Dossier

Kanker van de dikke darm

18 oktober 2017
kanker-dikke-darm

In ons land overlijdt ruim een derde van de patiënten met dikkedarmkanker aan de ziekte. Daarom is de vroege opsporing van poliepen die tot kanker kunnen leiden, essentieel.   

Aandoening

Jaarlijks krijgen 8 000 Belgen te horen dat ze kanker van de dikke darm hebben. Dat is een van de meest voorkomende kankers bij zowel mannen als vrouwen. De kans neemt toe met de leeftijd, vooral vanaf 50 jaar.

De dikke darm omvat de karteldarm (colon) en de endeldarm (rectum) en mondt uit in de aars. Men spreekt dan ook wel van “colorectale kanker”. De meeste van deze kankers ontwikkelen zich uit poliepen. Dat zijn uitstulpingen van de darmwand, die vlak, bolvormig of paddenstoelvormig kunnen zijn. Aanvankelijk zijn ze goedaardig, maar sommige kunnen evolueren tot kankergezwellen. Meestal duurt dat wel een jaar of tien.

De prognose van dikkedarmkanker is niet zo goed: in ons land overlijdt meer dan een derde van de patiënten. Dat komt doordat de kanker dikwijls al vergevorderd is op het ogenblik dat hij klachten veroorzaakt en de patiënt naar de dokter stapt. Daarom worden in Vlaanderen mensen van 50 tot 74 jaar door de overheid uitgenodigd om zich om de twee jaar preventief te laten screenen.