Dossier

Hypertensie (hoge bloeddruk)

18 augustus 2016
Hoge bloeddruk

Bijna 20 % van de Belgen heeft een te hoge bloeddruk. Zij lopen een hoger risico op hart- en vaatziekten, de eerste doodsoorzaak in ons land. Nochtans is het meestal niet zo moeilijk om die bloeddruk naar beneden te krijgen.

Aandoening

De bloedsomloop is een transportsysteem waardoor bijvoorbeeld voedingsstoffen, zuurstof en hormonen in alle uithoekjes van ons lichaam terechtkomen. Ze dient ook om afvalstoffen zoals CO2 en ammoniak te verwijderen. Om dit systeem in gang te houden, moet de bloedstroom een zekere druk aanhouden. Als de bloeddruk daalt onder een bepaalde waarde, bijvoorbeeld door bloedverlies na een ongeluk, worden de weefsels niet meer voorzien van bloed en sterven ze af. Maar de druk kan ook te hoog liggen. Dit verschijnsel heet hypertensie. In ons land lijdt zo’n 18 % van de bevolking aan hoge bloeddruk. Vooral onder mannen en ouderen komt het voor.

Er zijn twee types van hypertensie.

Primaire hypertensie

In 95 % van de gevallen is er sprake van primaire hypertensie. Mensen met overgewicht hebben vaak een hoge bloeddruk omdat het bloed moeilijker door hun bloedvaten stroomt en hun hart dus harder moet pompen. Ook wie rookt, te weinig beweegt, te veel drinkt of met stress kampt, heeft meer kans op een hoge bloeddruk. En dan is er nog de erfelijke factor: hypertensie is vaak een familiekwaal.

Secundaire hypertensie

Bij secundaire hypertensie is hoge bloeddruk een neveneffect van een andere aandoening. De belangrijkste daarvan is een nieraandoening. De nieren reguleren de zoutbalans in ons lichaam. Wanneer ze deze functie niet naar behoren vervullen, kan het bloedvolume toenemen en de bloeddruk stijgen. Ook enkele externe factoren kunnen uw bloeddruk beïnvloeden. In de winter bijvoorbeeld ligt hij meestal hoger, mogelijk vanwege de koude, maar misschien ook omdat mensen dan minder actief zijn. Tot slot kunnen sommige medicamenten uw bloeddruk omhoog jagen omdat ze de vocht- en zoutbalans in uw lichaam verstoren.

Een te hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten (hartfalen, beroerte…), die verantwoordelijk zijn voor een op de drie overlijdens in ons land.