Nieuws

Onderzoek naar ziekte van Alzheimer en dementie: medewerking gezocht

07 februari 2019

Volgens de voorspellingen van de WGO zou één Belg op 30 tegen 2050 getroffen kunnen worden door de ziekte van alzheimer. Reden genoeg om wat meer te weten te komen over deze ziekte. Voor dat onderzoek zijn we op zoek naar mensen die naasten hebben/hebben gehad die getroffen zijn door deze ziektes.

In Europa lijdt naar schatting 1,55 % van de bevolking aan dementie. In 70 % van de gevallen gaat het om de ziekte van Alzheimer gaan. Zowel erfelijke aanleg als omgevingsfactoren spelen een rol bij de meeste vormen van dementie. Op erfelijke aanleg heb je helaas zelf geen vat, maar wel op bepaalde risicofactoren, zoals diabetes, hoge bloeddruk, roken, slechte voedingsgewoonten of weinig beweging, alsook op beschermende factoren, zoals cognitieve stimulatie, voldoende beweging (verlaagt de kans op functionele achteruitgang en dementie) en sociale interactie.

Om meer zicht te krijgen op dementie en de ziekte van Alzheimer zijn we op zoek naar mensen die naasten hebben/hebben gehad die getroffen zijn door deze ziektes. Ben jij zo iemand? Deel je ervaringen dan met ons. Je input zal erg waardevol zijn voor een groot aantal Belgen. Deelnemen kan heel eenvoudig via deze pagina.

Naar het onderzoek