Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

De ziekte van Alzheimer: Onderzoek

07 februari 2019
Alzheimer

Oudere personen durven wel eens iets te vergeten, zijn af en toe verward of hebben slaapproblemen. Maar deze symptomen kunnen ook wijzen op alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. De symptomen verschillen van persoon tot persoon, maar de ziekte van Alzheimer is altijd onomkeerbaar. Hoe ontwikkelt de ziekte zich en kan je rekening houden met bepaalde risicofactoren? Lees er hier alles over.

Onderzoek

Als je alle mogelijke symptomen en gevolgen op een rij zet, weet je wat alzheimer onderscheidt van het normale verouderingsproces: het invaliderende karakter van de ziekte. Als de symptomen het dagelijks functioneren alsmaar meer belemmeren, raden we aan om erover te praten met een arts.

Die kan via verschillende testen nagaan wat er aan de hand is:

  • Lichamelijk onderzoek (reflexen, evenwicht, coördinatie, enz.)
  • Geheugentesten, waarbij de patiënt meestal een reeks woorden of voorwerpen moet onthouden en die onmiddellijk en nog eens na 5 à 10 minuten moet opsommen. Geheugenstoornissen zijn namelijk al zeer vroeg, in de beginfase van de ziekte, vast te stellen.
  • Testen van het redeneervermogen.
  • Bloedtesten om andere mogelijke oorzaken (zoals hormonale verstoringen of vitaminetekorten) uit te sluiten.
  • Hersenscans (meestal een MRI) om te bepalen welk type van dementie de patiënt precies heeft en om amyloïde plaques in de hersenen op te sporen.

Daarnaast heeft de arts ook informatie nodig van de patiënt zelf en zijn directe omgeving. De partner, familieleden en vrienden merken vaak als eerste veranderende eigenschappen op en kunnen alarmerende tekenen doorgeven.