mee te behandelen, maar ook preventief nut hebben. Op Facebook raadt Dr. Chen het middel “Yu Ping Feng” aan. Wie wil kan deze middeltjes bestellen en Dr. Chen zal ze dan opsturen met de post. 

Dr. Chen is overigens niet de enige bij wie je Chinese traditionele kruidenmengels kunt bestellen die zogezegd heilzaam zijn bij covid-19. De webshop chineseacupunctuurcentrum.nl biedt bijvoorbeeld ook een gamma aan producten aan, in de vorm van pillen, thee, poedertjes enz. Kan ook allemaal geleverd worden in België. 

In eigen land maakt het Centre International d’Acupuncture et Medicine Traditionnele Chinoise volop promotie voor Chinese kruiden in de strijd tegen het coronavirus. Volgens de organisatie kan TCM (Traditional Chinese Medicine) voorkomen dat een mild geval van covid-19 evolueert naar meer ernstige ziekte. Dat zou bewezen zijn. Dit centrum verkoopt zelf geen producten, maar beval wel een aantal adressen aan waar we kruiden kunnen bestellen. 

(onderaan enkele screenshots van problematische publicaties)

 

Is het écht bewezen dat Chinese kruiden helpen tegen covid-19? 

Dr. Chen verwijst naar een artikel op een website van de Chinese overheid. Aldaar wordt de mening van een zogenaamde expert verkondigd. Enig bewijs voor die mening, wordt niet gegeven. 

Een blik in de literatuur leert ons dat er ondertussen enkele preliminaire bevindingen zijn gepubliceerd. Die leveren niet het nodige bewijs om te stellen dat TCM doeltreffend is tegen covid-19. Noch als behandeling, noch preventief.

Sommige bronnen verwijzen naar bevindingen ten tijde van SARS, een verwant coronavirus. Toen werd ook volop geëxperimenteerd met Chinese kruiden ter aanvulling van een reguliere behandeling. Maar die bevindingen kun je niet zomaar veralgemenen naar de huidige situatie, waar een nieuw coronavirus in het spel is. Bovendien was de conclusie van een Cochrane-analyse uit 2012, die de meest degelijke studies onder de loep nam, niet bepaald gunstig: Westerse medicijnen combineren met Chinese kruidenmengsels leidde niet tot minder sterfte

 

 

Overweeg je toch een aankoop? 

Naast het gebrek aan werkzaamheid is er nog de vraag: wat krijg je toegestuurd als je bij een shop een of ander kruidenmengsel bestelt? Er zijn tal van kruiden in omloop en het ene is het andere niet. Sommige Chinese kruidenmengsels kunnen wel degelijk schadelijke effecten hebben. 

Voldoen de producten die worden verkocht aan de eisen die de Belgische overheid oplegt aan voedingssupplementen, homeopathische geneesmiddelen of kruidengeneesmiddelen? Dat is een groot vraagteken. 

Stop met die claims!

Conclusie: neen, het is niet bewezen dat Chinese kruidenmengsels enige bescherming bieden tegen Covid-19. 
Ons verzoek aan bovenvermelde webshops verenigingen: haal die valse claims van jullie website!

 

Enkele screenshots van problematische publicaties: 

  • Acupunctuur en Gezondheidscentrum Chen

 

  • Centre International d’Acupuncture et Medicine Traditionnele Chinoise

 

  • Chineseacupunctuurcentrum.nl