Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Fibromyalgie: Symptomen

12 juni 2014
Fibromyalgie

Pijn in spieren en gewrichten over het hele lichaam en een niet-aflatende vermoeidheid zonder aanwijsbare reden, met uiteenlopende andere symptomen: bij iedereen is het ziektebeeld van fibromyalgie anders. Op een diagnose is het vaak lang wachten.

Symptomen

Fibromyalgie is een chronische aandoening met twee karakteristieke symptomen: pijn en vermoeidheid:

  • Diffuse pijn in spieren en gewrichten, zonder duidelijke oorzaak. De pijn kan beginnen op specifieke plaatsen zoals de nek of de schouders, maar zich later verspreiden over het ganse lichaam. Patiënten zeggen gewoonlijk dat het “overal” pijn doet.
  • Niet-aflatende vermoeidheid of uitputting, zoals bij de griep. Dit is de hele dag zo, vooral ’bij het opstaan en na minder actieve periodes, met een gevoel van stijfheid. Het verergert zelfs bij de minste inspanning.

De pijn en de vermoeidheid kunnen zo verlammend zijn dat patiënten “normale” activiteiten moeten opgeven, binnen het professioneel, sociaal of gezinsleven.
Daarnaast vertonen patiënten uiteenlopende symptomen: bij iedereen is het ziektebeeld anders. De symptomen kunnen ook wisselen naargelang van het moment van de dag, de activiteit of het stressgehalte van de patiënt. Maar ook een slaapgebrek of zelfs het weer kunnen de klachten beïnvloeden.

Ook gevoelloze, tintelende of brandende sensaties in de armen of benen, pijn in de borst, prikkelbare darmen, prikkelbare blaas, pijn in het bekken, rusteloze benen en een hoge gevoeligheid voor chemicaliën en lawaai worden vaak vermeld.

Fibromyalgie is geen ontstekings- of auto-immuunziekte en kan ook niet worden gelinkt aan een afwijking aan de spieren of ligamenten. Daardoor moet een diagnose doorgaans gebeuren aan de hand van de specifieke symptomen, nadat andere medische verklaringen eerst werden uitgesloten. De diagnose fibromyalgie wordt vastgesteld bij chronische, wijdverspreide pijn aan de spieren en gewrichten die langer dan drie maanden aanhoudt, des te meer wanneer die samengaat met vermoeidheid, slaapproblemen en cognitieve problemen (concentratie en geheugen).

Er bestaan geen labotests of beeldvormingstechnieken om fibromyalgie vast te stellen. Een compleet lichamelijk onderzoek en een simpele bloedtest volstaan om andere ziektes met gelijkaardige symptomen uit te sluiten, zoals reuma of klierkoorts. Vroeger werden ook de pijnlijke drukpunten geteld, maar die test heeft de laatste jaren aan belang ingeboet en wordt enkel nog gebruikt ter ondersteuning van een meer algemeen onderzoek. Omdat fibromyalgie niet objectief kan worden aangetoond, blijft de aandoening controversieel.