Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Marius Gilbert : "We gaan er alles aan doen om een nieuwe lockdown te vermijden"

19 juni 2020
mariusgilbert

Marius Gilbert, epidemioloog, is lid van de expertgroep betrokken bij de afbouw van de lockdown. Met hem maken we de balans op van hoe Covid-19 de manier waarop we leven heeft veranderd.

Langzaam maar zeker keren we terug naar ons normale leven. We kunnen terug samenkomen met vrienden en zelfs met vakantie gaan. Maar zelfs al dalen de cijfers, toch ligt deze crisis nog niet achter ons. Zolang het virus actief is en er geen oplossing is gevonden, moeten we voorzichtig blijven. Marius Gilbert heeft er vertrouwen in: "Individuele beschermingsmaatregelen zoals het gebruik van maskers en social distancing kunnen zeer veel problemen voorkomen. Het is mogelijk dat we enkel en alleen daarmee de epidemie op een laag niveau kunnen houden."

Afbouw volgens een wetenschappelijk verantwoorde logica

De onderzoeker geeft toe dat de afbouw van de maatregelen soms moeilijk te begrijpen is. Dat is deels te verklaren door het feit dat er over alle onderdelen van de samenleving, zoals het privéleven, het beroepsleven, de vrije tijd en het onderwijs moet worden nagedacht. "Het is niet mogelijk om over alles tegelijk na te denken. Je begint met het meest urgente, waarbij je rekening houdt met de manier waarop de epidemie zich ontwikkelt."

Dat verklaart dat maatregelen werden genomen en achteraf werden bijgestuurd, zoals bijvoorbeeld voor de lagere scholen. Marius Gilbert legt uit : "We zijn begonnen met maatregelen die vrij voorzichtig waren, omdat we bang waren dat de epidemie opnieuw aan kracht zou winnen. Na vier weken hebben we dan beslist dat alle kinderen terug naar school konden gaan. We zagen immers dat de epidemie bleef afnemen. Dus we konden de teugels iets meer lossen. Het werd op dat moment idioot om veel kinderen in de dagopvang te hebben, terwijl ze eigenlijk op dat moment écht contact konden hebben met hun leerkracht. Dat had veel meer voordelen op sociaal en pedagogisch vlak."

Aan de andere kant zijn er veel situaties die problematisch blijven: "Situaties waarbij we ons binnenshuis dicht bij elkaar bevinden zonder bescherming blijven de ideale omgeving voor overdracht." Voor de epidemioloog staat het eveneens vast dat het tijd zal vragen om het sociale, culturele en nachtleven weer op de rails te krijgen.

We moeten een pandemieplan hebben

Wanneer we over de toekomst spreken, benadrukt Gilbert vooral het belang van een pandemieplan dat steeds up-to-date is. Want dat is wat ontbrak tijdens bij de huidige crisis: “Ook al lijken dat onnodige kosten als er jaren aan een stuk geen pandemie uitbreekt. Het is eigenlijk zoals een brandweer. Het meerendeel van de tijd hoeven ze niet uit te rukken, maar ze zijn wel cruciaal op het moment dat er wél iets gebeurt.” Er lag op het moment van de uitbraak van Covid-19 nog een pandemieplan in de kast, maar dit dateerde al van de H1N1-griep en werd nadien niet meer aangepast of opnieuw in werking gesteld.

Ook is de verspreiding van Covid-19 via asymptomatische dragers onderschat. "Onze referentie was CoV-1-CoV-SARS, een virus dat snel werd ingeperkt, omdat alleen symptomatische mensen besmettelijk waren. Covid-19 verspreidde zich echter enigszins geruisloos voordat we ons daar goed en wel van bewust waren." Volgens Marius Gilbert is het daarom ook dat de regering misschien wat laat reageerde alsook dat preventie extreem moeilijk is.

Als er een tweede golf is, zal die minder sterk zijn...

Marius Gilbert denkt niet dat er echt een tweede golf zal komen. Het is belangrijk om te onthouden dat "de eerste golf is uitgebroken in een samenleving die op volle toeren draaide, zonder enige beschermingsmaatregelen." Maar het is duidelijk dat de maanden september en oktober een risicovollere periode zullen zijn, omdat we meer tijd binnenshuis gaan doorbrengen en omdat verschillende activiteiten opnieuw zullen worden hervat. Zo staat bijvoorbeeld de echte heropstart van het middelbaar en hoger onderwijs op de planning. Dat zal allemaal een impact hebben op de overdracht. Maar de onderzoeker stelt ons gerust : "We gaan alles doen wat we kunnen om een tweede lockdown te voorkomen."

Lees het volledige interview met Marius Gilbert in Test Gezond 158 van augustus.


Afdrukken Versturen via e-mail
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

26 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/09/2020

Een beetje als grote mens nadenken en ook doen, volledig uitsluiten zullen we het niet kunnen tot we aan een spuitje geraken tegen het virus.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/08/2020

Wegens code oranje voor Kroätie en gezien wij tot een risicogroep horen wilden wij de reis in september annuleren, of verplaatsen.
Annuleren kost 80% van de reis, overboeken naar volgend jaar gaat ook mits een bijkomende kost van 30%, is dit ok?

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/08/2020
, Gereageerd:

Beste Herta, ik raad je aan om ons hiervoor te contacteren op het gratis nummer 080029510 (elke werkdag tot 17u, vrijdag tot 16u) om te weten te komen wat je rechten zijn en hoe je ze kan doen gelden ! mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/05/2020

ja ben terug aan het werken maar het is moeilijk om aan de patiënten te vragen dat ze een mond masker moeten dragen. ik heb bepaalde patiënten die problemen hebben omdat ze zogezegd ademhalingsproblomen !?!?
Wat dan, welke houding moet ik dan nemen tegen dat

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2020

Vrees voor een 2de lockdown en we kerst alleen zullen moeten vieren.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2020

Wij hebben een grote stacaravan ( vaste plaats ) in Nederland momenteel mogen wij daar niet naartoe omdat de grens gesloten is. als de 2e verblijvers in Belgie er naartoe mogen wij dan ook toch? in de open natuur is het toch veiliger dan in een stad.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/08/2020
, Gereageerd:

Beste Sylvie, sorry voor het late antwoord ! We zien dat het inderdaad niet evident is om te weten of je al dan niet veilig naar het buitenland kan vertrekken. De regels (en kleurcodes) kunnen om de haverklap veranderen ! Mocht je nog vragen hebben ivm je reis naar het buitenland ed, dan kan je gerust met ons contact opnemen via het gratis nummer 080029510, we helpen je graag verder ! Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2020

De 1.5 meter regel is een té grote veiligheidsmaatregel. de WHO, gezaghebbend op gebied van virussen geeft een één (1) meter regel op. De Vlaamse virologen verklaren dat je pas besmet kan geraken na een kwartier intensief contact (cafe, face-to-face gesprek).
Deze 'extra' en onnodige veiligheid zal veel onnodige faillissementen en armoede veroorzaken. Ook vele kinderen die niet naar school mogen omdat de perimeter té groot moet zijn.
Dus onmiddellijk overschakelen naar een één-meter-regel. Kost niets en brengt enorm veel op

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/05/2020

Wanneer mogen de klein kinderen op bezoek komen bij hun grootouders natuurlijk met de regels van de covid19

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/05/2020

Kleinkinderen ‘zien’ is geen probleem, zolang het buiten is, 1.50m afstand, liefst beide met mondmaskers. Pas als we een vaccin ingespoten krijgen, wordt alles als voorheen. Aan een dode of doodzieke grootouder hebben kleinkinderen ook niets. (Tenzij met wat geluk een leuke erfenis )

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/04/2020

Gaat de vroegere groei economie (het delven van grondstoffen, gerobotiseerd en 'just in time' transporteren van dikwijls door de reclame onnodige producten, al of niet met ingebouwde kunstmatige veroudering) gewoon terug opstarten ? Of maken we gebruik van deze crisis om een economie in evenwicht met ecologie op de rails te zetten?
Gelukkig zijn jullie er om het kaf van het koren te scheiden via testings en raadgevingen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/04/2020

Ik sta op camping en de 2 de verblijvers zouden volgens de camping zeker nog niet mogen gaan .Klopt dat

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/04/2020

Wat betreft tweede verblijf : als de cijfers blijven dalen zouden de dagtoeristen vanaf 18 mei terug naar zee mogen gaan, wij als tweede verblijvers wij mogen nog niet op de camping zelfs niet voor het onderhoud terwijl wij wel tweede verblijfstaks betalen, heb er zaterdag voor gebeld en het antwoord was dat is nog niet aan bod gekomen dit kan toch niet ! ???

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2020
, Gereageerd:

Volgens de woorden van onze eerste minister zit een beslissing over tweede verblijvers in de pijplijn. Een beslissing en eventuele bijsturing zou kunnen worden verwacht op advies van de Nationale Veiligheidsraad. Maar dit verlengd weekend van Hemelvaart zou misschien nog te vroeg zijn gezien de reactie van de provinciegouverneur van West-Vlaanderen om geen 'massale' verplaatsingen te doen naar de kust. Wordt dus vervolgd. 

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2020
, Gereageerd:

Oei ik betaal ook gemeentetaks en moet in mijn kot blijven! Krijg ik dat ook terug?! AUB hè ?!!

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/05/2020
, Gereageerd:

Wij hebben ook een 2e verblijf in Noord Frankrijk. Wanneer mogen wij daar naar toe?

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2020
, Gereageerd:

wij in Nederland mogen ook niet naartoe!

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/04/2020
, Gereageerd:

Met alle respect beste medeburger, maar ik vind het momenteel een luxeprobleem. Wel vervelend maar in vergelijking met mensen die in de onderste gelederen van de maatschappij zitten . . . begrijp je?

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/04/2020

Ik zie in mijn buurt veel te veel gevallen van overtredingen van de maatregelen tot zelfs hele flagrante en ook van mensen van wie ik het helemaal niet verwacht had.

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/04/2020

Mimi Smith : mensen boven de 60 jaar zullen tot de herfst thuis moeten blijven. Langer dan mensen jonger dan 60 jaar.
Dat is discriminatie van ouderen.
Reageren is voor velen van de beoogde groep omdat ze dikwijls niet op de sociale media zijn...geen Facebook, Twitter enz...

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2020
, Gereageerd:

Dit is geen discriminatie. Het is een vrije keuze die ik graag maak voor mijn gezondheid en die van mijn oudere partner!

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/05/2020
, Gereageerd:

Je ‘moet’ niet thuisblijven als je 60 of meer bent. Je mag ook buitenkomen en ... het risico van besmetting lopen, dat ernstigere gevolgen kan hebben dan - 60. Dus, doet u maar. Ik, 67 jarige, doe dat niet, ik hou van mijn gezondheid en mijn leven.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/04/2020
, Gereageerd:

Moeten ? Ik denk dat het aangewezen is voor hun veiligheid en gezondheid dat ze langer thuis blijven. Ik ben (bijna) 62, werk nog en ben blij dat tot nu toe mijn werkgever zeer tolerant is naar mijn risicogroep. Discriminatie van ouderen is toch wat anders denk ik. Daar kan ik wel wat (ook recente) betere voorbeelden van geven hoor !

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/04/2020

Lock-down opheffen is nog te vroeg :
Het virus is nog net zo besmettelijk als maanden geleden,
een vaccin is pas medio 2021 te verwachten

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2020
, Gereageerd:

Wij zijn het ook helemaal eens met u. Het is idd nog te vroeg.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/04/2020
, Gereageerd:

Inderdaad, helemaal akkoord !

Community

Voeding en Gezondheid

banner

Gerelateerde discussies