Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Fibromyalgie: Voorzorgsmaatregelen

12 juni 2014
Fibromyalgie

Pijn in spieren en gewrichten over het hele lichaam en een niet-aflatende vermoeidheid zonder aanwijsbare reden, met uiteenlopende andere symptomen: bij iedereen is het ziektebeeld van fibromyalgie anders. Op een diagnose is het vaak lang wachten.

Voorzorgsmaatregelen

Naar de oorzaken van fibromyalgie blijft het gissen, ondanks het toegenomen inzicht in de onderliggende mechanismen. De enige mogelijke preventie is het vermijden van mogelijke uitlokkende factoren of “triggers”.

Fibromyalgie wordt beschouwd als een stoornis van de pijnverwerking, waardoor patiënten overdreven reageren op pijnlijke stimuli en een verhoogde gevoeligheid vertonen voor stimuli die normaal gezien zelfs niet pijnlijk zijn. Aan de basis ligt mogelijk een neurochemische verandering op het niveau van het centrale zenuwstelsel, waardoor pijnstimuli te snel worden doorgestuurd naar de hersenen.

Over de precieze oorzaken van deze veranderingen heerst nog veel onduidelijkheid, al gaat men uit van een combinatie van biologische (misschien zelfs genetische) en psychosociale factoren. Er zou wel vaak sprake zijn van een zekere (genetische) kwetsbaarheid, die vervolgens kan worden getriggerd door uitlokkende factoren zoals virale infecties, fysiek of psychologisch trauma, slaapstoornissen of zwangerschap. Langdurige of zeer ingrijpende negatieve ervaringen in de kindertijd zouden de kans op fibromyalgie verhogen, en ook mensen met een overactieve, perfectionistische levensstijl zouden een hoger risico lopen.

Eens fibromyalgie de kop opsteekt, kan het verder in stand worden gehouden door de zogenaamde onderhoudende factoren: bijkomende depressie of angststoornissen, slaapproblemen, periodische overactiviteit of zelfs foutieve opvattingen over de aandoening.