Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Hoe omgaan met coronastress?

20 maart 2020
coronastress

Het coronavirus bedreigt ons lichamelijk, maar ook emotioneel zorgt het voor een serieuze uitdaging. Hoe verklein je de kans dat je eronderdoor gaat? Dr. Leentje Vervoort, psychologe en wetenschapper aan de Universiteit Gent, geeft advies. 

De onzekerheid, de alarmerende berichten, het besmettingsgevaar dat om elk hoekje loert, de verplichte afzondering, de dagelijkse routine die wegvalt … Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om met deze stressoren om te gaan. 

Uit een recente studie blijkt dat we de gevolgen van quarantaine niet mogen onderschatten. Mensen die zich wegens een epidemie noodgedwongen moeten afzonderen, krijgen vaak te kampen met psychische klachten zoals angst, verveling, prikkelbaarheid, frustratie en een sombere stemming. 

Hoe verklein je de kans dat je eronderdoor gaat? Psychologe en wetenschapper Leentje Vervoort, verbonden aan de Universiteit Gent, geeft advies.

 

1 _ Het nieuws volgen: ja, maar met mate

“We ervaren van nature de impuls om elk potentieel gevaar dat op ons afkomt nauwlettend in de gaten te houden. Als we ons bedreigd voelen, zoeken velen onder ons zoveel mogelijk informatie over datgene wat ons angst aanjaagt. Op zich is dat nuttig: informatie komt van pas en helpt je overleven. Ook nu met het coronavirus. Maar als je er non-stop mee bezig bent, kan het ervoor zorgen dat angstgevoelens escaleren. Overdrijf dus niet: spreek bijvoorbeeld met jezelf af om drie keer per dag naar het journaal te kijken en maximaal één keer per uur even je sociale media te checken.
Ook belangrijk: raadpleeg enkel bronnen waarvan je weet dat ze betrouwbaar zijn. En blijf weg van louche sites wiens businessmodel gebaseerd is op fearmongering: je nog meer angst aanjagen dan je al hebt.”

[Hoe kun je betrouwbare van onbetrouwbare bronnen onderscheiden? Lees onze tips]

 

2 _  Communiceer met de buitenwereld

“Mensen zijn sociale dieren en verbondenheid is een van onze basisbehoeften. Dat maakt deze periode van quarantaine natuurlijk extra moeilijk voor mensen die alleen wonen. Maar ook mensen die niet alleen wonen, kunnen door de maatregelen te kampen krijgen met gevoelens van eenzaamheid. 
Gelukkig zijn er vandaag verschillende mogelijkheden om toch in contact te blijven met vrienden en familie. Vooral beeldbellen, met bijvoorbeeld Skype, Messenger of Praatbox, is een aanrader. Beeldbellen laat toe om ook non-verbaal met elkaar te communiceren, of gewoon in stilte bij elkaar aanwezig te zijn.
Mensen die behoefte hebben aan een anonieme babbel: neem contact op met Tele-onthaal. Kinderen en jongeren kunnen terecht bij Awel. Zo zijn er nog initiatieven.”

3_ Communiceer met huisgenoten

“Veel mensen zijn het niet gewoon om hele dagen door te brengen met het gezin. Bovendien ben je door de quarantaine mogelijk iets prikkelbaarder dan gewoonlijk. Het is bijna onvermijdelijk dat er vroeg of laat spanningen ontstaan tussen huisgenoten, zeker als de quarantaine lang aansleept.
Maak op voorhand een aantal afspraken met elkaar. Evalueer die ook geregeld. Durf zeggen wat je dwars zit. Maar blijf wel medeleven tonen voor elkaars gevoelens en ervaringen. Beschuldigende opmerkingen hebben zelden het gewenste effect. Je kunt beter proberen om helder te beschrijven wat je nodig hebt.
De huidige maatregelen laten toe om buiten even een luchtje te scheppen als de spanning oploopt en dat is geen overbodige luxe. Geef elkaar ook binnen de nodige ruimte en respecteer elkaars privacy.”

4 _ Zorg voor routine

"Onze dagelijkse ratrace valt noodgedwongen stil. Dat kan voor een welkome rustperiode zorgen. Maar ook voor onrust. Je vaste routines vallen weg en dat vergt een aanpassing. Tracht snel nieuwe routines te introduceren, want structuur biedt een houvast. Zeker voor kinderen is dat belangrijk. Neen, dat hoeft geen strikte dagplanning te zijn. Enkele vaste ankerpunten volstaan. 
Ontbijten, douchen, tandenpoetsen, een paar uur werken, lunch, opruimen … Er moet natuurlijk ook ruimte zijn voor ontspanning. Wat meer schermtijd in deze periode mag. Maar denk ook eens aan online muziek- of tekenlessen of iets anders creatiefs. Dit is een goede periode om iets nieuws leren. Een nieuwe vaardigheid inoefenen biedt afleiding en geeft je zelfvertrouwen een boost.

5 _ Blijf in beweging

“In een tijd zoals deze is het eens zo belangrijk dat je voldoende beweegt. Dat geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen. Lichaamsbeweging is een geweldige manier om met frustratie, spanning en verveling om te gaan. Het zet stoffen vrij in de hersenen die ontspannend werken en een positieve invloed hebben op onze stemming.
Het is toegelaten om naar buiten te gaan voor een fikse wandeling of om een halfuurtje te fietsen of te joggen. Maak daar gebruik van. Dan sla  je twee vliegen in één klap: je beweegt én je haalt een frisse neus. Ook dat is belangrijk.”

6 _ Herinner jezelf eraan dat dit tijdelijk én voor een goed doel is.

“Hoe lastig en onvoorspelbaar de situatie ook is, herinner jezelf er geregeld aan dat ook deze periode voorbij zal gaan. Herhaal tegen jezelf en eventuele huisgenoten dat je door thuis te blijven en de regels te respecteren andere mensen helpt. Jouw gedrag heeft een impact en helpt levens redden. Er zo over denken, helpt om de stress de baas te kunnen.”

7 _ Zoek tijdig hulp 

“Voel je je verlamd door de angst? Kun je niet meer slapen? Heb je het gevoel dat je stilaan wegzakt in een depressie? Wacht niet te lang om professionele hulp in te schakelen. Contacteer je huisarts of neem rechtstreeks contact op met een psycholoog (zoek er ééntje via www.vvkp.be). Veel psychologen bieden in deze periode begeleiding aan op afstand, telefonisch of via beeldbellen. Laat je daar niet door afschrikken: uit onderzoek blijkt dat dit heel doeltreffend kan zijn.”

[Kom jij in aanmerking voor terugbetaling van psychologische hulp? Lees ons dossier.

 

Afdrukken Versturen via e-mail
User name

Deelnemen aan de discussie

Neem deel aan dit gesprek door je vraag of commentaar in onze community  Voeding & gezondheid te stellen

 12 reacties

User name
PRESENT BRIGITTA
28/03/2020

Als bedrijven die niet cruciaal zijn openblijven dan gaat de verspreiding van covid19gewoon verder gaan. Er zijn altijd mensen die de regels niet te nauw nemen en ook ziek komen werken.. En mensen verraden elkaar niet door loyaliteit en angst voor represailles. Ge moet wel In U kot blijven maar mag wel gaan werken, je kan toch ook bij elkaar komen en de veiligheidsnormen respecteren? Ik respecteer alle normen maar loop een enorm risi o op het werk en ben bang dat ik besmet zal worden en het overdragen naar mijn schoonmoeder van 86, mijn kleinkind dat suiker heeft mijzelf (57jaar)en mijn man die al drie keer een zware longontsteking gehad heeft.
Dat moest me toch even van het hart!
Grjs

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Ieder heeft er inderdaad zijn eigen verantwoordelijkheid in. Niet-essentiële winkels en handelszaken blijven gesloten, met uitzondering van voedingswinkels, apotheken, dierenvoedingswinkels en krantenwinkels. ^Bertrand

User name
GILBERT MARTIN
30/03/2020

vraagje, mag ik naar aveve rijden om zaaigoed te kopen,want mijn serre is mooi maar zonder zaad zal er niet veel groeien (afstand ong 10km enkel)

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Goeie vraag! Dit mag voorlopig niet omdat het over een niet-essentiële verplaatsing gaat. ^Bertrand

User name
MICHEL DE SCHEPPER
30/03/2020

Hallo,
Wanneer ik boodschappen doe, neem ik voorverpakte en niet voorverpakte (bv. groenten en fruit) artikelen mee. Die kunnen dus al aangeraakt zijn door andere (eventueel besmette personen). Hoe ga ik daarmee om? Ontsmetten of afkuisen met een bepaald product, of gewoon negeren en handen wassen?

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Het is best om ook de voeding inderdaad te wassen met water en zeep zodat je het risico verder kan verkleinen. ^Wim

User name
MICHEL DE SCHEPPER
30/03/2020

Hallo,
Wanneer ik boodschappen doe, neem ik voorverpakte en niet voorverpakte (bv. groenten en fruit) artikelen mee. Die kunnen dus al aangeraakt zijn door andere (eventueel besmette personen). Hoe ga ik daarmee om? Ontsmetten of afkuisen met een bepaald product, of
gewoon negeren en handen wassen?

User name
DIDIER LANGASKENS
31/03/2020

Volgens de viroloog Van Ranst, hoef je niet overbezorgd te zijn bij het winkelen. Over los fruit deelde hij mee deze goed af te spoelen en over verpakte voeding zei hij dat de kans bijzonder klein is dat daar het virus op zou aanwezig zijn. Handen wassen na het winkelen blijft natuurijk de hoogste prioriteit!

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Toch doe je het beter wel omdat het virus niet in je voeding zit, maar het wel even kan overleven op de voeding. Je vindt meer info in dit artikel dat we daarover publiceerden: https://bit.ly/3avxe3i ^Wim

User name
RENAAT ILIANO
31/03/2020

Er zijn heel wat verplichtingen in verband met de verspreiding van het coronavirus. Heel terecht ook al gaan ze soms wel heel ver. Begrijp niet waarom men niet iedereen verplicht om in de omgeving van andere personen (warenhuizen, winkels, enz) een mondmasker te dragen. Bij gebrek eraan zijn er andere mogelijkheden (sjaal, hoge kraag, desnoods zakdoek met elastiekjes). Mijn dochter, die geen naaister is, heeft zelf mondmaskers gemaakt. Ook al beschermd het drager ervan niet, het zou op zijn minst de verspreiding tegen gaan.

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

We hebben een interessant artikel gemaakt over het nut van de verschillende mondmaskers, ik geef je even de link mee: https://bit.ly/3bFYCvS ^Bertrand

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Dat heeft weinig zin omdat mondmaskers van niet erg nuttig zijn om een infectie met het coronavirus te voorkomen. Je handen wassen is veel effectiever. ^Bertrand