Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Ziekte van Lyme: Hoe een teek verwijderen?

29 april 2021
ziekte van lyme

Is je kind gebeten door een teek, en weet je niet hoe deze te verwijderen? Moet je ether gebruiken of niet? Er circuleren tal van tips, maar er is slechts één methode de juiste: die leggen we je hier uit!

Hoe een teek verwijderen?

Ten eerste herinneren we eraan dat er bij een teek niet sprake is van een steek maar van een beet. Het insect laat zich vallen op het dier of de mens die in de buurt komt en bijt hem om zich te voeden met zijn bloed.

Als het beestje er toch in is geslaagd om zijn monddelen in je huid te zetten, dan moet je de teek in zijn geheel proberen te verwijderen. Neem de teek vast met een pincet (eventueel kun je een speciale tekenpincet gebruiken), steeds zo dicht mogelijk tegen je huid, en trek ze los, zonder te draaien.

Als je het beestje vasthebt, is het aangewezen om het snel even te bekijken. Is het redelijk groot, dan heeft het al veel bloed opgenomen en zit het dus al lang aan je vast. Je gaat het best even na wanneer je de teek zou kunnen hebben opgepikt. Dit kan je helpen om in te schatten of de beet gevolgen kan hebben en of je ze verder moet opvolgen. Een arts kan je helpen met een snelle en juiste diagnose. Indien mogelijk kun je de teek bijhouden om ze aan hem/haar te laten zien.